Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pt maja 29, 2026 10:25 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 89 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor
PostNapisane: Wt sty 13, 2004 10:36 pm 

Witam !

Tak powoli zaczynam się tym wszystkim interesować i w tym temacie bede zamieszczal moje pytania ...

1) Elektryczny jak pisze w poradniku to jezdzi max 15 minut (okolo) a spalinowka ?

2) Spalinowka jezdzi okolo 80 km/h a elektryczny ? (srednio - bo wiadomo, ze to zalezy)

3) Spalinowka zapewne daje wiecej mozliwosci - czy napewno ? Chodzi o "mozliwosci jezdne", poniewaz slyszalem, ze elektrycznym ciezko czasami "poszalec"

4) Jakie firmy brac pod uwage kupujac model ?

5) Czy to specjalne paliwko do modeli spalinowych jest "bardzo łatwopalne" ? W sensie czy mi nie wybuchnie w pokoju :) ?

6) Duzo mozna pomajsterkowac w takich modelach ? Pytam bo to lubie chyba :)

Wiem, ze troche pytan jest, ale mam prawie zerowe pojecie, staralem sie czytac troche tematow itd. i jezeli cos powielilem to sorki... Jak ktos ma ochote odpowiedziec to bede BARDZO wdzieczny.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 13, 2004 10:42 pm 

1. spalinówka jeździ podobnie, ale wpływ na długośc jazdy ma wiele czynników

2. dobry elektryk jeździ niewiele mniej jednak za to lepiej przyspiesza

3. z jednym i drugim modelem czeka cię świetna zabawa

4. hpi, associated jesli spaliniak to serpent i wiele wiele innych podobny wątek był na forum ogólnym

5. jak nie podpalisz to nie wybuchnie. to paliwko to metanol z olejem plus czasami nitrometan... ja swoje trzymam w garazu :wink:

6. możliwości majsterkowania są niemal nieograniczone... na pewno nie będizsz się nudził...

Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 14, 2004 10:39 am 
-=ADA$=-

jak rozumiem chdzi o szosowy dlatego
1. zazwyczaj zaleznie od ustawienia silnika, i stylu jazdy od 15 nawet do 30-40 min ( tyle wylapuje, ale taka delikatna jazda)
2. 80 km/h z pudelka to bedzie ciezko, ale da sie zrobic, i jesli porownujemy seryjne, to jednak spalina bedzie lepiej przyspieszac bo ma wieksza moc, ale nie tak rowna moc/rmp jak elektryczny ( tzn krzywa mocy jest rowna przy elektrycznych a prz spalinach nie)
3zabawa jest fantastyczna
4. kyosho, HPI, Associated, serpent, mugen, team trinity,
5. jak marcin mowi, nie podpalisz, albo nie wsadzisz do piekarnika to nic ie nie stanie
6.a majsterkowania jest mase!! zawsze cos do roboty

Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 14, 2004 11:02 am 

Txh za odpowiedzi :)

No mysle raczej nad takim co by mial po asflacie jezdzic, ale jakos nie wiem, gdzie w moim miescie moglbym tym pojezdzic po rownej nawieszchni :) Chyba wyjade na trase Wrocław - Warszawa :) I dlatego nei wiem czy lepszym wyjsciem nie bedzie cos "terenowego"...

Moze mi ktos dac pomysl na jakis model Elektryczny ale raczej cos zaawansowanego - jak mialbym sie w to bawic to odrazu wydac kase na cos co na dluzsza mete bedzie - tak mi sie wydaje. Pozatym elektrycznym to po pokoju czasami przejade dla próby (jakies tam sprawdzenie czy dana czasc dziala itd. - chyba to potrzebne. Czyli rozumiem, ze elektryczny tez bedzie jezdzil z poslizgiem i zabawa bedzie oki.... to fajnie - musialem byc kiedys wprowadzony w blad.

Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 14, 2004 12:41 pm 

Do poprzedniego posta mam jeszcze jedno pytanie. Jest troche tych zawodów jak widze, ale troche się motam... Moze mi ktos naswietlic (w suemie to upewnic), jakie zawody są najpopularniejsze ? CHodzi o klase autek... Bo tak sobie mysle, ze jak juz zbierac to interesuje mnie i cos terenowego i szosowego ale na decyzje bedzie tez mial argument upewniajacy mnie, ze jak gdzies pojade na turniej to z pewnoscia moje autko tam sie zalapie :) Bede bardzo wdzięczny...

P.S. Oczywiście tez zalezy mi na tym, ktora klasa autek daje najwieksze szanse na rowna walke do konca... bo przypuszczam, ze sa takie, gdzie ten kto lepiej wystartuje wygral, albo wygrywa ten co wiecej wlozyl kasy w autko... moje pytania sa smieszne troche ale sie nie znam i pytam...

Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 14, 2004 2:00 pm 

Jak nie masz nigdzie równej trasy yo kup albo buggy albo rally z tym że ciężko jest znaleźć b.dobrego elektrycznego rally bo niestety najlepsze firmy jak np. X-ray nie robią rally tylko same szosowe podobnie ma sie sprawa z Yokomo (nie mylić z Yokohama :D ) ale ci robią za to świetne bagusy elektryczne i spalinowe. Jest jeszcze jedna dobra firma która ma model szosowy z możliwościa przerobienia go na rally (czyli masz tutaj już majsterkowanie :D) i ostatnia firma (dość marna ale przynajmniej nie robi takich gówien jak Nikko :) ) Tamiya która ma w ofercie podwozie TB-01 które jest dośc popularne.

Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 14, 2004 2:29 pm 

Najbardziej popularną klasą modeli w Polsce jest e10tc st.( auta elektryczne w skali 1:10 turystyczne z silnikiem standrdowym). Jeżeli kupisz dobry model (X-ray T1 evo2, Associated TC3, HPI RS4 itp.) to szanse będziesz miał duże. Oczywiście im więcej kasy włożysz tym model będzie lepszy, ale to nie oznacza ze od razu musisz kupować wszystkie części tuningowe. Lepiej będzie jeśli nauczysz się jeździć na podstawowym wyposażeniu a następnie dokupywał części.

Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 14, 2004 2:48 pm 

Ufff... naprawde duzo mi pomagacie - THX !!! Zaczynam sie powoli w tym wszystkim łapać...

Czyli ta klasa jest najpopularniejsza: e10tc st ... czyli chyba bede szukal cos w tym stylu... pewnie nie predko pojade na turniej, ale lubie robiaz cos miec cel na przyszlosc - np. uczyc sie to cos prowadzic z mysla o tym, ze moze kiedys sie na turniej wybiore...

P.S. Piszcie nawet oczywiste dla csiebie rzeczy :) Ja laik to wszystko sie przyda... Oczywiscie staram sie tez czytac inne tematy i stronke to to tez mi duzo daje.

Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 14, 2004 2:54 pm 

Szukaj szukaj ja już znalazłem ale mam dużo problemów ale nie przejmuj sie tylko ja mam problemu z autkiem bo mam troche marne części i deficyt w tych częściach.

Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 14, 2004 3:11 pm 

KLASA E-10 TC czy KLASA E-10 TC OPEN (ktore to jest to KLASA E-10 TC ST) bo sie lekko pogubilem :) I czy Wy tez tym sie "bawicie" ?

Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 14, 2004 3:23 pm 

W tym wypadku jest to po prostu klasa e10tc. E10tc open są z silnikami do 12 zwoii. Ja aktualnie mam ASSO TC3. Porozglądaj sie za czymś używanym. Najlepiej po ebayu niemieckim. Jest tam dużo modeli, a jak się zdecydujesz do idź do Raflle który zprowadza częsci z niemiec. Jeśli chcesz natomiast nowy model to myśle że najlepszym sklepem internetowym na świecie jest
http://www.towerhobbies.com

Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 14, 2004 3:41 pm 

Oki poszukam... thx !

Kurcze boje sie tylko, ze sie pogubie... Malo lazilem po tych sklepach narazie - tam jest napisane, ktore to sa z klasy E-10 TC ? Czy trzeba poprostu szukac bo to tylko takie turniejowe oznaczenie ? Kompletnie nie wiem po czym to rozpoznac... Ale cuz czlowiek uczy sie na bledach - moze sie jakos polapie :)

UPDATE:

To mi sie podoba np. Ale to chyba tylko karoseria :D

http://www2.towerhobbies.com/cgi-bin/wt ... LXUX17&P=0

Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 14, 2004 4:37 pm 

Cytuj:
To mi sie podoba np. Ale to chyba tylko karoseria

To jest podwozie bez radia, sinlika i regulatora. W "requires" masz napisane co jest jeszcze potrzebne.

Cytuj:
Czyli rozumiem, ze elektryczny tez bedzie jezdzil z poslizgiem i zabawa bedzie oki.... to fajnie

:D :D :D

Proponuje poczytać trochę tu i tam :D a odpowiedzi na niektóre z tych pytań same przyjdą. :wink:

Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 14, 2004 6:24 pm 

Pewno, ze poczytam ! Sa swietne materialy na stronce i na forum... bynajmniej dla poczatkujacego. Jak juz bede Mistrzem Polski itd. to pewnie spowszechnieja mi ale... :D :D :D ... to potrwa...

Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 14, 2004 8:15 pm 

http://www2.towerhobbies.com/cgi-bin/wt ... LXEAV4&P=0

Takie cos znalazlem... dobre ? Bo drogie to pytam czy dobre - cos to sugeruje jednak...

A jak dobre to co w tym dobrego :) ?

P.S. To ile moze wyciagnac taki model elektryczny mniej wiecej - juz tu gdzies ktos pisal ale pytam raz jeszcze im wiecej zdan tym ciekawiej...

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 89 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona