ostatnio wlasnie zanabylem ladowarke, ktora mam nadzieje na dluzszy czas mi styknie, ale skoro mozna sobie tu zrobic taka liste zyczen, to podsumowaujac przedmowcow i dodajac pare rzeczy od siebie mam taka oto propozycje:
1. zasilanie bezposrednio z sieci,
2. ilosc ogniw - im wiecej tym lepiej - np. 1 - 14, 1 - 20,
3. amperaz rowniez im wiekszy zakres tym lepiej - np. 50 mA - 10 A (dotyczy zarowno ladowania jak i rozladowywania),
4. obslugiwane ogniw NiCD, NiMH, LiIo, LiPo, Pb,
5. mozliwosc recznego podawania liczby ogniw (zarowno przy ladowaniu jak i rozladowywaniu),
6. mozliwosc samodzielnego ustawiania minimalnego napiecia rozladowywania,
7. mozliwosc wlasnych ustawien delta peak,
8. osobne gniazdo do ladowania i rozladowywania,
9. rozladowywanie rowniez bez zasilania z zewnatrz (tylko w oparciu o zasilanie z rozladowywanego pakietu),
10. szesc wyprowadzen do rozladowywania - dla kazdej celi osobno (w pakiecie 7,2 V, czyli najpopularniejszym w modelarstwie samochodowym),
11. doladowywanie akumulatorow po osiagnieciu delta peak-u (czyli automatyczne wylaczanie i przejscie w stan podtrzymywania),
12. mozliwosc zaprogramowania do 5 cykli ladowanie-rozladowywanie lub rozladowywanie-ladowanie,
13. docieranie silnikow (tak jak w Pulsarze, ale tym LRP) - z mozliwoscia wlasnego ustawiania napiecia i natezenia podawanego silnikowi podczas docierania pradu,
14. z 10 pamieci,
15. podswietlany wyswietlacz LCD z informacjami o tym co robi aktualnie ladowarka: laduje, rozladowuje, jakie baterie, jakim napieciem, jesli to cykl, to ktory, od jak dawna wykonuje dana czynnosc, jak dlugo "wydaje jej sie" ze jeszcze to zajmie, ile pradu naladowala/rozladowala, jakie jest aktualne napiecie pakietu,
16. zabezpieczenie przed odwrotnym podlaczeniem biegunow,
17. zabezpieczenie termiczne ladowarki i ladowanego/rozladowywanego pakietu,
jak cos mi jeszcze przyjdzie do glowy do dopisze