Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest So sie 01, 2026 7:30 am

Autor
PostNapisane: Pn sie 29, 2005 11:48 pm 

Witam wszystkich :)
Po wielu latach modelarstwa stacjonarnego (nieruchomego :) ) postanowiłem spróbować czegośnowego, a mianowicie RC. Mam więc pytanie do Was, starszych stażem kolegów co wybrać? Przeczytałem wszystkie potadniki na sytronie głównej i dość dużo postów na forum, lecz dalej nie wiem. Czy kupić Tamiye TT-01 i zacząć od startów w klasie Top Stock czy może zakupić Sprint 2 i zacząć w nowej 540 ?? Czy Top Stock ma jeszcze jakąś nadzieję na przetrwanie, czy sezon 2006 będzie już jej zmierzchem? Nie chciałbym się utopić z pieniędzmi w modelu który będzie stał za kilka miesięcy w szafie, bo jeździć samemu poparkingu przed blokiem to żadna rozrywka.
Z góry dziękuję wszystkim za odpowiedźi i Pozdrawiam.
DeeMax

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Wt sie 30, 2005 7:07 am 

Popatrz na ranking eliminacji MP w klasie Top Stock, zobacz ilu jest zawodników startujących regularnie w tej klasie i z jakich miejsc w polsce. Tylka na forum i to po bardzo powierzchownej lekturze postów można mieć wrażenie, że Top Stock umiera a tak naprawdę to ma się dobrze i jest się z kim ścigać. Zresztą na początek nie ma lepszej klasy.

Tytuł:
PostNapisane: Śr sie 31, 2005 12:46 am 

Panie Januszu teraz wydaje mi się, że jest alternatywne wyjście. Kupić Sprinta i startować w obu klasach :idea: A tak wogóle to poczekam do oficjalnych przepisów na sezon halowy i wtedy poważnie się zastanowię nad wyborem. Jeśli TS pozostanie niezmieniony - bez Sprinta to kupuję TT-01 i napewno w 2006 pojawię się w Tarnowie na zawodach, jeśli nie to będę musiał doskładać gotówkę, ale będę jako widz :)
Pozdrawiam
DeeMax

Tytuł:
PostNapisane: Śr sie 31, 2005 6:10 am 

Przepisy techniczne do TS są chyba zamieszczone przez Sędziego. Wyraźnie napisano że w TS startują TT_01 , TL_01 , regulator bez wstecznego .

Tytuł:
PostNapisane: Śr sie 31, 2005 9:23 am 

Wybór oczywiście "należy do Ciebie" :D Top-Stock był i będzie nadal klasą Tamiyi. Czołówka TS nie bedzie startować razem ze sprintem w jednej klasie bo ten model przewyższa technicznymi możliwościami TL-ki i TT-ki. W grupie zawodników posiadających już pewne umiejętności jeździeckie to niestety widać, stąd właśnie i animozje związane z silnikami. Zgodnie z zaleceniami "starych" wyjadaczy polecałbym najprostszą klasę a dopiero gdy umiejętności podpowiadają, że juz nic nie można w niej wygrać przesiadkę do wyższej.
Będzie nam miło powitać nowego zawodnika bez względu na wybór klasy do startów. Zapraszamy do Tarnowa - tory pod PM dostępne a nie ma lepszej okazji do nauki jazdy jak coroczne warsztaty modelarskie na hali :D :D Pozdrawiam i życzę sukcesów.

Tytuł:
PostNapisane: Śr sie 31, 2005 6:27 pm 

Panie Arkadiuszu - Przepisy o których Pan wspomina, czytałem lecz nie byłem pewien czy jest to ich wersja ostateczna (co widać po zmianie odnośnie akumulatorów) i czy się jeszacze nie zmieni.

Panie Januszu
Cytuj:
Czołówka TS nie bedzie startować razem ze sprintem w jednej klasie bo ten model przewyższa technicznymi możliwościami TL-ki i TT-ki.

To znaczy, że czołówka (czyli np. pierwsza dziesiątka w rankingu TS) będzie startować osobno na TL i TT, a reszta czyli np. 28 osób będzie startować oddzielnie na tym co kto ma ?? To było by dość dziwne rozwiązanie.

10-11.09 będę w Tarnowie na zawodach OFF Road, a na warsztaty napewno zaglądnę :)

Dziękuję za zaproszenie :)
Pozdrawiam
DeeMax

Tytuł:
PostNapisane: Cz wrz 01, 2005 12:21 am 

http://www.rcmart.com/catalog/product_info.php?products_id=1394
http://www.rcmart.com/catalog/product_info.php?products_id=12034
http://www.rcmart.com/catalog/product_info.php?products_id=7099
http://www.rcmart.com/catalog/product_info.php?products_id=3417
http://www.rcmart.com/catalog/product_info.php?products_id=12489
http://www.rcmart.com/catalog/product_info.php?products_id=4284

Panowie czy to będzie dobry zestaw na początek do TS'a ??
W TS ma być regulator bez wstecznego, czy można używać oryginalnego regulatora z zestawu, czy trzeba kupić inny ??

Tytuł:
PostNapisane: Cz wrz 01, 2005 10:07 am 

Nie, to oznacza tylko tyle, że każde sztywne reguły i przepisy weryfikuje życie. Jeżeli jedziesz szybko i bez błędów, pełny gaz i wygrywasz to znaczy, że pora przesiąść się do wyższej klasy. Ale jeśli jedziesz bez błędów i najszybciej jak możesz a przeciwnicy odjeżdżają bo mają lepsze modele to albo też kupujesz lepszy model albo zgóry skazujesz się na przegraną. Top-Stock z założenia jest klasą dla poczatkujących mającą uczyć się jazdy, zachowań na torze i poza torem. A to, że finały A w tej klasie są równie pasjonujące obecnie jak w wyższych klasach to dowód na to że te chłopaki się uczą a w naturalny sposób jak sądze za jakiś czas przejdą wyżej. Zresztą o atrakcyjności walki na torze nie decyduje szybkośc bezwzględna modelu a względna do przeciwników na torze.
Kupując zestaw trzeba zwrócić uwagę na dobrą ładowarkę z funkcjami rozładowania i regenaracji pakietów, łożyska metalowe i kilku conajmniej kompletów kół, amory olejowe też nie zaszkodzą. Aparatura dwukanałowa AM w zupełności wystarcza. A i jeszcze taka uwaga, że jeden silnik nie wystarczy przyda się drugi jak nie dwa tak samo pakiety.

Tytuł:
PostNapisane: Cz wrz 01, 2005 10:15 am 

Jezeli moge dorzucic swoje trzy grosze to chyba jako jedyny postaram cie przekonac zeby nie zaczynac od Top Stocka. Z mojego punktu widzenia zaczecie od DTM540 jest bardziej ekonomiczne gdzy zakup np sprinta 2 pozwala jezdzic w dtm 540 a potem po wymianie tak na prawde tylko silnika mozna zaczac startowac w DTM Standard bez dodatkowych kosztow w postaci nowego modelu. Po za tym DTM540 jest nowa klasa i nie bedzie znowu az tylu zawodnikow jak w stocku, bedzie spokojniej itp. Oczywiscie do nieczego nie moge cie zmusic ale taka jest moja opinia. Aha jeszcz jedno, nie wiem czy nie najwzaniejsze. Wiem od kilku zawodnikow ze z czesciami do tamyi sa problemy a do sprinta jest wszystko na miejscu od reki u Pana Flisiaka z HPI. Przemysl decyzje i zapraszamy na zawody, jezdzcow nigdy za wiele :D

II Vice mistrz Polski 2005 na asfalcie w klasie Mikro Open
Sprint 2 plus Xray M18MT

Tytuł:
PostNapisane: Cz wrz 01, 2005 8:21 pm 

Panie Marcinie jednak zdecydowałem się na TS gdyż koszt zakupu z RC MART będzie dużo niższy niż w Polsce, a Sprinta nie mają. Poza tym podejrzewam, że niektórzy słabsi zawodnicy z obecnego DTM będą po zmianie silników startować w nowej 540. Co do części to myślę, że nie będzie źle gdyż do Rzeszowa mam 40 km a tam jest firma Hit Bis która jest przedstawicielem Tamiya na Polskę.
PS. Myślę, że nie będę żałował wyboru :)