Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest So maja 02, 2026 11:20 pm

Autor
PostNapisane: N wrz 09, 2012 5:55 pm 

Lubię książki i chętnie sięgnąłbym po jakieś pozycje dokładniej omawiające zagadnienia związane z RC. Odnośnie aut RC znalazłem jak dotąd tylko jedną pozycję w języku polskim i w dodatku nie przypadła mi do gustu. Postanowiłem więc nasmarować, krótką recenzję. Z chęcią posłuchałbym też opinii innych ludzi i być może dowiedział się o innych pozycjach, które warto przejrzeć.

Samochodowe modele RC - Ustawienia od A do Z napisał(a):
Tej książce trochę brakuje do pozycji, którą można z czystym sumieniem polecić początkującemu, a bardziej zaawansowanie powinni sobie spokojnie dać radę bez niej. Braki dotyczą przede wszystkim objaśnień pojęć, autor luźno posługuje się specjalistycznym słownictwem tylko z rzadka popartymi dłuższym opisem lub zdjęciem, które wyjaśniają o czym tak naprawdę autor piszę. Przykładowo zdecydowanie brakowało mi rysunku objaśniającego o jaki kont chodzi podczas omawiania ustawień wahaczy i nachyleń kół podczas i ugięcia, dopiero w dalszej części przy omawianiu zbieżności autor pokusił się o objaśnienie kiedy mówimy o zbieżności dodatniej, a kiedy o ujemnej. Można byłoby też postarać się o jakiś wstęp objaśniający podstawy dokonywania pomiarów, a tak pozostaje nic innego jak sięgnąć po inną pozycję, tylko tak naprawdę jaką? I jeszcze jedna irytująca rzecz to bardzo ogólnikowo tłumaczone niektóre ustawienia i powtarzane tak, że tworzą sprzeczność z poprzednimi stwierdzeniami. Np. autor mówi, coś o jednym ustawieniu, które poprawia przyczepność, ale czasami może powodować efekt odwrotny, oczywiście nie wspominając co tak naprawdę może mieć na to wpływ odsyłając czytelnika do praktyki z własnym modelem... Po człowieku, który piszę tego typu książki spodziewałbym się większego doświadczenia i umiejętności przekazania szerszej wiedzy niż tylko "praktyka przede wszystkim", skoro autor nie umie objaśnić kilku rzeczy, które omawia to najwyraźniej sam nie jest do końca zbyt dobrym praktykiem. Jeszcze jedna rzecz na minus to irytujące reklamy. Jest to pierwsza książka, którą kupiłem zawierająca reklamy co kilka-kilkanaście stron, spokojnie można było rzucić spis stron tego typu na koniec, tym bardziej, że niektóre reklamy nie miały odnośnika do strony (tak jak w przypadku portalu RCAuto, na którym znajduje się forum związane z omawianymi modelami samochodowymi). Ostatnia rzecz, której brakuje mi w książce to spis jakiejkolwiek literatury dodatkowej, nawet obcojęzycznej.

Na plus zaliczam fakt, że dowiedziałem się kilku rzeczy o których nie miałem bladego pojęcia. No i jest to chyba jedyna książka omawiająca temat - przynajmniej po polsku. Nawet jeśli niektóre ustawienia są kiepsko omówione to sama wiedza, że można coś z tym zrobić daje już nam jakiś punkt zaczepienia do dalszych poszukiwań. No i w sumie za tą cenę (około 30zł w momencie pisania tego tekstu) myślę, że warto chociaż po to aby mieć nieco szerszy ogląd.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pn lis 05, 2012 6:13 pm 

faktycznie ciezko znalezc dobralekturę. Ja na samym poczatku skopiowalem wszystko co bylo w necie i sobie wydrukowalem i tyle, wiecej sie nie edukuje tylko jezdze:)

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość