Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz lip 02, 2026 6:36 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: Pn gru 20, 2010 6:02 pm 

Witam. Mam problem, wyregulowałem autko, obroty itp. a kiedy zgasł i się ostudził autko nie chce odpalić, ciągnę za szarpankę, ciągnę, ciągnę, i dupa nie chce załapać, dopiero po jakimś czasie, kiedy podgrzeje opalarką albo suszarką, już jest lepiej ale pomimo to ciężko dalej go odpalić.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pn gru 20, 2010 6:50 pm 

No to moze cieplejszą swiece kup;P
Tak na przyszłośc uzywaj szukajki
Pzdr

Model Cars Łódź

PostNapisane: Pn gru 20, 2010 6:59 pm 

kazior96 napisał(a):
No to moze cieplejszą swiece kup;P
Tak na przyszłośc uzywaj szukajki
Pzdr

ok. sorki, ale kurcze pospinałem się xD i posiadam świece N 3, i jeszcze mam takie pytanie, jak wyreguluję się autko, to będzie delikatnie pluł paliwem??

Ostatnio edytowano Pn gru 20, 2010 8:10 pm przez Damianbmw12345, łącznie edytowano 3 razy

PostNapisane: Pn gru 20, 2010 8:06 pm 

Cytuj:
to będzie delikatnie pluł paliwem??

delikatnie, to pojęcie względne. Na pewno nie będzie tak, że jak staniesz modelem, to od strony wydechu będzie widać tłuste krople. ;)
Generalnie podczas wkręcania się silnika na wysokie obroty powinien wydostawać się taki biały, czy jak kto woli niebieski dym.

http://www.youtube.com/watch?v=c-gyfode ... re=related
6:24 masz to pokazane.

Pozdrawiam.

PostNapisane: Pn gru 20, 2010 8:12 pm 

Aron Komorowski napisał(a):
Cytuj:
to będzie delikatnie pluł paliwem??

delikatnie, to pojęcie względne. Na pewno nie będzie tak, że jak staniesz modelem, to od strony wydechu będzie widać tłuste krople. ;)
Generalnie podczas wkręcania się silnika na wysokie obroty powinien wydostawać się taki biały, czy jak kto woli niebieski dym.

http://www.youtube.com/watch?v=c-gyfode ... re=related
6:24 masz to pokazane.

Pozdrawiam.

Czyli jak przyłożę białą kartkę, to może być lekka mżawka na niej?

Aha i nie chce jeszcze tworzyć nowego tematu, dlatego tutaj zapytam, a mianowicie, czy to normalne że autko gubi zasięg, kiedy straci się go z pola widzenia, tz. traci kiedy np. wjadę do innego pomieszczenia i nadajnik nie ma bezpośredniego połączenia z odbiornikiem, tylko zasłania np. ściana.

PostNapisane: Wt gru 21, 2010 8:22 am 

To zależy od osprzętu jakim dysponujesz. Sądzę, że masz aparaturkę 27MHz AM, więc tak, to raczej normalne.

Pozdrawiam

PostNapisane: Wt gru 21, 2010 10:41 am 

Jeśli chodzi o to, co wydostaje się z wydechu, to uważaj przy odpalaniu auta po zastosowaniu np After Run'a. Zanim silnik przepali olej, przez jakis czas bedzie pluł olejem. Dlatego uważaj na buty, spodnie, no i czy model nie stoi na czymś wrażliwym na tłuste plamy, jak np drewno. Kiedyś dośc powaznie załatwiłem taras, wykonany z drewna :D
Paliwem też dostaniemy w twarz, jeśli uda nam sie odpalić zalany silnik.
Jesli juz zauważyłes takie zachowanie aparatury, to obowiązkowo zamontuj Fail Safe. Jeśli na dworze model starci zasięg to juz nie będzie tak wesoło.
Pozdrawiam.

PostNapisane: Wt gru 21, 2010 6:03 pm 

Andrzej Trzeciak napisał(a):
To zależy od osprzętu jakim dysponujesz. Sądzę, że masz aparaturkę 27MHz AM, więc tak, to raczej normalne.

Pozdrawiam

A jaki odbiornik i nadajnik zaproponował byś??

vic_firth napisał(a):
Jeśli chodzi o to, co wydostaje się z wydechu, to uważaj przy odpalaniu auta po zastosowaniu np After Run'a. Zanim silnik przepali olej, przez jakis czas bedzie pluł olejem. Dlatego uważaj na buty, spodnie, no i czy model nie stoi na czymś wrażliwym na tłuste plamy, jak np drewno. Kiedyś dośc powaznie załatwiłem taras, wykonany z drewna :D
Paliwem też dostaniemy w twarz, jeśli uda nam sie odpalić zalany silnik.
Jesli juz zauważyłes takie zachowanie aparatury, to obowiązkowo zamontuj Fail Safe. Jeśli na dworze model starci zasięg to juz nie będzie tak wesoło.
Pozdrawiam.

Właśnie tak myślałem aby takie cos zakupić, ale właśnie nie wiedziałem jak to się nazywa, myślałem też o obróceniu serwa, że kiedy zgubi zasięg zamiast na gaz da na hamulec co wy na to??

PostNapisane: Wt gru 21, 2010 6:09 pm 

ale to nie tak, że jak stracisz zasięg to Ci się serwo ustawia na full gaz. Oba serwa przy utracie zasiegu zostaja w takiej pozycji, w jakiej były. Fail Safe jest programowany i ustawiasz np, że przy utracie zasiegu, czy zasilania serwo gazu ustawia się na hamulec, a koła ustawiają się na wprost.
Dobrze jest przy wyborze nowej aparatury, kupić taką, która ma juz zintegrowany fail safe.

PostNapisane: Wt gru 21, 2010 6:17 pm 

vic_firth napisał(a):
ale to nie tak, że jak stracisz zasięg to Ci się serwo ustawia na full gaz. Oba serwa przy utracie zasiegu zostaja w takiej pozycji, w jakiej były. Fail Safe jest programowany i ustawiasz np, że przy utracie zasiegu, czy zasilania serwo gazu ustawia się na hamulec, a koła ustawiają się na wprost.
Dobrze jest przy wyborze nowej aparatury, kupić taką, która ma juz zintegrowany fail safe.

Właśnie mi jak straci zasięg czasami nagle daje full gaz, i czy ten fail safe ( http://allegro.pl/fail-safe-nowe-i1364555967.html ) będzie dobry??

PostNapisane: Wt gru 21, 2010 6:47 pm 

Może jest tak faktycznie. Jeździłem krótko bez failasafe'a i dawno temu, i nie myslalem o tym, czy było to pelne otwarcie przepustnicy, czy połowa przy utracie zasiegu. Istotne jest to, że nie jest to najprzyjemniejsze doznanie.
Co do tego linku. Nie jest za drogi, jest wręcz b.tani. Srednio failsafe'y sa po 50-80zł. Pytanie, czy nie lepiej poszukać czegoś firmowego, chociaż nie wiem, czy to ma znaczenie.

PostNapisane: Wt gru 21, 2010 8:59 pm 

Ja jednak poszukałbym jakiegoś markowego, zaufanej firmy. Takie coś kupuje się raz, a dobre.

Pozdrawiam.

PostNapisane: Wt gru 21, 2010 10:05 pm 

Kup najprostsze Spektrum, ja mam DX3 stare, FS wbudowany. Cena niewiele wyższa niż samego FS.

PostNapisane: Wt gru 21, 2010 11:29 pm 

Aron Komorowski napisał(a):
Ja jednak poszukałbym jakiegoś markowego, zaufanej firmy. Takie coś kupuje się raz, a dobre.

Pozdrawiam.

No tak, ale mi się wydaje że to nie ma różnicy, działa to na tej samej zasadzie, a jak się zepsuje zawsze jest gwarancja.

PostNapisane: Wt gru 21, 2010 11:40 pm 

Tylko, o tym, że się zepsuło, dowiesz sie jak stracisz zasięg i przywalisz w drzewo.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona