Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pt kwi 24, 2026 11:53 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: Cz sie 25, 2005 4:25 pm 

Podczas gdy chciałem odpaliś silnik zaczęłem kręcić rotostartem i niechciało załapać żeby uruchomiś auto, wcześniej jak odpalałem to było słychać jakby coś przeskakiwało w silniku a teraz rotostart się kręci i nic się nie dzieje. Pomóżcie mi !

Ostatnio edytowano Pt sie 26, 2005 5:12 pm przez WishMasteR, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Cz sie 25, 2005 4:26 pm 

Sprawdziles swiece? Paliwo dochodzi do gaznika? Nie masz za bardzo zakreconych iglic? Silnik ma jeszcze kompresje czy jest juz na wyczerpaniu?

Tytuł:
PostNapisane: Cz sie 25, 2005 4:47 pm 

Piotr Michalski napisał(a):
Sprawdziles swiece? Paliwo dochodzi do gaznika? Nie masz za bardzo zakreconych iglic? Silnik ma jeszcze kompresje czy jest juz na wyczerpaniu?

Silnik palił ładnie, nie jest z pewnosćią na wyczerpaniu, wcześniej jak kręciłem roto i grzałem świece palił szybko, bez problemu. Za którymś razem wsadzam roto kręce i nic się nie dzieje słychać tylko kręcenie się zębatek, a nie brum brum i zapłon;/ PROSZE O POMOC :(

Tytuł:
PostNapisane: Cz sie 25, 2005 5:01 pm 

wg mnie chodzi o one-way - łożysko jednokierunkowe - albo sie popsuło ale raczej tylko zabrudziło.
wymontuj łożysko jest z tyły silnika w tej puszce w którą wkladasz roto i oceń czy jest całe czy nie powypadały igiełki.
jak jest całe to wykąp je w benzynie ekstrakcyjnej. reszte oczyść i wio.

Tytuł:
PostNapisane: Cz sie 25, 2005 5:11 pm 

Darek Stefanowicz napisał(a):
wg mnie chodzi o one-way - łożysko jednokierunkowe - albo sie popsuło ale raczej tylko zabrudziło.
wymontuj łożysko jest z tyły silnika w tej puszce w którą wkladasz roto i oceń czy jest całe czy nie powypadały igiełki.
jak jest całe to wykąp je w benzynie ekstrakcyjnej. reszte oczyść i wio.

Więc tak wymieniłem łożysko one-way bo było zepsute a teraz nie wiem jak je założyć aby silnik załapywał:/ Nie chce krtęcić się bolec w prawą strone ( kręci się tylko w lewo i słychać takie pyk pyk jakby przeskakiwała iskra na świecy) bo się blokuje.

Kto chce mi pomóc to walić na gg 4598039

Tytuł:
PostNapisane: Cz sie 25, 2005 5:40 pm 

PROSZE O POMOC WŁAŚCICIELI SAVAGE 25 i nie TYLKO !!!!!!!!!! Pomóżcie :(

Tytuł:
PostNapisane: Cz sie 25, 2005 6:33 pm 

to pykanie to sprawa odwrotnie zalozonego lozyska, przeloz je i bedzie dobrze

Tytuł:
PostNapisane: Cz sie 25, 2005 7:41 pm 

co z tobą stary, nie masz instrukcji?
to ją sobie z netu sciągnij,

http://www.hpieurope.com/manuals/pdf/835.pdf

tam jest pokazane jak one-waya założyc.
strona 16, tym wystajacym pierscieniem do silnika.

Tytuł:
PostNapisane: Cz sie 25, 2005 9:23 pm 

wyimj one-way przemyj go paliwem i przyklej na silicon :) i sprawdź roto ... chyba ze tak silnik rozwaliłeś i sobie tłoczek swobodnie chodzi (zero kompresi )

Teraz : LIGHTNING Pro R (i silnik LRP28R) z Futabą 3PK :D
Było : X'ray T1 Evo 2 , TL-01 i HPi Savage 25 ,Serpente impulse carbo

Tel. kom 695-606-272
GG: 5752021

Tytuł:
PostNapisane: Cz sie 25, 2005 10:47 pm 

Problem rozwiązałem chociaż nie wiem co było jego powodem. Łożysko poszło. Zmienilem na nowe, ale bolec, na który nachodziło łożysko nie kręcił się w tą strone która trzeba aby zrobić rozruch. Odkręciłem świece zaczęło iść roto. Silnik nie był zalany, bo jak pokręciłem to nic nie chlapało. Jeśli chodzi o kompresja to jest, bo jak ruszałem bolcem z odkręcona świeca bylo słychać dźwięk zassania. Dałem dla łożysko kilka kropel ARO, nałożyłem i poszło, idzie teraz dobrze. Jeszcze musze przetoczyć tulejke miedziane i będzie jazda :) :) :) :D

Tytuł:
PostNapisane: Pt sie 26, 2005 4:23 pm 

Witam jeszcze raz! Mam znowu problem z uruchomieniem, mimo że wymieniłem łożysko:/ Kręce roto startem i grzeje świece, ale silnik nie załapuje, lecz jak zdejme śweice jak krece roto tłok bardzo dobrze pracuje. PROSZE O POMOC :(
innymi słowy może....
CZY może wiecie co może być przyczyną tego że jak kręce roto startem to roto start natrafia opór a jak odkręce świece i zakręce roto to nie ma oporu a tłok ładnie chodzi.
JAK KTOŚ JEST Z BIAŁEGOSTOKU I MOŻE MI POMÓC TO PROSZE O ODEZWANIE SIE NA gg 4598039

Tytuł:
PostNapisane: Pt sie 26, 2005 9:19 pm 

masz zalany silnik najzwyczajniej zamiast mieszaniki masz samą benzynke w cylindrze, nie kręc na siłe roto bo je rozwalisz jak zrobił to nie jeden, albo co gorsza uszkodzisz silnik.. znowu odsyłam cie do instrukcji, gdzie opisane jest postepowanie po zalaniu silnika. wykreć swiecę odwróc model dogóry kołami - powinna popłynac benz. przez dzióre po swiecy, potem postaw na koła zakrec kilka razy roto zeby wywalił resztki benz. wkręc swiece i probuj. mozna też wykręcic swiece do połowy, załozyc grzałke i zakręcic roto. nadmiar sie wychlapie , a silnik odpali. albo nie - mała kompresja. jak tak to bez gaszenia go dokręc swiece.

Tytuł:
PostNapisane: Pt sie 26, 2005 9:36 pm 

masz zalany silnik najzwyczajniej zamiast mieszaniki masz samą benzynke w cylindrze, nie kręc na siłe roto bo je rozwalisz jak zrobił to nie jeden, albo co gorsza uszkodzisz silnik.. znowu odsyłam cie do instrukcji, gdzie opisane jest postepowanie po zalaniu silnika. wykreć swiecę odwróc model dogóry kołami - powinna popłynac benz. przez dzióre po swiecy, potem postaw na koła zakrec kilka razy roto zeby wywalił resztki benz. wkręc swiece i probuj. mozna też wykręcic swiece do połowy, załozyc grzałke i zakręcic roto. nadmiar sie wychlapie , a silnik odpali. albo nie - mała kompresja. jak tak to bez gaszenia go dokręc swiece.

jak odkręci za dużo, to wyrwie mu swiece rozwalając gwint

Tytuł:
PostNapisane: So sie 27, 2005 8:29 am 

mozna też wykręcic swiece do połowy, załozyc grzałke i zakręcic roto. nadmiar sie wychlapie , a silnik odpali. albo nie - mała kompresja. jak tak to bez gaszenia go dokręc swiece.

Male sprecyzowanie, tak jak napisal poprzednik-to rozwali Ci gwint. Po prostu wykrec swiece do polowy i zakrec silnikiem niezakladajac grzalki.

Tytuł:
PostNapisane: So sie 27, 2005 7:42 pm 

fakt - przeszarżowałem z tym "do połowy", chodziło mi o poluzowanie świecy -wtedy jej nie wyrwie.
dobrze że forum jest czujne.
pozdro

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona