Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj



Teraz jest Cz lip 19, 2018 6:35 pm

Teraz jest Cz lip 19, 2018 6:35 pm




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 176 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 12  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Pn gru 05, 2005 1:06 pm 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N sty 02, 2005 5:37 pm
Posty: 375
dlatego też w chwili obecnej korzystam z osobnego zasilacza.

a napisałem, że można, bo technicznie jest to wykonalne - decyzja czy warto podejmować ryzyko powinna należeć do właściciela komputera ;-)


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pn gru 05, 2005 1:54 pm 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz paź 21, 2004 1:12 pm
Posty: 237
Lokalizacja: Warszawa
dzieki za opinie, chyba jednak szkoda mi kompa :) zainwestuje w osobny zasilacz

_________________
Mariusz Obarski - GTR Team


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: N gru 11, 2005 1:55 am 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt lis 29, 2005 1:02 am
Posty: 175
Lokalizacja: Łódź
Witam wszystkich, zamierzam zrobić sobie zasilacz bo po co przepłacać za oryginalny. Mam jednak pytanie jaki wybrać a dokładniej o jakich parametrach nadają się najlepiej. Chodzi mi apmerarz na wyjściu 12V bo są bardzo fajne zasilacze typu microATX ale znalazłem taki który ma tylko max 3,5A na 12-tce. Jaki jest minimalny zalecay poziom - 10A wystarczy?)
I tak samo z ogólną mocą - coś koło 250-300Watt?
Pozdrawiam wszystkich. 8)

_________________
HPI Baja 5B SS Savage X SS
HB Cyclone TCX HPI Sprint
LRP S18 Brushless
Traxxas Rally

KDS 450SV CX250SE
Blade Nano CPX Xieda 9958
Yak54 Beast 3D UMX
GG: 5167078


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: N gru 11, 2005 11:41 am 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt gru 02, 2003 6:19 pm
Posty: 878
Lokalizacja: 100LICA,
to zależy od maksymalnego natężenia, jakie jest w stanie "wyprodukować" Twoja ładowarka, którą będziesz podłączał do zasilacza. Dobrze, żeby zasilacz dysponował pewnym zapasem mocy (powiedzmy 25% - może są na to nawet jakieś wzory - nie jestem elektronikiem, więc podaję jedynie orientacyjne dane) - np. jeśli masz ładowarkę, mogącą ładować max. 10 cel NiCD/NiMH prądem 5 A, to natężenie, jakie powinien dawać zasilacz = 5 A + 25% = 6,25 A (wiąże się to ze stratami na "przetwarzaniu" prądu).

najwięcej zasilaczy ATX aktualnie na rynku "wtórnym" daje 8 - 10 A. powinno to wystarczyć do większości ładowarek.

moc zasilacza w watach jest bezpośrednio związana z maksymalnym natężeniem, jakim można obciążać zasilacz.

_________________
"życia nie mierzy się liczbą wykonanych oddechów. miarą życia są chwile, kiedy oddech wstrzymujemy"


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pn gru 12, 2005 5:27 pm 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt lis 29, 2005 1:02 am
Posty: 175
Lokalizacja: Łódź
Dzięki za podpowiedź, pozrawiam :)

_________________
HPI Baja 5B SS Savage X SS
HB Cyclone TCX HPI Sprint
LRP S18 Brushless
Traxxas Rally

KDS 450SV CX250SE
Blade Nano CPX Xieda 9958
Yak54 Beast 3D UMX
GG: 5167078


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pn gru 12, 2005 8:51 pm 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz sty 27, 2005 8:09 pm
Posty: 150
Lokalizacja: Gliwice
wlasnie robie zasilacz i ja mam jako zołte kable uzyc wsztkich znaczy sie polowy czy wystarczy jeden??i z czanymi i innymi kolorami tak samo

_________________
tt-01 silnik 20 zwoi łozyska,23z, 58z, półka nad wałek karbonowa, aluminiowe mocowanie silnika, aluminiowe mocowanie zderzaka, radiator na silnik, regulowane drazki spretne, regulowane tyle zwrotnice, aluminiowy wałek


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Wt gru 13, 2005 8:22 pm 
Offline

Dołączył(a): N maja 01, 2005 9:30 pm
Posty: 76
Lokalizacja: Warszawa
możesz użyć ilu kabli chcesz- ja podłaczyłem po 4 na każdą złączkę.
(dla "pewności" zawsze lepiej podpiąć więcej niż jeden :wink: )


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Wt gru 13, 2005 9:11 pm 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz sty 27, 2005 8:09 pm
Posty: 150
Lokalizacja: Gliwice
czyli np pod 4 czarn moge podlaczyc wlacznik pod nastepne rezystory a pod nastepne wejscie ???

_________________
tt-01 silnik 20 zwoi łozyska,23z, 58z, półka nad wałek karbonowa, aluminiowe mocowanie silnika, aluminiowe mocowanie zderzaka, radiator na silnik, regulowane drazki spretne, regulowane tyle zwrotnice, aluminiowy wałek


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Wt gru 13, 2005 9:41 pm 
Offline

Dołączył(a): Wt lis 22, 2005 6:09 pm
Posty: 120
Lokalizacja: wyszków
a jak pod te kable 5v co je trzeba obciążyć zamocować żarówkę ?? czy to by zdalo egzamin przy prostszym sposobie


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Wt gru 13, 2005 11:15 pm 
Offline

Dołączył(a): N maja 01, 2005 9:30 pm
Posty: 76
Lokalizacja: Warszawa
Pod włącznik podłącz 1 czarny, pod rezystory podłącz tyle czarnych co podłaczyłeś +5v (czyli jak masz 10 czerwonych +5v to podłącz 5 czerwonych i odpowiednio 5 czarnych), a do gniazdga podłącz minimum 2 czarne (pod gniazdka też najlepiej jest podłanczać tyle samo czarnych co np. zółtych. np. pod gniazdgo 12V podłączyłeś 3 żółte+ to podłącz 3 czarne- )



A co do żarówki to nie wiem.... nie prubowałem z żarówką bo nie za bardzo jestem do tego przekonany... moim zdaniem rezystory są lepszym rozwiązaniem.


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Śr gru 14, 2005 2:23 pm 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz sty 27, 2005 8:09 pm
Posty: 150
Lokalizacja: Gliwice
aha lajt wielkie dzieki

_________________
tt-01 silnik 20 zwoi łozyska,23z, 58z, półka nad wałek karbonowa, aluminiowe mocowanie silnika, aluminiowe mocowanie zderzaka, radiator na silnik, regulowane drazki spretne, regulowane tyle zwrotnice, aluminiowy wałek


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: Cz gru 22, 2005 11:20 pm 
Offline

Dołączył(a): Pt lis 18, 2005 3:06 am
Posty: 14
Lokalizacja: Legionowo
ScorPIC napisał(a):
Zaczniemy od listy zakupów:
-6 sztuk rezystorów ceramicznych 10ohm, 10W


Kupiłem juz wszystko poza tymi rezystorami. Nigdzie nie mogę ich dostać. Znalazłem w 1 sklepie internetowym ale min. wartość zamówienia to 50pln więc nie mogę zamówić.

Kto wie gdzie w Warszawie dostanę takie rezystory lub czym mogę je zastąpić?
Próbowałem z żarówką samochodową 21W ale ładowarka (piranha) nie chce działać. Podejżewam, że jest za małe napięcie na 12V. Żarówka podłączona do 5v świeci.
Nie mam dzisiaj miernika więc nie wiem jakie jest napięcie na 12v.

POMOCY!!!

Pozdrawiam,
Darek Benza


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pt gru 23, 2005 9:42 am 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz sty 27, 2005 8:09 pm
Posty: 150
Lokalizacja: Gliwice
ja tez niedostalem nigdzie w Gliwicach rezustorow i podlaczylem halogen tak jak w kuchni 50w ale ma napiecie na pirani na obciazeniu 12,16 i musze troche mocnijszy podlaczyc halogen i bedzie wsztko gralo

_________________
tt-01 silnik 20 zwoi łozyska,23z, 58z, półka nad wałek karbonowa, aluminiowe mocowanie silnika, aluminiowe mocowanie zderzaka, radiator na silnik, regulowane drazki spretne, regulowane tyle zwrotnice, aluminiowy wałek


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pt gru 23, 2005 5:21 pm 
Offline

Dołączył(a): N maja 01, 2005 9:30 pm
Posty: 76
Lokalizacja: Warszawa
Rezystory bez najmniejszego problemu można dostać w Warszawie na Wolumenie (w niedziele mają całą elektronikę- tam można kupić wszystko do przerobienia zasilacza)

PS. do mojego "poradnika" dodałem parę fotek-może komuś się przydadzą :D )


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pt gru 23, 2005 10:00 pm 
Offline

Dołączył(a): Pt lis 18, 2005 3:06 am
Posty: 14
Lokalizacja: Legionowo
ScorPIC napisał(a):
Rezystory bez najmniejszego problemu można dostać w Warszawie na Wolumenie)


Wszystko fajnie ale na wolumenie prawdopodobnie będę mógł kupic dopiero po nowym roku. Wolałbym to załatwić wcześniej.
Może ktoś zna jakiś sklep elektroniczy gdzie mógłbym to kupić w przyszłym tygodniu, tzn po świętach ale przed nowym rokiem.
Jak podłączę halogen o mocy 75-100w to będzie świecił jak żyrandol a tego chcę uniknąć :)
Jak ktoś ma możliwość zakupu w zwykłym sklepie tych rezystorów to bardzo prosze o wsparcie. Pokryję oczywiście koszty wysyłki.


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 176 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 12  Następna strona

Teraz jest Cz lip 19, 2018 6:35 pm


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL