Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn maja 18, 2026 4:01 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: Pt gru 26, 2003 2:39 am 

Czesc ... bla bla bla ... jestem poczatkujacy ;].

Na poczatku zaznaczam ze przeczytalem wszystkie posty zamieszczone w tym topicu i umieszcze tu pytania na ktore nie znalazlem odpowiedzi.

1. Mam model TAMIYA TB-01 z karoseria Ford Focus WRC '01. W pudelku znalazlem model z podwozie w ksztalcie wanny ;], silnik majacy 50 mm dlugosci Jhonnsona, slyszalem ze to dobre silniki, pelne wyposazenie w lozyska kulkowe, amortyzatory olejowe. Wszystko kupilem za 880 zl. Na dzien dzisiajszy brakuje mi do zestawu regulatora obrotow, farby do nadwozia, aparatury i ewentualnie jednego serva, akumulator, szybka ladowarka. Jako ze zaczynam sie w to bawic dopiero wziolem model moze nie z dolenj polki ale napewno z tej nienajwyzej, wybralem TB a nie TL poniewaz Tl nie wzbudzil u mnie zaufania. Wszystko kupilem w ehobby, jestem z wroclawia. Dobra do rzeczy.

2. Moim nastempnym zakupem bedzie regulator obrotow. Czytajac forum natknolem sie na 2 firmy Hitec i GM, widze ze GM ma lepsze opinie. Gama regulatorow z GM zaczyna sie na V4 i konczy na V12. Z tego co wiem to roznia sie tylko poborem energi i emisja ciepla. Czy jezeli nei ma na nim wstecznego czyli R nie ma go w ogule? No i kwestia zawodow czy jak biore regulator z R to meni dyskwalfikuje z zawodow bo nei ukrywam ze zawody sa w moich planach chodz z tego co przeczytalem TB w swojej klasie nie ma za duzych szans.

P.S Czy taki regulator moze sie do czegos przydac przy modelu spalinowym ? Takie pytanko na przyszlosc.

3. Teraz kupno aparatury. W ehobby w promocji jest Graupner C-4, firma ceniona przez modelarzy, czy 306 zl za ta aparature to duzo? Czy moze lepiej Hiteca za ta sama kase? Sa to aparatury AM, roznica jest taka ze Graupner jest na 40 mHz a hitec na 27 mHz. Czy do aparatury jest dolaczone serwo i jaki zasieg moze mi zaoferowac taka aparatura.

4. Ladowarka i akumulatory. Wybralem akumulatory Sanyo, z tego co wyczytalem to pierwsza liga, ladowarke Graupner Ultramat 5. Jezeli to zly wybor dajcie znac.

5. Malowanie budy, strasznie sie tego boje bo mam 2 lewe rece ;]. Generalnie teorie znam ale jak kazdy chce zeby wygladalo to jak najlepiej ;]. Licze na jakies rady o czym myslec malujac bude. Jezeli jest ktos z okolic wrocka bylbym wdziczny za jakakolwiek pomoc ;].

6. Pojawil sie pierwszy problem, przy maxymalnym skrecie przednij osi podczas dzialania silnika pojawia sie chrobotanie i duze drgania, slychac to mneij wiecej jak slizganie sie zebow na zebatce, dostalem wskazowke ze moze to byc dyferencjal, licze na reflexie.

I czy naprawde nie ma jakichs kolwiek szans na sciaganie sie w klasie tego auta. Nie licze na wyniki tylko mozliwosc pojezdzenia na profesjonalnym torze.

Przepraszam ze list jest dlugi, wydaje mi sie ze podzielenie go na czescie nic by nie zmienilo.

Jeszcze jedno pytanko mi sie przypomnialo, jakiego rzedu predkosci mozna uzyskac dobrze nasmarowanym i poprawnie zlozonym modelem ze standartowym silnikiem i dobrymi akumulatorami ? Bez zebatek przyspieszajacych standart przelozenie 9.91:1 na silniku Jhonsona klasy 540.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pt gru 26, 2003 9:24 am 

To tak regulator ze wstecznym raczej nie mże być na zawodach uzywany , a co do jakiego to nie wiem za bardzo ja mam hitec sp 560 i ciągne na nim silnikiem 15 zwojowym przez półtora roku i dalej działa, w spalinowym Ci sie nie przyda.

Aparatura graupner c-4 race jest według mnie super i sam na nią zbieram.

Sanyo są ok jedne z najlepszych a ta ładowarka ultramat to też jedna z trafniejszych decyzji :)

Karose maluj od środka najlepiej sprayem który tworzy rożciągliwą powłoke tak aby przy uderzeniach lakier sie nie wykruszał.

Tytuł:
PostNapisane: Pt gru 26, 2003 11:37 am 

Jezeli chodzi o regla, to polecam artykulik http://www.rc-auto.ng.pl/poczatek/regulator/regler.htm (uwazam, ze napisalem tam to, co powinno sie wiedziec przed kupnem regla - powinno pomuc). Co do ladowarki, to Ultrama 5 to dobry wybor. Co do aparaturki, to duzo nie powiem bo sie nie znam za dobrze :wink: , ale moge powiedziec, ze mam Hiteca 2AM i nie mam z nim zadnych problemow. Akusy Sanyo - super rzecz :wink: . Co do Chrobotania, to sprawdz czy masz odpowiedni odleglosc miedzy zebatkami na silniku a duza zebatka. Co do V-maxa, to nie sadze, by bylo to 40km/h. Widzialem i jezdzilem tym modelem i musze pwoiedziec, ze wszelkie zapewnienia sprzedajacych i reklamujacych do do v-maxa, to jeden wielki pic na wode. 30km/h powinien chyba pojsc, choc radaru w oku nie mam :lol: :wink:
pozdrawiam i zycze dobrej zabawy modelem :wink:

Tytuł:
PostNapisane: Pt gru 26, 2003 11:41 am 

kubi napisał(a):
To tak regulator ze wstecznym raczej nie mże być na zawodach uzywany , a co do jakiego to nie wiem za bardzo ja mam hitec sp 560 i ciągne na nim silnikiem 15 zwojowym przez półtora roku i dalej działa.

Troche OT.... dlaczego taki regulator nie może być używany i drugie pytanie czy do tego Hilteca 560+ da rade i czy wytrzyma regulator jak założe silnik 13x4 :?:

Tytuł:
PostNapisane: Pt gru 26, 2003 2:26 pm 

No dobra chlopaki tylko powieccie mi czy kupic GM V4 czy lepiej zainwestowac V12, licze ze niedlugo sie naucze jezdzic i zaczne startowac w wyscigach niekoniecznie wygrywac ;]. mniej wiecej za 7 do 9 miesiecy zamierzam kupic profesionalny model X-ray albo Asso wiec chcialbym kilka czesci przelozyc na przyklad regla wiec wole kupic teraz lepszy, podobno z V12 nic nie moze sie stac a jak z V4 albo V6 ? No i jeszcze jedno pytanko we wroclawiu nie ma dostempu do farb Tamiyi do Lexanu moze ktos zna sklep gdzie moge to kupic wysylkowo. potrzebuje biala farbe do fabrycznie malowanego Focusa WRC. Czym najlepiej wyciac nadkola w budzie.

Tytuł:
PostNapisane: Pt gru 26, 2003 2:36 pm 

co do malowania to musisz kłąśc cieniutkie warstwy i dać farbie przeschnąć przed nakładaniem kolejnej... sprawdzaj pod światłem czy farba jest równo rozłożona warstw chyba powinno być około 4 coś kolo tej liczby, ale to zalezy od tego jak grube zrobisz te cienkie warstwy :wink:

Tytuł:
PostNapisane: Pt gru 26, 2003 3:28 pm 

Cytuj:
Czym najlepiej wyciac nadkola w budzie.

Ja wycinałem normalnie nożyczkami. Jak nie będziesz się spieszył z tym wycinaniem i zrobisz to dokładnie, to powinno wyglądać jak od cyrkla.

Tytuł:
PostNapisane: Pt gru 26, 2003 3:31 pm 

ciekawy sposob to jeszcze takie nożyczki kosmetyczne takie z zaokrąglonym ostrzem, albo pokusić się o cyrkiel to wycinania...

a co do akusów to GP są też popularne...

Tytuł:
PostNapisane: Pt gru 26, 2003 5:50 pm 

Splendid napisał(a):
No dobra chlopaki tylko powieccie mi czy kupic GM V4 czy lepiej zainwestowac V12, licze ze niedlugo sie naucze jezdzic i zaczne startowac w wyscigach niekoniecznie wygrywac ;]. mniej wiecej za 7 do 9 miesiecy zamierzam kupic profesionalny model X-ray albo Asso wiec chcialbym kilka czesci przelozyc na przyklad regla wiec wole kupic teraz lepszy, podobno z V12 nic nie moze sie stac a jak z V4 albo V6 ? No i jeszcze jedno pytanko we wroclawiu nie ma dostempu do farb Tamiyi do Lexanu moze ktos zna sklep gdzie moge to kupic wysylkowo. potrzebuje biala farbe do fabrycznie malowanego Focusa WRC. Czym najlepiej wyciac nadkola w budzie.

Jak masz kase, to zdecydowanie V12. Wsadzisz do niego jaki chcesz silnik i nadal nie bedzie sie grzal i swietnie sie spisze. Ja bym zainwestowal w V12. V4 i V6 maja ograniczenia co do silnikow i moga sie grzac (reki uciac nei dam :wink: )
pozdro

Tytuł:
PostNapisane: Pt gru 26, 2003 9:04 pm 

Jeszcze zapytam czy wyciac wpierw czy po malowaniu ? No i co z tym trajkotaniem przy maxymalnym skrecie, narazie nie mam serwa i skreca manualnie, moze za mocno skrecam i takie polozenie kol jest nie osigalne przy uzyciu serwa. Jeszcze jedna rzecz, mianowicie zbieznosc kol, w instrukcji jest napisane ze maja byc lekko zbiezne do przodu, czy tak wlasnie powinno byc, jezeli tak to dlaczego ;].

Tytuł:
PostNapisane: Pt gru 26, 2003 9:08 pm 

są dwie szkoły... ja wycinam po malowaniu tak dla zebezpieczenia aby po tych wyciętych krawędziach lakier nie przedostał się na druga stornę karoserii

Tytuł:
PostNapisane: Pt gru 26, 2003 9:56 pm 

Zapytam z innej beczki zamawial ktos juz cos z czeskich sklepow? Ceny sa atrakcyjne, interesuje mnie cena przesylki i wogule taka mozliwosc.

No i jeszcze jedno, do jakij klasy na zawodach zaliczane jest TB-01 ?

Tytuł:
PostNapisane: Pt gru 26, 2003 10:09 pm 

Modelem TB-01 można startować w klasach e10tc standard i e10tc open.

Tytuł:
PostNapisane: Pt gru 26, 2003 10:35 pm 

Lokalizacja: SAVAGE 25 ALU KOMPLET WAHACZY, PRO LINE 40, MASHER 40
Raczej polecam najpierw malowac a potem wycinac, chociazby dlatego ze masz za co chwycic ta karose jakimis obcegami(chodzi o te nadmiary lexanu wkolo).Farby mozesz kupic tutaj na stronie-sklepie rcauto

Tytuł:
PostNapisane: So gru 27, 2003 9:59 am 

Niestety w tym sklepiku nie ma barwy bialej do mojego Focusa ;].

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona