Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj



Teraz jest Cz lip 19, 2018 6:35 pm

Teraz jest Cz lip 19, 2018 6:35 pm




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 176 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 12  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 04, 2006 8:29 pm 
Offline

Dołączył(a): N wrz 11, 2005 7:17 pm
Posty: 355
Lokalizacja: Kraków
Parę postów wcześniej VerB napisał:
Cytuj:
kupie 6 rezystorow 1 Ohm 5Watowych

Wiec albo jest konsekwentny w tych literówkach, albo rzeczywiście to zrobił!

_________________
Jarek


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 04, 2006 9:43 pm 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So lip 30, 2005 7:33 pm
Posty: 386
Lokalizacja: Sosnowiec
na poczatku kupilem zwykle rezystory 10 Ohm 5W kazdy , potem kupilem 6 sztuk 1 Ohm 9W kazdy , wylutowalem te rezystory i zostawilem linie 5V bez obciazenia , jutro bede ladowal koledze pakiety wiec sprawdze jakie napiecie na lini 12V bedzie podczas ladowania akusa pradem 3A , nich mi ktos wkoncu napisze jakich powinienem uzyc rezystorow i jaka ilosc i jak je polaczyc aby sie nie grzaly tak bardzo a miec napiecie kolo 12V pod obciazeniem , na elektronice sie slabo znam dlatego prosze o pomoc

_________________
Custom Made TLT-1 Jeep Wrangler


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 04, 2006 10:04 pm 
Offline

Dołączył(a): Wt sty 18, 2005 7:57 pm
Posty: 918
Lokalizacja: Wrocław
Na początek podłącz równolegle 6 oporników 10 omowych umieszczając je tak, aby były chłodzone przez wentylator. Gdyby napięcie na wyjściu 12 V napięcie było jeszcze małe dołóż następne rezystory. Możesz spróbować od mniejszej ilości rezystorów. Ilość rozwiązań zasilaczy komputerowych jest tak duża, że warto spróbować, może twojemu zasilaczowi wystarczy mniejsze obciążenie?
Niestety, ale konstrukcja większości zasilaczy komputerowych wymaga takiego obciążenia i nic na to nie poradzisz. Energia wydziela się w postaci ciepła i musisz to jakoś odprowadzić.
Możesz jeszcze do obciążenia wykorzystać żarówki halogenowe. Część energii zamienisz w ten sposób na światło (możesz je umieścić wewnątrz zasilacza).

_________________
Pozdrawiam. Mariusz "Bonawentura"


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 04, 2006 10:32 pm 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt sie 09, 2005 6:56 am
Posty: 4091
Lokalizacja: W-wa
Bonawentura napisał(a):
Na początek podłącz równolegle 6 oporników 10 omowych umieszczając je tak, aby były chłodzone przez wentylator. Gdyby napięcie na wyjściu 12 V napięcie było jeszcze małe dołóż następne rezystory. Możesz spróbować od mniejszej ilości rezystorów. Ilość rozwiązań zasilaczy komputerowych jest tak duża, że warto spróbować, może twojemu zasilaczowi wystarczy mniejsze obciążenie?
Niestety, ale konstrukcja większości zasilaczy komputerowych wymaga takiego obciążenia i nic na to nie poradzisz. Energia wydziela się w postaci ciepła i musisz to jakoś odprowadzić.
Możesz jeszcze do obciążenia wykorzystać żarówki halogenowe. Część energii zamienisz w ten sposób na światło (możesz je umieścić wewnątrz zasilacza).


czekaj, dlaczego więcej mocy ma iść w powietrze, wtedy napięcie na wyjściu 12V będzie większe??

_________________
Pozdrawiam
Tomek
RC emeryt; obecnie broń palna dużego kalibru.


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 04, 2006 10:37 pm 
Offline
PSVADEK
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz paź 14, 2004 12:20 pm
Posty: 1842
Lokalizacja: Rzeszów Auta: ...TRAXXAS REVO 3,3... .ASSO TC3 BRUSHLESS.
zasilacz jak jest obciążony to wytwarza wiecej mocy zeby napiecie jeszcze bardziej nie spadło czy nie tak ?

_________________
Obrazek
......Tornado Team......
www.RC.RZESZOW.pl


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 04, 2006 11:01 pm 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz cze 10, 2004 10:42 pm
Posty: 1276
Lokalizacja: Pawłowice śląskie
Aha zapomniałem dodać że ja używam rezystorów drutowych osiowych ( takie białe prostokątne) bo jak pamiętam one najmnije mi się grzały choć niby 15W się na nich wydzielało to na zwykłych drutowych walcowych grzało i śmierdziało niemiłosiernie - na 2 stronie jest podany przez mnie link dlaczego tyle rezystorów ma być o takiej a nie innej mocy i takiej oporności :)

_________________
www.prorevo.pl


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 04, 2006 11:06 pm 
Offline

Dołączył(a): Wt sty 18, 2005 7:57 pm
Posty: 918
Lokalizacja: Wrocław
Czy na prawdę nikt w tym wątku nie powiedział, dlaczego trzeba obciążać obwód + 5 V w większości zasilaczy komputerowych? (Nie chce mi się tego czytać w całości)
Wszystkie napięcia zasilacza indukują się w jednym transformatorze zasilanym tranzystorem kluczującym sterowanym z układu oscylacyjnego.
Informacja o poziomie napięcia na wyjściu, która potrzebna jest układowi sterującemu do poprawnej pracy pobierana jest z obwodu + 5 V. Jeśli ten obwód nie jest obciążony to układ dochodzi do wniosku, że nie trzeba pchać energii od transformatora, bo jej więcej nie trzeba. Dlatego trzeba pobrać energię z obwodu + 5 V, choć tego wcale nie potrzebujemy. To spowoduje, że układ poda energię do transformatora a więc również do obwodu + 12 V, której tak pożądamy.
Taka konstrukcja zasilaczy podyktowana jest faktem, że w komputerze najbardziej newralgicznym obwodem zasilającym jest + 5 V. Z niego to właśnie zasilany jest procesor wymagający najbardziej dokładnego i stabilnego zasilania.
Napięcie 12 V rośnie w funkcji obciążenia obwodu + 5 V ale tylko do pewnego momentu. Dalsze zwiększanie prądu gałęzi + 5 V nic nie daje. Trzeba go wziąć tyle ile naprawdę to konieczne i nic więcej.

_________________
Pozdrawiam. Mariusz "Bonawentura"


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł: Moj zasilacz
PostNapisane: So sty 07, 2006 12:09 pm 
Offline

Dołączył(a): Pt paź 21, 2005 12:42 pm
Posty: 81
Lokalizacja: Kraków
Ja zrobilem zasilacz i nie obciążałem 5V wyniki pomiarów:


ładowałem pakiet ładowarką CG340 i przy 3A napięcie z zasilacza wynosiło 11,8V wydaje mi się że to dobry wynik

_________________
GS Storm evo - sprzedany


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: So sty 07, 2006 8:49 pm 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz gru 09, 2004 9:33 pm
Posty: 42
Lokalizacja: RC SMOKI Kraków :-)
no to zrobiłem wszystko zgodnie z instrukcją z początku postu.... no i nie chce za bardzo działać... w ogóle nie chce sie właczyć ,dlatego się zastanawiam czy do włączania faktycznie jest zielony kabelek ??

Zasilacz to tracer take me 350

Jak ktoś ma pomysł dlaczego nie działa to prosze o info

dzięki

_________________
-----RC SMOKI KRAKÓW-----
XRAY XB8 + O.S. MAX VZ-B V-Spec
Savage SS 4.6 + LRP Z.28R Spec.3
HB Cyclone Moore Speed Edition



foto


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: So sty 07, 2006 9:34 pm 
Offline
PSVADEK
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz paź 14, 2004 12:20 pm
Posty: 1842
Lokalizacja: Rzeszów Auta: ...TRAXXAS REVO 3,3... .ASSO TC3 BRUSHLESS.
zielony kabelek do masy i ma działać

_________________
Obrazek
......Tornado Team......
www.RC.RZESZOW.pl


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: So sty 07, 2006 9:38 pm 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz gru 09, 2004 9:33 pm
Posty: 42
Lokalizacja: RC SMOKI Kraków :-)
no niestety nie dziala .. 220V jest w zasilaczu a na wyjsciach 12 i 5 nie ma prądu

_________________
-----RC SMOKI KRAKÓW-----
XRAY XB8 + O.S. MAX VZ-B V-Spec
Savage SS 4.6 + LRP Z.28R Spec.3
HB Cyclone Moore Speed Edition



foto


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: So sty 07, 2006 10:08 pm 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr gru 28, 2005 7:48 pm
Posty: 21
Lokalizacja: Kołobrzeg
Adrian Kopeć napisał(a):
zielony kabelek do masy i ma działać


Tylko problem w tym, że nie we wszystkich zasilaczach sprawa jest taka oczywista :roll: U mnie np. wcale nie było zielonego kabelka, więc podłączyłem żarówkę jako obciążenie. Kolega podpinał rezystory. Tak więc, jak sam widzisz to nie jest jedyna słuszna racja - bo taka nie istnieje :P

_________________
Pozdrawiam
Łukasz


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: N sty 08, 2006 9:33 am 
Offline

Dołączył(a): N wrz 11, 2005 7:17 pm
Posty: 355
Lokalizacja: Kraków
Paweł Kurowski napisał(a):
no niestety nie dziala .. 220V jest w zasilaczu a na wyjsciach 12 i 5 nie ma prądu


Jeśli Twój zasilacz ma Remote Sensing (brązowy przewód, podłaczony do pinu 11 we wtyczce do płyty), to musisz go zewrzeć z +3.3V (pomarańczowym, który wchodzi do pinu 11).

Tutaj masz bardzo szczegółowy opis przeróbki zasilacza, który wyjaśnia kilka kwestii (m.in. ten Remote Sensing). Może coś Ci sie z tego przyda w rozwiązywaniu problemu.

_________________
Jarek


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: N sty 08, 2006 7:52 pm 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz gru 09, 2004 9:33 pm
Posty: 42
Lokalizacja: RC SMOKI Kraków :-)
chyba jednak faktycznie nie każdy zasilacz da się w taki sposób przerobić...

Zrobiłem dokładnie to samo na innym zasilaczu i wszystko działa jak nalezy.

Na wyjsciu 12 V jest 11,74 V bez rezystorów a po dołożeniu rezystorów (6 x 5W10Ohm) jest 11.94 V

Tyle ,ze rezystory sa strasznie gorace... no cóż trzeba jeszcze nad tym popracować... :-)

_________________
-----RC SMOKI KRAKÓW-----
XRAY XB8 + O.S. MAX VZ-B V-Spec
Savage SS 4.6 + LRP Z.28R Spec.3
HB Cyclone Moore Speed Edition



foto


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: N sty 08, 2006 11:25 pm 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So lip 30, 2005 7:33 pm
Posty: 386
Lokalizacja: Sosnowiec
ja podlaczylem jednak 4x1 Ohm 10W ale szeregowo i dzial , do rezystorow dalem radiator i na 12V mam bez obciazenia 12,3V a pod obciazeniem czyli ladowanie pakietu 3A mam okolo 11,8V
http://img431.imageshack.us/img431/6813 ... 0016op.jpg
http://img431.imageshack.us/img431/7163 ... 0029gk.jpg

edit:
a dzis moj zasialcz wyglada tak :]
http://img232.imageshack.us/img232/5918/zas0015sq.jpg
http://img234.imageshack.us/img234/8408/zas0025fy.jpg
http://img485.imageshack.us/img485/6926/zas0035mn.jpg

_________________
Custom Made TLT-1 Jeep Wrangler


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 176 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 12  Następna strona

Teraz jest Cz lip 19, 2018 6:35 pm


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL