Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn kwi 20, 2026 2:36 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor
PostNapisane: Pt mar 27, 2009 10:11 am 

Po przeczytaniu lektury sprawozdania ze spotkania w Tarnowie nasunęło mi się parę refleksji.Zastanawia mnie, kto rzeczywiście wystąpił z taką inicjatywą,bo nie bardzo chce mi się wierzyć,że Dyr.Melion.Być może to dwóch panów w wytartych paltocikach pragnie je sobie przenicować na lewo,zapominając jednocześnie o wygryzionych dziurach przez mole.
Propozycja osobiście wydaje mi się bardzo kuriozalna.Chcą odebrać dziecko –modelarzy samochodowych ,patologicznej rodzinie LOK i przekazać rodzinie zastępczej ,w której jest gromada dzieci,które dają wpływy.
Ktoś może się żachnąć i powie ,że jest „opiekun” Pan Chałas.Może to i racja na dzień dzisiejszy,ale Kol.Chałas jest 13 na liście zarządy PZMOT (http://www.pzm.pl/Wladze/Zarzad_Glowny) Może to to wysoko,i choć ja nikomu nie życzę żle to trzeba pamiętać,że w.g. zapisów w nowej,planowanej ustawie o związkach ,zarządy mają być max.12 osobowe.Co będzie jak „opiekuna”zabraknie.Staniemy się czternastą sekcją.Zakładając też,że nowa ustawa ogranicza się do dyscyplin strykte sportowych.A jak wiemy np.PZMOT w Swoich strukturach ma np. Carawaning.,czyli nie wykluczone,że tęż będzie musiał przejść swoistą metamorfozę.
Z kuluarowych informacji mamy też wiedzę ,że nie najlepiej się dzieje w sporcie PZMOT.Są wśród Nas dwaj młodzi zawodnicy,którzy startowali w Crosie.Ojcowie opowiadają ,że odeszli bo w modelarstwie jest lepiej.Wiele osób też czytało o możliwościach kariery młodych ludzi w Polsce w sportach motorowych.Przy okazji Kubicy wiele takich artykułów się ukazało.
Tu przychodzi kolejna zaduma.Czy Polska jako pełnoprawny członek Unii Europejskiej nie może sobie pozwolić na niezależny Związek Modelarstwa Samochodowego wzorem innych Państw.Czy to wstyd.Czy zawsze modelarstwo kołowe musi stać nózkami w miednicy pełnej betonu.Sceptycy kolejny raz się wzburzą.A kto to ma zrobić.Odpowiedź –ludzie.Ludzie ,którzy coraz częściej organizują się regionalnie.Na pewno nie Ci Panowie,którzy na pierwszym spotkaniu byli tak zbulwersowani propozycją oparcia pracy LOK na klubach.Sprawa prosta ,kluby to dla tych Panów koniec z monopolem.
Lokalnie trzeba docierać do miejscowych zapaleńców.Koło Wrocławia natrafiliśmu na grupę chłopców tak zdeterminowanych,szykających pomocy,że aż żal.Ci chłopcy byli nawet w stowarzyszeniu AA o pomoc.A powiedzieć trzeba,że to grupa chłopaków w wieki 12-15 lat.Wydębili asfalt i namalowali tor za pieniądze ze świnek...Czy LOK czy PZMOT tam dotrze.Nie.
Na pewno początki będą trudne i będą wymagały twardości ducha,ale przy odpowiednio dobranych osobach powinno się udać.Muszą to być osoby czyste nie skażone zaprzeszłościami.Jeszcze raz uważam,że gruba kreska w Polsce się nie sprawdza.
Jedno z czym się zgodzę to spotkanie,na którym powinna odbyć się debata.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pt mar 27, 2009 4:42 pm 

Nic dodac nic , ująć . Jak przeczytałem to sprawozdanie z Tarnowa , to coś mi zaśmierdziało .
Ale pomyślalem też , że chyba jestem za bardzo przewrazliwiony i podejrzliwy .
Okazuje się , że nie tylko ja . :D

PostNapisane: Pt mar 27, 2009 5:12 pm 

T.Bernady na stronie KMK napisał: napisał(a):
W dniu 20.03.2009 r. w Tarnowie odbyło się spotkanie z udziałem:.......................................
Tematem spotkania była propozycja ................................................
Obie strony wyraziły gotowość prowadzenia rozmów w celu zapoznania się z opinią środowiska modelarstwa kołowego. Jeżeli środowisko modelarzy wyrazi chęć przejścia do PZMot, to ze strony LOK nie będzie żadnych przeszkód.

....noooo, niezwykle to ciekawe. Czy Polska to naprawdę taki kraj, gdzie nawet w przypadku tak niszowej dyscypliny sportu jak modelarstwo kołowe, muszą być zaangażowane takie stowarzyszenia biznesowe jak w/w. Czy naprawdę w tym kraju ludzie, którym zależy na rozwoju modelarstwa kołowego muszą mieć nad sobą "czapę" w postaci jakiejś potężnej struktury, czy to tym strukturom wydaje się, że mają do czynienia z idiotami, którzy nie potrafią zorganizować się sami ? W ostatnich latach powstało kilka klubów, kilka nieformalnie zrzeszonych grup modelarzy. Funkcjonuje Liga Mikro, cykl imprez orgnizowanych przez stowarzyszenie OSM, w tym roku rusza cykl imprez z serii "Polish Touring Car 2009" - wszystko to bez "opieki" Panów z wąsami z tej czy innej organizacji, które mają jeden wspólny mianownik - modelarstwo kołowe to dla nich sprawa całkowicie poboczna, takie "hobby", które pozwala się, dzięki Państwowym dotacjom utrzymać kilku funkcjonariuszom i uzasadnić ich byt.

Mając na uwadze fakt, że obecny rok imprez modelarskich jest w trakcie realizacji oraz sprawy organizacyjne – przejęcie modelarstwa mogło by nastąpić z dniem 1 stycznia 2010 r.
Istotnym elementem podniesionym przez przewodniczącego KMK jest terminarz związany z planowaniem imprez na sezon halowy 2010 oraz posiedzenie EFRY w jesieni, na którym należało by dokonać ewentualnej zmiany organizacji stowarzyszonej.

Panie Przewodniczący KMK, kalendarz imprez halowych 2009/2010 powstanie również bez Pańskiego udziału, a co do posiedzenia EFRY to oczywiście należy się dobrze przygotować, bo z kilku rzeczy na pewno będzie trzeba się wytłumaczyć, np. z pokrywania sie terminu imprezy rangi EMP w Nowym Sączu z Mistrzostwami Europy IC-10 w Aigen, i nie będzie to jedyny "niewytłumaczalny" problem LOK'u. (Obiecuję :) )

Obecne na potkaniu strony zgodziły się na sugestię, aby na przełomie maja i czerwca zostało zorganizowane spotkanie środowiska modelarskiego. Z przyczyn obiektywnych nie ma możliwości zorganizowania zebrania wszystkich modelarzy. W związku z powyższym przyjęto formułę, aby zaprosić na spotkanie po dwóch przedstawicieli klubów i stowarzyszeń działających w modelarstwie kołowym. Z rejonów, w których ewentualnie nie ma klubów zaprosić lokalnych „liderów”.

Proponuję zaprosić tych bardziej "spolegliwych", bo inaczej może być gorąco :), a pierwszym punktem programu będzie konieczność przeproszenia za ten wieloletni LOK'owski bałagan (znany zresztą równiez za granicą - casus MŚ Sekcji M w Michałowicach i złamania przepisów NAVIGI poprzez dopuszczenie zawodników z Niemiec mimo wycofania się zgłoszenia całej niemieckiej ekipy - powód - no właśnie ten bałagan !!!), być może trzeba będzie się również wytłumaczyć z wydanych tylko w ostatnich latach 600tys. zł przeznaczonych przez MS na modelarstwo, a rozdzielonych w dużej części między swoich lub np. zaprzyjaźnionych sprzedawców sprzętu - wiemy o kogo chodzi ? :)

... Po uwzględnieniu ewentualnych uwag zostanie zorganizowane spotkanie (prawdopodobnie dwudniowe), które będzie miało na celu:
1. Zapoznanie się z propozycję PZMot.
2. Zapoznanie się ze stanowiskiem LOK.
3. Dyskusji i poznaniem opinii poszczególnych środowisk z całej Polski i podjęcie stosownych decyzji.
Z chwilą wyrażenia pozytywnej opinii nastąpiło by pisemne porozumienie między stronami o przejęciu modelarstwa kołowego, poinformowanie o tym fakcie Ministerstwo Sportu i EFRĘ,...

Pkt. 1. można wysłuchać. Nie spodziewamy się żadnych rewelacji ale grzeczność nakazuje.
Pkt. 2. jest bezprzedmiotowy, no chyba że jakiś LOK'owski funkcjonariusz w końcu uniesie się honorem i powie magiczne słowo - "przepraszam"
Pkt. 3. Oczywiście dyskusja nt. powołania przez reprezentowane środowiska organizacji typu Związek Sportowy przez środowiska modelarzy i co ważniejsze, dla tych środowisk. Powołanie takiej organizacji z odpowiednio napisanym statutem, zgodnym z zapisami nowej Ustawy o Sporcie i ukonstytuowanie się Komitetu Założycielskiego - TAK, TO MA SENS !!!

... o fakcie założenia takiej Federacji RC, zostanie poinformowane MSport, ale to ma mniejsze znaczenie. Na pewno zostanie poinformowana EFRA z odpowiednim opisem całej sytuacji :) Nie wiem tylko czy pojechaliby Ci sami delegaci ?... ale o tym też można podyskutować :)

KYOSHOblog

PostNapisane: So mar 28, 2009 1:14 pm 

I w ramach protestu odeślemy kartoniki ;-)

m.

PostNapisane: Pn mar 30, 2009 12:15 am 

Witam Lesław Z.napisał Polska jako pełnoprawny członek Uni Europekskiej .Panie Lesławie o czym Pan piszę Nikt w Polsce nie zgodzi się żeby z pieniędzy podatników utrzymywać nowe struktury Niezależnego Związku.Trzeba mieć środki własne (około 120 000 zł) żeby funkcjonować i spełnić wymagania Ministerstwa Sportu i Turystyki.
Takie pieniądze dokłada LOK do modelarstwa kołowego .
Mogą taką sumę zebrać zawodnicy w formie składek przy 400 członków to jest 25 zł miesięcznie.
Proszę Panie Różycki przestać pisać o tym że LOK rozdziela pieniądze wśród Swoich bo musieli byśmy Marka Kusiakiewicza zaliczyć do Naszych ludzi bo organizował Eliminację na hali oraz na torze a o Mistrzostwach nie wspomne.
Panie Rożycki życzę Panu żeby znalazł Pan te 120 000 zł może UNIA DA i żeby założył Pan Związek a dotację z Ministerstwa rozliczał wśród Swoich funkcjonariuszy ale przd tem radzę przygotować 2 500 zł na kurs menadzera sportowego służe kontaktem do EWS żeby Pan poprostu wiedział o czym Pan piszę .
Z poważaniem Z.C.

PostNapisane: Pn mar 30, 2009 12:15 am 

Witam Lesław Z.napisał Polska jako pełnoprawny członek Uni Europekskiej .Panie Lesławie o czym Pan piszę Nikt w Polsce nie zgodzi się żeby z pieniędzy podatników utrzymywać nowe struktury Niezależnego Związku.Trzeba mieć środki własne (około 120 000 zł) żeby funkcjonować i spełnić wymagania Ministerstwa Sportu i Turystyki.
Mogą taką sumę zebrać zawodnicy w formie składek przy 400 członków to jest 25 zł miesięcznie.
Proszę Panie Różycki przestać pisać o tym że LOK rozdziela pieniądze wśród Swoich bo musieli byśmy Marka Kusiakiewicza zaliczyć do Naszych ludzi bo organizował Eliminację na hali oraz na torze a o Mistrzostwach nie wspomne.
Panie Rożycki życzę Panu żeby znalazł Pan te 120 000 zł może UNIA DA i żeby założył Pan Związek a dotację z Ministerstwa rozliczał wśród Swoich funkcjonariuszy ale przd tem radzę przygotować 2 500 zł na kurs menadzera sportowego służe kontaktem do EWS żeby Pan poprostu wiedział o czym Pan piszę .
Z poważaniem Z.C.

PostNapisane: Pn mar 30, 2009 4:35 am 

Zbigniew Ciećwierz napisał(a):
Z poważaniem Z.C.

Panie Ciećwierz,

Jeżeli chodzi o moje wykształcenie to może być to dla Pana równie śliski temat co kwestia rozliczeń finansowych LOK'u. Zaangażowanie pieniędzy, a przede wszystkim mojego czasu w zdobycie gruntownego wykształcenia nijak ma się zapewne do męczarni intelektualnych jakie przeżywał Pan na kursie za 2500,00 tys. ale m.in. dzięki temu stać mnie na to co robię.... i są to moje prywatne pieniądze, a nie pieniądze podatników.

c.d. nastąpi ...

KYOSHOblog

PostNapisane: Pn mar 30, 2009 7:11 am 

Zbyszek proszę Cię chociaż w tym temacie nie zaśmiecaj i nie wypisuj bzdur i głupot.Są tematy gdzie pokazałeś już "Swoje mądrości" i ich się trzymaj.To temat nie dla Ciebie ty masz "Czarnego Piotrusia" w garści,a to nie świadczy o wygranej.

Ps.co do Marka to może być ciekawe ile "wziął",a ile dostał...? Ciekawe też będzie jakie imprezy wykazaliście do Ministerstwa ? Lada chwila będziemy wiedzieli co nieco...
A co do menagera to się zatrudni...

Ostatnio edytowano Pn mar 30, 2009 8:41 am przez Zaremba Lesław, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Pn mar 30, 2009 8:14 am 
Administrator forum

.....

Zbyszek,

Nie wycieraj rynsztoka moją osobą. Ja potrafię rozliczyć wydane pieniądze.
Kasa z LOK-u była na zwody eliminacyjne w Kłodzku oraz na Mistrzostwa Polski - nie przeczę. Ale była to kasa która BYŁA zakichanym obowiązkiem LOK-u jak chciał się podpisywać pod organizacją imprezy tz. zakup pucharów, opłaty sędziów.
Startowe z KAŻDEJ imprezy szło do klubu na jego potrzeby.
I nie pisz ***** ile to LOK nie daje. Bo daje - ale wstyd na prawo i lewo.

Tyle mojego w tym temacie. Nie oczekuje ŻADNEJ odpowiedzi

Marek Kusiakiewicz, RC-AUTO

PostNapisane: Pn mar 30, 2009 8:50 am 

Zbyszek pamiętaj,że to jest forum otwarte w tym miejscu.Tu czytaja wszyscy,a kompromitacja idzie w świat..

PostNapisane: Pn mar 30, 2009 3:36 pm 

Zbyszek zadzwoń do Tomka Wiśniewskiego...

PostNapisane: Pn mar 30, 2009 9:15 pm 

Panie i Panowie
Lesław namawiasz do zmiany tradycji to Tomek dzwoni pierwszy.
Pozdrawiam
Rysiek

PostNapisane: Wt mar 31, 2009 2:41 pm 

Coś się musiało stać ;-) bo zero odzewu od wczoraj 20.00 ;-) ???

No nieźle nieźle ;-)

m.

PostNapisane: Wt mar 31, 2009 3:04 pm 

Witam Szczytem bezczelności jest myślenie że ja za pieniądze podatników byłem na kursie menagera sportu.Oświadczam że wydałem własne pieniądze po to żeby poszerzyć swoją wiedze w tym co robię.Na tym kończę wymiane korespondencji z Panem Różyckim.

PostNapisane: Wt mar 31, 2009 5:38 pm 

Witam Szczytem bezczelności jest myślenie że ja za pieniądze podatników byłem na kursie menagera sportu.Oświadczam że wydałem własne pieniądze po to żeby poszerzyć swoją wiedze w tym co robię.Na tym kończę wymiane korespondencji z Panem Różyckim.

Nie bardzo sobie przypominam,żeby ktoś mówił o kursie za pieniądze podatników....coś Cie Zbyszek ocknęło.Czy może Tomek to powiedział ?
Przecież każdy wie,że "koło ratunkowe"kupione za własne jest pewniejsze niż to które poda Kapitan na rozsypującym się statku...

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona