Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz maja 07, 2026 9:38 am

Autor
PostNapisane: Cz sie 25, 2005 10:14 pm 

Planuje sobie kupić jakis model RC, spalinowy, z klasy IC-10TC. Ostatnio puscili na rynek tę gazetke RadioControl Tuning. Fakt bedzie to troche drogie, wiec planuje to olac i wybrac sie do sklepu modelarskiego. Tylko ja nie wiem o co sie tam spytać :/ No i chciałbym se taki model sam poskładać tak jak w tej gazetce :D fantastyczna frajda :D Ludzie.. poradzcie!! Logiczne kupuję to co mi sie podoba, ale oprócz wyglądu jest jeszcze cos w środku ;) Wiem ze chce silnik 2,11cm3, bo jak chce kupic to już zeby kieeeeeeeedys taaaam wystartować w zawodach :D (gdzies to wyczytałem ze jest taka objętośc wymagana)
Wielkie dziex za kazdą rade, na pewno skorzystam :D:D:D:D
A i wiem jeszcze ze chce w skali 1:10
A i jak z aparaturą do sterowania - nie mam zielonego pojęcia w tym temacie.
Planuje tez troche pobawić sie z tuningiem...

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pt sie 26, 2005 7:47 am 

I juz cie lubie :D Nareszcie jakis nowy dobrze wypoweidział sie na temat tej gazetki :) (dobrze znaczy = planuje to olać i wtbrac sie do sklepu modelarskiego)
Podaj swoj kapitał a my juz coś wybierzemy :)
Wersja KIT (do samodzielnego montarzu) nie ma sprawy, a jeśli chcesz model chaba z najwyższej mi znanej półki to kup HPI R40 - Wersja kit,bez silnika i elektroniki. Kosztuje chyba ok. 1500zł na hpi.pl NIE MA silnika i elektroniki, to musisz dokupic sam czyli :
Dobrej klasy silnik 500-800zł słabszy to wiadomo , taniej (polecam kupic wszystko na RCMART.COM - wyjdzie duuuzo taniej :roll: ) Aparatura z odbiornikiem i 2 serwami - od 250 zł do 1500zł (ale wiadomo za 1500zł to mamy sprzet z najwyzszej połki a najdrozsza nana mi aparatura kosztuje 4000 $$$ :roll: )
Jeśli chcesz kupic tani a dobry model to wybierz HPI RS4 3 EVO - jednak musiablys do zawodów zmienic silnik.... Zestaw jest dostepny w 2 wersjach RTR - gotowy do jazdy i KIT - do samodzielnego montarzu. W KIT nie ma elektroniki (aparatury odbiornika i serw i roto i grzałki)

JAk by co to podaje cie moj GG : 4944220
albo kon : 663304474

Aha i przy okacji - WITAM NOWEGO FORUMOWICZA I MANIAKA RC !!!! 8)

Tytuł:
PostNapisane: Pt sie 26, 2005 8:44 am 

hej,
ja się wypowiem tak
Gazetka=Kierunek KOSZ :)
myszka=Kierunek www.defenateam.pl
tam se obejżyj autka :) masz 1/10 za gotowy ok 3tyś najtaniej 2500zł
a 1/8 masz rtr (musisz wszystlko w obu oddzielnie se dokupywać !!! motor aparaturka itd.... :) ;) wszystko samemu skladasz ;)
noo i te trzy modele (r40 710 i 950r ) to wpolsce jedne z najlepszych on-roadow 1:10 z tych to serpent 710 i hpi r 40 :)

Tytuł:
PostNapisane: Pt sie 26, 2005 8:47 am 

Pomyśl jeszcze ewentualnie nad Serpentem 710 www.defenateam.pl

PS YURI podaj mi linka do werski KIT HPI Nitro RS4 3 evo, bo z tego co ja się orientuję RS4 nitro 3 evo występuje w wersji tylko RTR. Wydaje mi się że mylisz spaliniaka z elektrykiem (nitro RS4 3 EVO z RS4)

Tytuł:
PostNapisane: Pt sie 26, 2005 8:49 am 

Jesli powaznie myslisz o zawodach i masz na to sporo pieniedzy to modele warte uwagi to przede wszystkim modele Serpent (Impusle, 705 i 710), Mugen (MX3) oraz HPI R40. Jesli narazie nie chcesz sie scigac na powaznie to proponuje, tak jak napisal Yuri, RS4 z HPI albo, ktorys z modeli Ofna, szczegolnie polecam model CD3 Pro RTR, jest to normalna wersja CD3 po fabrycznym tuningu, z cala aparatura, failsafem i starterboxem za ok $350, wiec cena wysmienita jak za taki model. Ciekawym modelem, jak na poczatek, jest rowniez Traxxas Nitro 4-tec. Jest on o tyle przyjazny dla nowiciuszy poniewaz posiada elektryczny starter, nie trzeba wiec bawic sie w grzalki, szarpanki czy startery, a rowniez przedstawiciel Traxxas ma niebawem ruszyc w Polsce. Jedynym minusem jest sinlik, jest to TRX 2.5, dosyc dobry silnik, ale zbyt duzy, zeby mozna nim bylo startowac w zawodach.
Co do zawodow, to niedawno zostala wysunieta propozycja stworzenia nowej klasy, w ktorej moglyby startowac model z nizszych polek, RTR pokroju 4-teca czy RS4. Wiecej mozesz poczytac w Forum Ogolnym.
Oto kilka stronek, gdzie mozesz poogladac sobie te modele:
www.mytsn.com (Serpent)
www.mugenseiki.com (Mugen)
www.hpiracign.com www.hpi.pl
www.ofna.com
www.traxxas.com

Tytuł:
PostNapisane: Pt sie 26, 2005 9:02 am 

Planuje na początek cosik taniego, ale nie zabawka, ani hardcorowa tandeta, tak zeby sie gdzies po drodze nie rozleciało na kawałki. Chciałbym kupić kita z silnikiem 2.11cm3, tak zeby wrazie pozniejszych klopotów z kasa, a zblizały sie jakies zawody, to nie było problemów. Czyli tak: KIT z silnikiem 2.11 lub KIT bez silnika, potem sobie go dokupię.
Nieznam jeszcze zbytnio tych wszystkich pojęćna temat RC, wiec napisze to tak:
Mam samochodzik, zabawka raczej, na opakowaniu pisze (jest to bardzo stara zabawka, ma kilka lat): NIKKO RADIO CONTROL ZEROS, skala 1:14, zasilany był (jest dalej, bo mam caly komplet) akumulatorkiem Ni-Cd, 9.6V no i najważniejsze miał aparature (to co sie trzyma w łapie i steruje, o to mi chodzi). Tam są opcje Przód, Tył, Turbo (super szybko do przodu), w Lewo i w Prawo. Myślałem zeby wykorzystac to + odbiornik do mojego nowego SPALINOWEGO RC :D:D:D
Czyli przyposcmy ze jestem w stanie zaoszczedzić na aparaturze. Czyli musze kupic kita, silnik 2.11cm3, no i to co odpala ten silnik.
Cos jeszcze bym musiał kupic??
A teraz pytanie: co to są te serwy?? Czym sie rózni off-road od on-road??

Ostatnio edytowano Pt sie 26, 2005 9:17 am przez jano_s, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: Pt sie 26, 2005 9:08 am 

jano_s napisał(a):
Myślałem zeby wykorzystac to + odbiornik do mojego nowego SPALINOWEGO RC :D:D:D
Czyli przyposcmy ze jestem w stanie zaoszczedzić na aparaturze.

Nie jestes w stanie zaoszczedzic na aparaturze. Jesli na tym bedziesz oszczedzac to nie ma sensu, zeby kupowal model bo nie bedziesz sie nim dlugo cieszyc. Po pierwsze, ta paratura z Nikko nie jest raczej proporcjonalna. Do takiego modelu potrzebujesz aparature, do ktorej mozesz podlaczyc dwa serwa proporcjonalne. Nawet kupowanie taniej aparatury AM do modelu spalinowego to ryzyko, ze Ci model ucieknie, a to juz nie sa male predkosci. Taki lecacy na pelnym gazie model jest jak maly pocisk, z latwoscia moze narobic szkody komus, nie mowiac juz o tym, ze model bedziesz zbierac w promieniu kilku metrow.

Serwa to takie "male silniczkie" elektryczne, ktore podlaczasz do odbiornika i nimi sterujesz modelem. Jedno serwo jest do skretu, drugie do gazu/hamulca.

Tytuł:
PostNapisane: Pt sie 26, 2005 9:44 am 

po pierwsze:
100% zgadzam sie w obu wypowiedziach Piotra !!
po drugie:
serwo to latwiej mowiac cos co dodaje udaje nas siedzacych w aucie :) jedno naciska gaz drugie kreci kierownica ;)
jesli masz zamiar kupic spalinke to nieoszczedzaj na niczym ! radiu silniku itd !! jesli mialby byc to twoj pierwszy spalinowy model to taka rada znajdz se kogos w bliskiej okolizy kto by ci pomogl ;)
bo troszke zal by bylo jak bys zle dotar takiego serpenta 710 z silnikiem MEGA wartym 1000zł ;) i musisz sie też nauczyc egulować silnik oraz jazdy bez wstecznego ;)

Tytuł:
PostNapisane: Pt sie 26, 2005 9:44 am 

Oki to może przejdzmy na inny pas. Wiem ze jezeli ktos ma pasje jest w stanie dac kupe kasy na te zabawki, wiem ze cos dobrego kosztuje. Ale ja nie mam 1500 zyla tak w kieszeni. Chce i nie chce, czyli planuje cosik dobrego ale.. no wlasnie kasa jest szlabanem. Wiec tak: niechce najlepszego modelu, chce taniego :/ potem jakos powoli bede sie rozwijał. Jakis taki sredniej jakosci aparatura z odbiornikiem, serwa nie wiem, body narazie sobie podaruje (no wlasnie ile takie cosik najtanszego moze kosztowac?) Tani silnik 2.11cm3. Moze jest ktos w stanie zrobic mi taki ogólny kosztorys. Ale naprawde cos taniego. Dzieki...
Palnuje wybrac sie do modelarskeigo w Gliwicach a potem do katowic, zeby ogolnie jakos to wszystko poogladac na żywo, no i wybieram sie na te zawody co beda teraz w rudzie slaskiej. Tam sobie wszystko poogladam...

Tytuł:
PostNapisane: Pt sie 26, 2005 9:54 am 

Jesli chcesz tani model to zastanowi sie nad czyms takim http://www.rcmonster.boo.pl/catalog/pro ... ucts_id=36 Jest to model Tamiya RTR, ze wszystkim co potrzeba, nawet ma grzalke, trzeba tylko dorzucic paliwko i troche bateryjek i mozesz jezdzic. Moze gdzies sa tansze te modele, ale to koledzy Ci musza juz pomoc bo ja natrafilem na tego tylko przez przypadek.

Tytuł:
PostNapisane: Pt sie 26, 2005 9:59 am 

hmm a ja nie słyszałem za dużo dobrego oo saplinach (oprocz tnxa ;) ) tamya dobrego :/ostatnio w jakims bagusie z spalinowym silniczkiem zrobili płyte z plastiku :/// przecież to pierwszego skoku nie wytrzyma !!!
co do modelika za 1500zł :) jabym wziol mimo wszystko hpi rs4 a jak sam mowisz potem wymienil silniczek albo poczekal na klase :) i sie na nie wybral puki co bys se terenowal na tym podwoziu ;) latwa konstrukcja nie ma az tylu tysiecy miliardow ustawien ;)

Tytuł:
PostNapisane: Pt sie 26, 2005 10:22 am 

Może jak nie masz odrazu całej sumy 1500 zł na model to kup na raty, w HPI tak można, ja tak zrobiłem, mama podpisała umowę, a ja płacę sobie raty co miesiąć :) przez rok, a modelem cieszę się już od teraz :). Musisz do niego dokpuić jeszcze pare rzeczy jak akumulatorki do nadajnika i odbiornika, grzałka do świecy, akumulatorek do rotostart, ładowarkę i paliwo, to też troszkę kosztuję, ale wydaje mi sie że to dobry sposób żeby kupić sobie model odrazu i cieszyć się nim :)

Tytuł:
PostNapisane: Pt sie 26, 2005 11:38 am 

Za 1500 zł spokojnie ściągniesz HPI nitro RS4 3 Evo RTR z TH z wszystkimi potrzebnymi dodatkami i jeszcze zostani ci kasy na paliwo i resztę potrzebnych rzeczy (smary, oleje, itp). Model jest bardzo dobry choć do zawodów się nie nadaje z powodu silnika. Zresztą podejżewam, że nawet po zmianie silnika też by było ciężko wywalczyć dobre miejsce w klasie (dobre mam na myśli miejsce w pierwszej dziesiątce). Więc musisz wybrać - albo rybki albo akwarium - jak chcesz startować w zawodach kup model zawodniczy (HPI R40, serpent 705,710, ewentualnie impuls) ale tu są już koszty przynajmniej 2500 - 3000 zł, jak chcesz się pobawić i nauczyć jeździć to weź jakiś model RTR HPI, Traxass i będziesz napewno zadowolony a koszty o połowę niższe niż w przypadku modelu zawodniczego.