Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj



Teraz jest So gru 15, 2018 3:38 am

Teraz jest So gru 15, 2018 3:38 am




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 
Autor
PostNapisane: Wt sty 28, 2014 1:52 pm 
Offline

Dołączył(a): So sty 25, 2014 5:22 pm
Posty: 5
Witam,

Pytałem już w wielu miejscach, i pozwolę sobie poradzić się i Was :)

Być może ktoś z was posiada/posiadał model, w którym elektromagnes odpowiada za skręt kół. Posiadam samochód zdalnie sterowany Taiyo Rockie A, dostałem go około 18 lat temu, pojeździł kilka miesięcy i przestał skręcać. Na tamtą chwilę, żaden magik elektryk nie wiedział co ma z nim zrobić, nikt nie potrafił go naprawić. Co gorsza, rozbierali go i składali, i nie mam pojęcia czy składali go w taki sam sposób, w jaki był złożony. Osobiście od miesiąca próbuje się uporać z tym autkiem. Co robiłem:

1. Sprawdziłem czy pilot działa prawidłowo - działa.
2. Wylutowałem elektromagnes i sprawdziłem czy dochodzi do niego napięcie - dochodzi.
3. Podpiąłem elektromagnes pod baterie - różnie efekty, ale o tym dalej

Na tę chwilę, przylutowałem elektromagnes z powrotem. Otacza go brązowy pierścień (jest to chyba zwykły magnes). Da się nim obracać palcami na boki. Gdy dodaję gaz i skręt (bez gazu skręt nie działa - urok modeli z lat 90) i obracam powoli ten pierścień, wyłapuje jedno miejsce w którym elektromagnes prawidłowo skręca, lecz nie wraca do pozycji neutralnej. W innym położeniu pierścienia, elektromagnes nie reaguje na skręt, lecz jest utrzymywany przez pierścień w pozycji środkowej (gdy próbuję obrócić elektromagnes, wyrywa mi się z palców i wraca na miejsce). Bonusowo, pod elektromagnesem znajdowała się spręzynka, która nie mam bladego pojęcia do czego służy - ma środkować elektromagnes? Czy ten pierścień ma go środkować? Dodatkowo, ten pierścień ma mały otworek, nie wiem czy na sprężynkę (nie sięga ona do niego), czy po prostu na kabelki (ale po co?).

Przesyłam wam różne zdjęcia niżej, z tą dziurką ustawioną u góry pierścienia, z dziurką odwróconą ku dołowi, ze sprężyną w różnych wariantach - ale te warianty nic nie dają praktycznie.

Może znajdzie się ktoś, kto będzie umiał pomoć :)

ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: Wt sty 28, 2014 2:01 pm 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr lip 31, 2013 1:08 pm
Posty: 792
Lokalizacja: Świnoujście
Pytam serio: na ch...j Ci to auto?

_________________
RC8T (e-konwesja):Xerun 150A,LEOPARD 4274 KV2000, BMS-630MG
Savage XS Flux:Ezrun 80A,Vector4000,SF-10W
Mini Recon RTR,katamaran i kilka helikopterów


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: Wt sty 28, 2014 2:07 pm 
Offline

Dołączył(a): So sty 25, 2014 5:22 pm
Posty: 5
Pląta się po głowie kilka głupich pomysł (GoPro i te sprawy), lecz przede wszystkim po to, że jest to prawie nówka sztuka, używana kilka miesięcy, więc dlaczego nie doprowadzić jej do ładu?


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: Wt sty 28, 2014 2:46 pm 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr lip 31, 2013 1:08 pm
Posty: 792
Lokalizacja: Świnoujście
Krótko - daj sobie spokój - nie warto zachodu.

Gopro do tego szmelcu??? Sorki stary :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

_________________
RC8T (e-konwesja):Xerun 150A,LEOPARD 4274 KV2000, BMS-630MG
Savage XS Flux:Ezrun 80A,Vector4000,SF-10W
Mini Recon RTR,katamaran i kilka helikopterów


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: Wt sty 28, 2014 2:48 pm 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt gru 04, 2009 12:09 pm
Posty: 5707
Lokalizacja: Murowana Goślina/Grajewo
Gopro ? To jest zabawka i na prawdę nie ma sensu tego naprawiać, bo być może się po prostu nie da tego naprawić.

_________________
OCM KAOS DT19-T BL
Mugen Seiki MBX5T BL
Trx Summit BL
Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: Wt sty 28, 2014 4:19 pm 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N sie 15, 2010 5:36 pm
Posty: 986
Lokalizacja: Podhale
Zobacz czy zamist tego elektromagnesu nie da sie podpiąć serwa modelarskiego ale wątpie bo widze tylko 2 kable do tego ustrojstwa

_________________
......


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: Wt sty 28, 2014 8:08 pm 
Offline

Dołączył(a): So sty 25, 2014 5:22 pm
Posty: 5
Psioczycie o tym GoPro, a nawet nie wiecie, co to jadące autko miało nagrywać :) Miało służyć raczej jako poruszająca się kamera, w terenie, często w miejscu gdzie nie można dostać się osobiście.

Cały czas myślę że warto zachodu, a już całkowicie warto by było jakby znalazł się ktoś kto ma jakiś sprzęt od Taiyo (Tayco), w końcu to były bardzo popularne firmy. W końcu to nie jest tak, że jest przerwany druk czy nie wiadomo co się spieprzyło na tej płytce, tylko kwestia tkwi w odpowiednim zamontowaniu magnesu i elektromagnesu.

A chcę go naprawić, bo fajnie mieć choć trochę mobilną kamerę, a nie mam w zamiaru specjalnie z tego powodu kupować nowego sprzętu, który i tak pewnie zaleję albo zepsuję :)


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: Wt sty 28, 2014 8:44 pm 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr lip 31, 2013 1:08 pm
Posty: 792
Lokalizacja: Świnoujście
Stary ale uwierz, ze w zabawkowym dostaniesz za 60 -100 zł lepszy. Zreszta rob jak chcesz. Yo

_________________
RC8T (e-konwesja):Xerun 150A,LEOPARD 4274 KV2000, BMS-630MG
Savage XS Flux:Ezrun 80A,Vector4000,SF-10W
Mini Recon RTR,katamaran i kilka helikopterów


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: Wt sty 28, 2014 9:55 pm 
Offline

Dołączył(a): So sty 25, 2014 5:22 pm
Posty: 5
Zanim się coś kupi, chyba warto spróbować to naprawić? Tym bardziej, że uważam, iż to nie jest jakaś duża usterka. Dodatkowo, nie uważam żeby dzisiejsze samochody z przedziału 60-100zł były lepsze. Nie kłamiąc, w tym modelu nie użyto ani grama kleju. Wszystko jest przykręcane, każdy dodatek, każda *****, jest do odkręcenia. W dzisiejszych zalanych klejem modelach, tego nie ma :) Zresztą, sentyment chyba też ma coś do powiedzenia :)


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: Śr sty 29, 2014 8:57 am 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr lip 31, 2013 1:08 pm
Posty: 792
Lokalizacja: Świnoujście
To moze nowy nadajnik i odbiornik kup i wtedy próbuj jakos to wszystko zgrac

_________________
RC8T (e-konwesja):Xerun 150A,LEOPARD 4274 KV2000, BMS-630MG
Savage XS Flux:Ezrun 80A,Vector4000,SF-10W
Mini Recon RTR,katamaran i kilka helikopterów


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: Śr sty 29, 2014 9:05 am 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn kwi 29, 2013 2:55 pm
Posty: 786
Lokalizacja: Szczecin
To nie jest model więc nie można kupić nadajnika i odbiornika , ponieważ tam jest płytka która steruje silnikiem i sterowaniem kół a dodatkowo to jest odbiornik. Wiem bo mam podobne zabawki i rozkręcałem je.

_________________
Basher BZ-444|TS 80A Turbo|TS 10.5T SPZEDAM
MBX6 eco|SkyRC TS150|GoolRC 4274 2000KV|Hitec HS-7985MG|SR3300T
Spektrum DX3S


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: Śr sty 29, 2014 11:53 am 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N sie 15, 2010 5:36 pm
Posty: 986
Lokalizacja: Podhale
rax90 napisał(a):
To nie jest model więc nie można kupić nadajnika i odbiornika , ponieważ tam jest płytka która steruje silnikiem i sterowaniem kół a dodatkowo to jest odbiornik. Wiem bo mam podobne zabawki i rozkręcałem je.

Kupić i wsadzic zawsze mozna wypierdziel całą elektronike kup najtanszy regulator 60zł potem serwo 20zł aparature i odbiornik około 50 zł używka, wsac bebechy w model troche kleju na gorąco jesli trzeba i wio tylko czy warto? bo tu nikt tego ze zdjęć nie naprawi :)

_________________
......


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: Śr sty 29, 2014 1:31 pm 
Offline

Dołączył(a): So sty 25, 2014 5:22 pm
Posty: 5
Zdjęcia wkleiłem nie po to, aby znaleźć i rozwiązać problem, lecz aby jakimś cudem znaleźć kogoś, kto ma/miał taki lub podobny model i będzie wiedział, za co odpowiada ta sprężynka i jakie zadanie ma ten brązowy magnes - wpływać tylko na to, aby elektromagnes skręcał, czy wpływać na to, aby skręcał i się prostował.


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: Pn kwi 07, 2014 9:36 am 
Offline

Dołączył(a): Cz mar 06, 2014 6:52 pm
Posty: 35
U mnie na giełdzie kupiłem kilka autek nikko i łódkę po 10 zł sztuka. Wystarczyło tylko mieć pilota 40/27 mhz i wio. Też bym tak zrobił na twoim miejscu. Zobacz w jakimś komisie czy nie ma podobnych autek i możesz zrobić z 2 jedno.

_________________
Team Associated RC18T opony Pro Line Road Rage


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 

Teraz jest So gru 15, 2018 3:38 am


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL