Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest So maja 30, 2026 2:44 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: Pn paź 04, 2004 8:43 pm 
Administrator forum

Proszę o sugestie. Jest to na tyle ważne że bardzo możliwe iż doczekamy się specjalnego softu do ładowarki PULSAR przeznaczonego dla nas :)

Marek Kusiakiewicz, RC-AUTO

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 04, 2004 8:51 pm 
Raflee

Ja sie tak okresle:
- rozladowywanie
- ladowanie
- formatowanie
- podladowywanie
- prad plynnie regulawany od 0.2 - 6A
- najlepiej pod gniazdko sieciowe, lub wraz z ladowarka jakis maly zasialcz - chinczyki takie cos juz zrobili, tylko tyle ze pod ich gniazdko :D

Wiem ze niektore ladowarki maja to co napsaielm, ale napsialem to na czym mi zalezy. Oprcz tego ladowanie nicd i nimh - oczywiste, jakis czytelny wyswietlacz i jesli to mozliwe to funkcja pamieci ustawien ladowarki - tzn. zeby za kazdym razem nie ustawiac pradu ladowania itp. - zawsze ajakstam oszczednosc czasu :D

Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 04, 2004 9:24 pm 

to co wyżej, + opcja automatycnzego wyłączenia i przejścia w stan podtrzymywania, i jeszczze mozliwosć ładownaia wielu ilości ogniw (np. 3 pakiety razem) połączonych szeregowo czy tam rownolegle jakos zeby bylo dobrze :P

I jeszcze zeby ładowała w 5 minut pakiet 3300, zapewniająć żywotnośc tak ze 1500 ładowań. Ale to za 100 lat :D

Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 04, 2004 9:28 pm 

Lokalizacja: Poznan``````` Auto: Prawdopodobnie Spaliniak bedzie
Podobnie jak moi przedmowcy plus to aby bylo w niej jak najmniej niepotrzebnych bajerkow ala jakies kolorowe guziki do niczego nie przydatne albo zadko uzywane itp *****. A takze zeby ladowala oczywiscie w miare szybko i dobrze pakiety (nie koniecznie kilka na raz wystarczy jeden a DOBRZE :D ) No i zeby byla w miare prosta w obsludze

Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 04, 2004 9:52 pm 
-=ADA$=-

4-8 ogniw, oraz 1 na grzalke, mozliwosc ladowania NiCd, NiMh, i akumulatorow 12V, ladowanie, rozladowanie, wykrywanie stanu naladowania baterii, i zeby byla w miare dostepna cenowo. Nie wszyscy jezdza elektrykami gdzie dobra ladowarka to podstawa, a wielu kierowco nitro tez potrzebuje ladowarki. Aha jeszcze np dwa wyjscia zeby mozna byla naraz ladowac np dwa pakiety 7,2 V, albo od nadajnika i odbiornika, itd prad regulowany od 0,5-6A co 0,5 A ustawienie wysokosci spadku napiecia przy wykrywaniu stanu naladowania. zeby mozna bylo podpiac pod gniazdko i akumulator.

Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 04, 2004 10:52 pm 

Używam mojego PULSARA od jakiegoś czasu i mogę się podpisać pod postulatem dołożenia zasilania sieciowego, które jest dużo częściej dostępne dla samochodziarzy niż np. dla lataczy (też od nich należę) gdzie na próżno szukać gniazdka w polu. Ten problem był już jednak wałkowany na grupach dyskusyjnych i odpowiedź była raczej prosta - taki dodatek znacznie zwiększyłby cenę ładowarki. Tak samo jak dodatkowe wyjścia na odbiornik czy drugi pakiet. Cena i tak jest spora na Polskie warunki choć patrząc na cenę PULSARA 2 to zawsze można się pocieszyć że może być jeszcze droższa :( .
Odnosząc się ściśle do pytania czyli jak zmienić oprogramowanie PULSARA to widzę możliwość udoskonalania algorytmów ładownia szczególnie ogniw NiCd i NiMh (nie wiem tylko czy istnieją lepsze tzn. szybsze lub łagodniejsze dla ogniw metody). Może dla pakietów 6-cio celowych da się coś usprawnić. Druga kwestia to rozpoznawanie ilości cel po podłączeniu - szczególnie rozładowane mocno pakiety robią Pulsarka w konia. Nie jest to niebezpieczne jak w przypadku LiPoli ale zawsze traktowanie takiego "oszukanego" pakietu nie jest optymalne. W rozmowie z autorem dowiedziałem się że taki jest urok tej ładowarki i nie da się tu wiele zrobić programowo - w Pulsarze 2 podobno trzeba się zadeklarować przed ładowaniem ile jest cel (przynajmniej tak miało być parę miesiecy temu). Zawsze to jakieś rozwiązanie.

Rubens

Tytuł:
PostNapisane: Wt paź 05, 2004 12:23 pm 

Ja mam przez siebie zrobiona ładowarkie i jest cool.
Nastawiam prad od 0.5 do 7 amper i jazda.
Tylko jeden feler jest to temperatutowa a nie delta :?

Tytuł:
PostNapisane: Wt paź 05, 2004 2:32 pm 

No chetnie bym cos napisal ale sie nie znam. Wiec przy okazji tematu ladowarki doradzcie ladowarke jaka kupic chcial bym wydac na nia ok 200zl :) i jaki pakiet wziac przy do rotostartu?

Wojtek Forysiak

Tytuł:
PostNapisane: Wt paź 05, 2004 3:16 pm 

Buahaha to niezle zachwile Cie zjada... :)

Proszę o nie komentowanie tego posta, jak i o nie odpowiadanie tutaj na poprzedni. Nie róbcie O/T - Mi-Mix
Jeszcze raz zrobisz jakis OT to ja bede kasowal... - Raflee

Czemu sie mnie czepiacie znowu :( Moze to niby tez moja wina ze ktos tak napisal :(

Ostatnio edytowano Wt paź 05, 2004 9:18 pm przez Kuba Stabiszewski, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: Wt paź 05, 2004 8:59 pm 

zakres natezenia 0,2-5A
automatyczne wykrycie ilosci ogniw
ilosc ogniw 2-14
ni-cd ni-mh
zasilanie na 12V i 230V
musi byc tez tania(do 200zl)
osobiscie uzywam hitec cg-330 i od biedy moze byc, ale strasznie brakuje w niej mniejszego niz 0,5A pradu ladowania, oraz obslugi aku ni-mh .drazni mnie rowniez to ze po 1h ladowania wylacza sie niezaleznie od tego czy aku sa naladowane czy nie, takie zabezpieczenie niby ,ale moim zdaniem bez sensu bo jak chce ladowac pojemny pakiet malym pradem to musze go kilka razy co godzine ustawiac od nowa.

Tytuł:
PostNapisane: So paź 09, 2004 3:19 pm 

Ja mam trochę inną wizję. Skoro ma to być ładowarka dla modelarzy samochodowych to nie widzę celu ładowania wiekszej ilości ogniw.
- osobne wyjście ładowania i rozładowania
- rozładowanie do napięcia i automatyczne
- regulowany delta peak ( w tym przypadku zbędny jest program NICD i NIMH)
- uwzględnienie temperatury pakietu
- ładowanie od 1 do 10 ogniw
- ładowanie akumulatorów PB
- funkcja przerwania i zapamiętania procesu ładowania ( w przypadku braku zasilania)
- funkcjonalny i podświetlany wyświetlacz z odczytem czasu, nap pakietu, nap zasilania, natężenia prądu , temperatury pakietu,
- możliwość zmiany natężęnia prądu w czasie ładowania
Na razie tylko tyle.

Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 02, 2004 5:50 pm 

No i może ładowanie Li-jon i Li-pol??? :?

Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 16, 2004 10:07 pm 

Może by dać jeszcze jakiś mały akumulator np. jesteśmy w terenie i skończyła nam się bateria w autku a nie mamy dostępudo prądu :?:

Tytuł:
PostNapisane: N lis 28, 2004 8:52 pm 

hmmm "inteligętna" ładowarka! tzn! Wie jak długo ma ładować, powiadamia nas gdy sie naładuje pakiet. Podlaczane do kontaktu, do akumulatora (lub zeby w nim byl mocny akumulator) albo na baterie sloneczne!

Tytuł:
PostNapisane: N lis 28, 2004 9:50 pm 

przenośne, dodatkowo podłanczane baterie słoneczne byłyby niezłe jakby ktos chcial zaszaleć... ;] jak opcja, bo troche by kosztowały...

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona