Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N kwi 26, 2026 5:19 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: Śr lip 13, 2005 1:30 pm 

...Savagem ale z aparaturą Traxxass TQ-3 AM. Czy musi być FM?
Chodzi mi o zawody w Zgierzu.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 13, 2005 1:54 pm 

Nie musi byc FM. Mozesz smialo na tej startowac, ale zawsze lepiej miec przynajmniej FM.

Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 13, 2005 4:00 pm 

Teoretycznie możesz lecz aparatura AM jest bardzo podatna na zakłócenia.
Jeśli Ty będziesz kolidował zawodnikiem wyżej notowanym to Twoim obowiązkiem będzie zmienić częstotliwość.

Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 13, 2005 5:57 pm 

Piotr Augustynowicz napisał(a):
Jeśli Ty będziesz kolidował zawodnikiem wyżej notowanym to Twoim obowiązkiem będzie zmienić częstotliwość.

Ale akuratnie czestotliwosc nie ma nic do modulacji. Nawet na FM kazdy zawodnik jest zobowiazany do posiadania min. 2 kompletow kwarcy.

Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 13, 2005 9:18 pm 

Chodzi o to, że nawet gdy inni nie jeżdżą na Twojej częstotliwości to i tak możesz mieć zakłócenia spowodowane przez „echo”. Więc inwestowanie w kwarce AM jest moim zdaniem pozbawione sensu bo nawet trzy komplety kwarcy nie gwarantują czystości sygnału na choć jednym z nich. Myślę, że nie będziesz zadowolony jeżdżąc na AM w grupie. A na zawodach może Cię to praktycznie wykluczyć z walki.

Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 14, 2005 8:55 am 

Dzięki za informacje. W kwarce nie inwestuję bo jeden kpl. dostałem z aparaturą, a drugi mam jeszcze z Wranglera Tamiyi. Kupię FM, to tylko kwestia czasu, lecz do zawodów w Zgierzu mogę nie zdążyć.
Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 14, 2005 9:29 am 

Stary Ty to jestes odwazny. Inni jako synonim slowa odwazny uzywaja innych dosyc obelzywych slow. Zeby jezdzic modelem spalinowym na aparaturze AM. Widac ze ryzyko nie jest Ci obce.

Stary nie przesadzasz troche?! To kwalifikuje sie juz do bana! Piotrek

Ostatnio edytowano Pt lip 15, 2005 12:47 am przez Łukasz Kowalczyk, łącznie edytowano 2 razy

Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 14, 2005 10:25 am 

Nie masz się czym martwić większość modeli spalinowych rtr jest wyposażona w aparatury am i jeżdzą.Więc nie czeba być odważnym by na takiej jeździć.

Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 14, 2005 11:30 am 

Bardzo prosze zbanuj mnie. Powtorze jeszcze raz. Trzeba byc odwaznym aby jezdzic modelem spalinowym na aparaturze AM. Elektrykiem w sumie takze.

Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 14, 2005 4:03 pm 

http://www.old.modelarstwo.org.pl/techn ... %20radiowa

- transmisja radiowa

Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 14, 2005 6:01 pm 

Witam!
Nie rozumiem jednej rzeczy, dlaczego tak negujecie modulację AM. Ma ona swoje wady, ale modulacja FM też nie jest pozbawiona swoich wad. Jeśli widzę i rozumiem przewagę FM nad AM w elektrykach to nie widzę jej zupełnie w modelach spalinowych.
Wypowiedź kolegi Łukasza,".. Trzeba byc odwaznym aby jezdzic modelem spalinowym na aparaturze AM. Elektrykiem w sumie takze."(oryginalna pisownia) jest absolutnie błędna (napęd elektryczny jest źródłem bardzo dużych zakłóceń).
No chyba, że będzie przy tym zapłon iskrowy. Jednakże przy tego rodzaju zapłonie zdarza się wymięknąć i FM-owi. Jeżeli było by brane za kryterium przydatności do sterowania częstotliwość - to, co innego. Pamiętajcie, że pasma oddane do naszych celów nie podlegają ochronie w całym tego słowa znaczeniu. Jak myślicie, co odpowie PAR, gdy zgłosicie zakłócenia w waszej aparaturze? Pasma te są generalnie uważane za śmietnik. Można na nich znaleźć wszystko.
Obie modulacje, FM oraz AM są dopuszczone do użytku i przy założeniu, że aparatury są sprawne technicznie oraz odpowiedniej polityce rozdziału częstotliwości (kanałów) nie powinno być problemu ze sterowaniem. Tym bardziej nie powinno to decydować o dopuszczeniu czy też nie, do startu w zawodach.
Wszystkie problemy z aparaturami na zawodach, z jakimi się spotkałem w ciągu 25 lat związane były w 99 % z:
1. pomylonymi lub źle dobranymi numerami kanałów
2. zasilaniem
3. złym stanem technicznym odbiornika, nadajnika (ułamana, urwana antena)

Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 14, 2005 6:16 pm 

Masz po części rację ale:
- model elektryczny waży 1500 g a spalinowy od 1700 ( IC10) do 3,5kg( IC-8T) , bezwładność modelu który wymknie sie spod kontroli nawet na ułamek sek jest bardzo duża i szkody sa potworne.
-Łukasz napisał to jako doświadczony zawodnik który niejedno widział i zapewne sam niechciałby oberwać takim modelem po kulasach
- jeszcze raz to napiszę a poruszałem tę kwestię wielokrotnie. Bezpieczeństwo i jeszcze raz bezpieczeństwo. Nie bazujmy na ubezpieczeniu imprezy bo to nie o to chodzi.
- wibracje modelu spalinowego potrafią zepsuć każdy nieodpowiednio zabezpieczony odbiornik, odbiorniki AM są wykonywane znacznie tańszymi metodami i są znacznie podatniejsze na uszkodzenie.

Nikt nikomu nie zabroni startować modelem na modulacji AM ale czy warto jest ryzykować uszkodzenie modelu za ciężkie pieniądze , lub co gorsze zdrowie osób postronnych?
Dla przykładu. Model klasy IC-8Sport na torze w kraju ( nie napiszę gdzie) na krótkim odcinku prostej w ułamku sekundy wgiął drzwi Wartburga znajdującego sie dwa metry od toru , po czym pojechał dalej. Był to ułamek sekundy utraty kontroli nad modelem a żeby wam uzmysłowić siłę uderzenia to sprawdzcie jakie drzwi są w Wartburgu. Blacha z czołgu!

Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 14, 2005 6:48 pm 
Raflee

Ostatnio na bagusach w tarnowie Maciek B. z mielca starotwal na aparaturze AM - zlapal ajkies zaklucenia na odcinku jak wychodzilo sie na prosta i wpadl w trawe... spalil regulator (gm V8) i silnik... wiec straty nie byly takie male... ja po jednych zaowodach w saczu sprzedalem aparature AM i kupilem FM. AM to jest porpsotu samobojstwo - takie jest moje zdanie... w M8 mialem 2 razy zaklucenia... raz jak byl maly odstep miedzy kwarcami (0.010) i jak mialem slabego akusa... Najlepszym rozwiazanie mna zalucenia jest chyba Spectrum, ale to kosztuje...

Podsumowywujac - ja bym nigdy nie wsadzil do spalinki AM... :)

Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 15, 2005 1:32 am 

Artur Dzierzęcki napisał(a):
Masz po części rację ale:

Ja mam całkowitą rację, ponieważ pisałem, że aparatura ma być:
1. sprawna technicznie a nie poobijana, zmaltretowana i rozstrojona.
2. mają być utrzymane odpowiednie odstępy kanałowe
3. akumulatory mają być sprawne i naładowane

Cytuj:
- jeszcze raz to napiszę a poruszałem tę kwestię wielokrotnie. Bezpieczeństwo i jeszcze raz bezpieczeństwo. Nie bazujmy na ubezpieczeniu imprezy bo to nie o to chodzi.

Święte słowa. W Kłodzku przed jednym z biegów zgłoszono problemy z aparaturą. Sprawdzono aparatury "na sucho". Podczas sprawdzania zakłóceń nie stwierdzono. Do biegu dopuszczono wszystkie modele, nawet ten, którego właściciel zgłaszał problem. Usłyszałem tylko "to pewnie jest wina twojego odbiornika" (nie wydaje mi się, aby był to AM).
Ile razy podczas wyścigów ludzie skakali przez koziołkujące modele, które wypadły poza ogrodzenie? Kilkakrotnie. Ile razy spowodowane było to zakłóceniami? Ja nie słyszałem o czymś takim.
Czy na tym polega dbałość o bezpieczeństwo?

Rafał Malczyński napisał(a):
. AM to jest porpsotu samobojstwo - takie jest moje zdanie... w M8 mialem 2 razy zaklucenia... raz jak byl maly odstep miedzy kwarcami (0.010) i jak mialem slabego akusa...

To znaczy modulacja AM winna była temu, że nie miałeś sprawnego zasilania oraz że były źle dobrane kwarce w pracujących obok siebie nadajnikach??
O czym to ja pisałem w poprzedniej wiadomości?

Cytuj:
Najlepszym rozwiazanie mna zalucenia jest chyba Spectrum, ale to kosztuje...

Nic Ci nie pomoże ten system jak będziesz miał niesprawne zasilanie.

Nie mam zamiaru gloryfikować tutaj modulacji AM.
UŻYWAJCIE NAJNOWOCZEŚNIEJSZYCH APARATUR, NA JAKIE WAS STAĆ.
Nie mówcie jednak, że „jest be bo AM”.

Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 15, 2005 7:15 am 

Witam wszystkich.
Wczoraj doszly mnie sluchy a nawet dostalem kopie wiadomosci moderatora, ze wyzwalem kogod od debili. Radze przypomniec sobie dokladnie co ja napisalem. Teraz tresc delikatnie zmodyfikowalem. Jednak nie nazwalem nikogo debilem. Nie pozwole sobie na obrazanie publicznie ludzi na forum. I nie pozwole tez aby ktos pisal nieprawde na moj temat.

Co do FM/AM. Nie bawie sie w modelarstwo od dzisiaj. A przede wszystkim jestem zawodnikiem. Nie jezdze modelem rekreacyjnie pod domem lub na pustym terenie gdzie trafienie kogos jest minimalne. Startuje na zawodach juz 10 lat. Widzialem czego potrafi dokonac pedzace pare kg zelastwa. Kiedys rozpedzony bagus spalinowy uciekl zawodnikowi, wybil sie i dzieki mojej spostrzegawczosci przemknal o kilka cm obok mojej glowy. Bylo to na zawodach. A ja stalem tam gdzie stalem bo musialem, bo bylem akurat na serwisie.

Doskonale wiem, ze modele RTR sa wyposazone w aparatury AM ale ten fakt przemilcze. Kazdy niech sobie sam wyciagnie jakis wniosek.

O ile dobrze pamietam Twoja wypowiedz brzmiala nieco obrazliwie dla wszystkich osob uzywajacych aparatur AM, a to co napisalem raczej bylo prawda "i nie pozwole sobie na to, zeby ktos pisal nieprawde na moj temat". Wiec, jesli Cie obrazilem zloz na mnie skarge do adminow. Piotrek

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona