Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj



Teraz jest N paź 21, 2018 11:49 am

Teraz jest N paź 21, 2018 11:49 am




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 176 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 02, 2007 6:24 pm 
Offline

Dołączył(a): Wt sty 18, 2005 7:57 pm
Posty: 918
Lokalizacja: Wrocław
Oczekujesz, że koń ugnie się pod muchą.
Dwie diody LED i rezystor, dla zasilacza są właśnie taką "muchą".
Nie wiem, dlaczego martwisz się tym napięciem. Ładowarki są przystosowane (w znakomitej większości) do podłączenia napięcia w zakresie od 12 do 15 V.
Zmierz napięcia pod obciążeniem od 5 do 7 A. Jeżeli dalej będzie 14 V to możesz bardzo się cieszyć, że nie będziesz "wyrzucał pieniędzy w błoto" podgrzewając niepotrzebnie atmosferę (mamy ciepłą zimę).

_________________
Pozdrawiam. Mariusz "Bonawentura"


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 02, 2007 7:50 pm 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz wrz 21, 2006 8:51 pm
Posty: 130
Lokalizacja: Dzierżoniów
a co mogę podłączyć co ma 7 lub 5 amper


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 02, 2007 8:36 pm 
Offline

Dołączył(a): Wt sty 18, 2005 7:57 pm
Posty: 918
Lokalizacja: Wrocław
Dwie sztuki żarówek H3 lub H4?

PS Nie patrz bezpośrednio na nie, bo "olśnisz" oczy. Uważaj na ręce żeby się nie poparzyć.

Edit Wystarczy tylko jedna H4 ale podłącz oba włókna.

_________________
Pozdrawiam. Mariusz "Bonawentura"


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lut 06, 2007 9:17 pm 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz wrz 21, 2006 8:51 pm
Posty: 130
Lokalizacja: Dzierżoniów
do 12V podłączyłem żarówkę samochodową dwa włókna i na woltomierzu pokazało mi 12,06 V czy mogę do niego( bezpośrednio do zasilacza) podłączyć ładowarkę ultramat 12


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lut 06, 2007 11:11 pm 
Offline

Dołączył(a): Wt sty 18, 2005 7:57 pm
Posty: 918
Lokalizacja: Wrocław
Tak.

_________________
Pozdrawiam. Mariusz "Bonawentura"


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 07, 2007 12:40 am 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz wrz 21, 2006 8:51 pm
Posty: 130
Lokalizacja: Dzierżoniów
dzięki Bonawentura za pomoc!!!!!!!!!!!


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł: :)
PostNapisane: Wt kwi 03, 2007 4:39 pm 
Offline

Dołączył(a): So mar 04, 2006 11:54 pm
Posty: 412
Lokalizacja: Warszawa
witam
zrobilem dzis zasilacz ATX 125W 8A na opornikach 6x 10ohm 8W (10W nie bylo)
nie wiem ile daje bo miernik mam w firmie ale mysle ze bedzie ok :)
dzieki koledzy za pomocne informacjie:)respect

a ze respect to i pytanie:)

czy jest opcja pociagnac z ATX start box?????

nie chce podlaczac i sprawdzac :( bo moze dym pojsc

jak sie domyslam pewnie jest w ATX jakies zabezpieczenie ktore odetnie zasilanie przy zbyt duzym poborze ale nie mam pewnosci
w start box mam 1 silnik czyli pobor pewnie cos kolo 2xsilnik klasy 540
ale nie mam pojecia jaki pobor ma 540 choc mysle ze 2x540 bedzie mialo wiecej niz 125W

taki start box na 2 fotce widac silnik:
http://www.rcworld.pl/shop/index.php?pr ... rod_id=180

pozdrawiam

_________________
Pozdrawiam
Piotr Łękarski


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 12, 2007 1:30 pm 
Offline

Dołączył(a): Śr lut 22, 2006 10:36 am
Posty: 99
Lokalizacja: Toruń
Mój zasilacz zostal zrobiony tak: wszystkie kable oprócz czarnego i zółtego wycinam szary z zielonym łącze. I działa, tylko że ładowarka się resetuje jeżeli ładuje powyżej 0,4A :oops: zrobie jeszcze rz od nowa wg. poradnika :)

_________________
Modelarze w Toruniu są jak jedna wielka rodzina- tak jak R.Maryja. =)


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Śr maja 16, 2007 11:17 am 
Offline

Dołączył(a): Wt lip 12, 2005 3:45 pm
Posty: 61
Lokalizacja: Warszawa
przerobilem zasilacz AT i wszystko byloby OK ale... bez obciazenia na wyjsciu 12V mam tech Voltkow tylko jedenascie :evil:
czy obciazenie 5V da podniesienie napiecia na zoltym i czarnym kabelku? :?:


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Śr maja 16, 2007 4:15 pm 
Offline

Dołączył(a): Wt sty 18, 2005 7:57 pm
Posty: 918
Lokalizacja: Wrocław
Tak! Po to się to robi. Można jeszcze tak:
http://tmankows.republika.pl/power.html

_________________
Pozdrawiam. Mariusz "Bonawentura"


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Śr maja 16, 2007 6:10 pm 
Offline

Dołączył(a): Wt lip 12, 2005 3:45 pm
Posty: 61
Lokalizacja: Warszawa
cos nie tak jest z moimi opornikami :?
polaczone rownolegle, mierze sobie opornosc miernikiem i pokazuje mi 2,4 Ohma a ze wzoru na laczenie rownolegle opornikow wynika ze polaczenie rownolegle szesciu opornikow dziesiecioomowych powinno dac opor ok 1,7 Ohma. Czemu tak sie dzieje? i czy to mozliwe ze przez to moje oporniki pieronsko sie grzeja?


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Śr maja 16, 2007 6:37 pm 
Offline

Dołączył(a): Wt sty 18, 2005 7:57 pm
Posty: 918
Lokalizacja: Wrocław
Jakim miernikiem to mierzyłeś?
Jeżeli jest to coś innego niż mostek to się nie dziw. Najpierw sprawdź ile omów pokaże twój miernik jak połączysz same sądy.
Co do grzania - na tych opornikach wydziela się trochę mocy. Wiem że znasz prawo oma zakładam więc że również potrafisz to obliczyć znając napięcie i rezystancję.

_________________
Pozdrawiam. Mariusz "Bonawentura"


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Śr maja 16, 2007 6:49 pm 
Offline

Dołączył(a): Wt lip 12, 2005 3:45 pm
Posty: 61
Lokalizacja: Warszawa
miernik to taki wynalazek za 35 zl z promocji z supermarketu :D
ale jesli nie wierzyc mu pod wzgledem omow to moze i niepowinienem mu wierzyc pod wzgledem voltow :D
z tego co mi sie wydaje to jesli opornosc mojego zespolu opornikow wynosi tak jak powinno czyli 1,67 ohma to na moich szesciu opornikach wydzieli sie (5V)^2/1.67=14,97 wata mocy w postaci ciepla, czyli ok 2,5 wata na jeden z opornikow, a jesli prawde pokazuje moj miernik, i na opornikach mam 2,4 ohma to ma jeden opornik wypada mi ok 1,8 wata mocy.
Co do zetkniecia sond to miernik pokazuje 00.6 :D


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Śr maja 16, 2007 6:56 pm 
Offline

Dołączył(a): Wt sty 18, 2005 7:57 pm
Posty: 918
Lokalizacja: Wrocław
shiraak napisał(a):
miernik to taki wynalazek za 35 zl z promocji z supermarketu :D
ale jesli nie wierzyc mu pod wzgledem omow to moze i niepowinienem mu wierzyc pod wzgledem voltow :D

"Święte słowa"
Śmieszą mnie podawane niekiedy pomiary z dokładnością do setnych części wolta, bez podania typu miernika oraz jego numeru.
Dodatkowo mając na uwadze, że większość z nich to właśnie te z marketów to śmiech mój przeradza się w "tarzanie po podłodze" :lol:

Edit:
Niemniej zawsze trzeba przyjąć jakieś "warunki wyjściowe". Dla Ciebie będą to wskazania twojego miernika. :D
Najważniejsze, że jesteś świadom ewentualnego błędu!!

_________________
Pozdrawiam. Mariusz "Bonawentura"


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Śr maja 16, 2007 7:13 pm 
Offline

Dołączył(a): Wt lip 12, 2005 3:45 pm
Posty: 61
Lokalizacja: Warszawa
no wiec ja to widze tak :D zeby raczej liczyc niez mierzyc takimi cudami pomiarowymi :D dzieki za podpowiedz bo ja to fotograf jestem i miernik do tej pory byl mi potrzebny zeby wiedziec czy przewodzi albo czy nie przewodzi :D

wracajac jeszcze do tematu grzania sie opornikow. przejmowac sie tym czy raczej olac? mimo ze przy 3 min pracy zasilacza ich temperatura powoduje ze utrzymanie ich w rekach jest niemozliwe? czy zamontowanie ich na radiatorze i przelozenie wiatraka tak zeby dmuchal do srodka ma jakis sens?


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 176 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12  Następna strona

Teraz jest N paź 21, 2018 11:49 am


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL