Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj



Teraz jest Cz lip 19, 2018 6:34 pm

Teraz jest Cz lip 19, 2018 6:34 pm




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 176 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12
Autor
PostNapisane: Pt kwi 17, 2009 9:16 am 
Offline

Dołączył(a): So lis 26, 2005 6:56 pm
Posty: 3859
Lokalizacja: Warszawa
W przybliżeniu:
prąd zasilania x napięcie zasilania x 0.75 = prąd ładowania x napięcie ładowania.

czyli w Twoim przypadku jak zasilasz z 12V

pobór prądu = (napięcie ładowania x prąd ładowania)/9

Zakładam, że przetwornica włącza się dla całego zakresu napięć ładowania, co może nie być prawdą.

_________________
Pozdrawiam Serdecznie,

Robert


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: So lut 27, 2010 11:38 am 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So sty 02, 2010 10:06 pm
Posty: 771
A w sumie jaki koszt wyszedl

_________________
SPRZEDAMMMMMMMM !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

http://allegro.pl/zawodniczy-model-team ... 76477.html


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: Wt lis 16, 2010 8:08 am 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt kwi 30, 2010 9:48 pm
Posty: 232
witam :)
chciałbym się dowiedzieć czy takie rozwiązanie nie byłoby prostsze ?
http://allegro.pl/zasilacz-do-ladowarki ... 17178.html
czy zasilacz przerobiony z zasilacza komputerowego jest lepszy czy to i to jest to samo?

_________________
....(-_-)....


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: Śr lis 17, 2010 8:34 pm 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt kwi 30, 2010 9:48 pm
Posty: 232
:?:

_________________
....(-_-)....


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: Śr lis 17, 2010 10:22 pm 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N sty 22, 2006 7:41 pm
Posty: 251
Lokalizacja: Lublin
zależy co znaczy lepsze. Ten zasilacz który podałeś ma 5A. Jeśli Ci to wystarcza to faktycznie jest to lepsze rozwiązanie


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: Śr lis 17, 2010 10:44 pm 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr cze 23, 2010 10:54 pm
Posty: 325
A ile amperów powinien mieć zasilacz do accucela 6? I na co wpływa ta ilość?

_________________
TeamC TC02 EVO: Reventon Pro, SP 8.5R, Bluebird, Turnigy, Sanwa

Na sprzedaż skrzynki, organizery, pojemniki


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: Cz cze 02, 2011 10:06 pm 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt sie 03, 2007 10:34 pm
Posty: 225
Lokalizacja: Łódź
Witam
Trenuję właśnie dostosowanie zasilacza ATX to Accucel 6 i czegoś nie rozumiem. Podłączyłem Accucela pod kable 12V 15A (żółty i czarny), odpaliłem zasilacz i wszystko działa. Nic innego nie mam podłaczonego do zasilacza. Przeczytałem, że pod kable 5V powinienem podłaczyć przykładowo żarówkę, ale konkretnie pod które kable i czy faktycznie muszę? Pod kable te z wtyczki 20pin czy pod wtyczkę od CD-Romu? Jaka ta żarówka ma być, ile W? Czy to jest związane z tym, że jak jej nie podepnę to jakiś czujnik nie widząc jej będzie zwiększał moc czy tam coś innego, ąz do spalenia się?

_________________
Pozdrawiam
Maciej
OFNA LX ONE + Spektrum DX2.0
HPI Bullet MT


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: Pt cze 10, 2011 1:43 pm 
Offline

Dołączył(a): N wrz 30, 2007 12:23 pm
Posty: 1626
Lokalizacja: Kołaczkowo
Podpinasz do czerwonych kabli z wtyczki molex. Jeśli nie podepniesz, to będziesz miał duże spadki napięcia na linii 12 V. Żarówka 10W będzie wystarczającym obciążeniem.


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: Pt wrz 02, 2011 1:45 pm 
Offline

Dołączył(a): Pt paź 09, 2009 8:04 pm
Posty: 50
Lokalizacja: Ruda Śląska
Witam, panowie a czy ma ktoś schemat jak podłączyć voltomierz i amperomierz analogowy do takiego zasilacza ATX?

_________________
xray T2 008


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: So lip 21, 2012 12:08 pm 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn paź 19, 2009 9:40 pm
Posty: 287
Lokalizacja: Szczecin
kris185 napisał(a):
Witam, panowie a czy ma ktoś schemat jak podłączyć voltomierz i amperomierz analogowy do takiego zasilacza ATX?
Takie schematy znajdziesz w każdej książce o podstawach elektryczności. Pomiar napięcia (woltomierz) podłączasz równolegle, pomiar natężenia (amperomierz) łączysz szeregowo. Do zapoznania się: http://fizyka.org/?teoria,19,6.

Radoslaw Fiuk napisał(a):
Zrobiłem zasilacz mniej więcej po tej instrukcji, i jak sprawdzam woltomierzem napiecie to nie wiem jak to mozliwe ale pokazuje mi 21,6v. Na etykiecie na zasilaczu napisane jest yellow +12v 14A blue -12v 0.8A przy 300W..
Możliwości są dwie. Albo masz uszkodzony zasilacz albo źle wykonałeś pomiar (nie zmierzyłeś przypadkiem napięcia pomiędzy +12V i -12V, wtedy powinieneś właśnie dostać coś około 24V). Pomiar należy wykonać między napięciem +12V (żółty) i masą (czarny).

A tak poza to od dłuższego czasu wykorzystywałem zasilacz komputerowy, i dość niedawno przerobiłem samą obudowę. Zamiast od razu przerabiać warto wydłubać piny z molexów i podłączyć krokodylkami, można też sobie zarobić te dwa przewody z końcówkami na banany, bo przeróbki obudowy są dość uciążliwe i jest później problem z upakowaniem wszystkiego w środku (u siebie musiałem wyrzucić wentylator na zewnątrz bo złącza laboratoryjne wraz z kablami haczyły o łopatki). Warto też zainteresować się gniazdem od zapalniczki samochodowej wtedy mamy uniwersalne źródło zasilania do różnych samochodowych drobiazgów (zasilam tak bez problemu np. pompkę do materaca), można też wtedy się pokusić o zrobienie kabla z gniazdem zapalniczki samochodowej do ładowarki - przydatne jeśli mamy zamiar jeździć z modelem w teren.

_________________
∘ Ansmann Madrat, Yokomo B-Max4 & B-Max2, HPI E10, HY Lightning ∘
Latać samolotem, to nie żaden wyczyn, latać samochodem to jest coś…


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: Pt sty 04, 2013 7:54 pm 
Offline

Dołączył(a): Pn gru 05, 2011 6:08 pm
Posty: 526
Ja poszukałem przewody 5V,obciążyłem je halogenem,a przewody 12V (+ i -)do nich podłączyłem krokodylki i to,co chce ładowac.Zasilacz bodajże 150W w łado 200W jedzie na 8.5A

_________________
--- www.rcpro.pl ---


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 176 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12

Teraz jest Cz lip 19, 2018 6:34 pm


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL