Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Śr cze 10, 2026 2:36 am

Autor
PostNapisane: Cz sty 13, 2005 6:01 pm 

Chlopaki mam kiloka pytan a mianowicie :
- czy juz ktos zmienial swojego monsterka z plastikowca na aluminiowca ?
- czy zamiana czesci plastikowych na aluminiowe bedzie miala spore znaczenie ( chodzi mi o pogorszenie parametrow takich jak predkosc skocznosc i przyspieszenie ) ze wzgledu na roznice w wadze ?
- czy zamiana czeci na aluminiowe bedzie miala jeszcze jakies inne znaczenie poza estetyka i oczywiscie zpewnoscia wytrzymaloscia materialu ?
- i chyba zasadnicze pytanie - czy jak zamienie te czesi plastikowe na aluminiowe i np udeze w cos to biorac pod uwage iz czesc z aluminiukm bedzie mocniejsza od oryginalnie zastoaowanej to czy moze sie stac tak ze wtedy beda wieksze uszkodzenia niz przy czesciach plastikowych ? tak mysle poniewaz producent mogl przewidziec np przy udezeniu kolem ze jesli bedzie dosc silne to wacacz ma sie zlamac bo w przeciwnym razie gdyby sie nie zlamal moze ulec uszkodzeniu wiecej czesci - tak tylko sobie staram sie na logike wziasc ale moge sie mylic .
- jesli ktos juz wymienil czesi na alu to czy moze mi przeslac fotki na :
pawelpozak@interia.pl
lub
pozak@o2.pl
- i jeszcze jedno czy widzieliscie to mnie osobiscie sie bardzo podoba takie autko
http://www.neweramodels.com/cgi-bin/pho ... to_id=2453

Pozdrowionak 4 all

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 13, 2005 6:10 pm 
tomalo

- tak, zamiana z plastiku na alu ma znaczenie przy osiagach... waga sie dosc znacznie zwieksza

- z ta wytrzymaloscia to nie tak... czesci alu fajnie wygladaja, ale do jazdy bardziej sprawdza sie plastik... alu jak sie wygnie to sie wygnie :) a plastik wygnie sie i wroci do poprzedniego ksztaltu.

- tak, jak walniesz aluminiowym zawieszeniem to strarty moga byc duuuuuzo wieksze niz przy plastiku... chocby ze wzgledu na koszt czesci...
druga sprawa ze jak masz plastik, to wlasnie np. wahacz ma strzelic a reszta ma ocalec... jak walniesz alu to moze Ci pogiac i wyrwac pol autka...

Jesli zamierzasz jezdzic ostro (skoki itp.) to polecam pozostawieni plastikow.... chyba ze wymiana tylko tych czesci ktore nalezy wymiec na alu (np. w savage wiezyczki amorkow). ale zawieszenie zostaw plastik...

Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 13, 2005 6:23 pm 

Co do części aluminiowych to zdania są podzielone na tą chwile mam savagea stocka i na razie jeździ co prawda zaliczyłem juz złamany wachacz ale jego cena nie jest az taka straszna. Decydujac sie na aluminium musisz byc pewien że zwiększy sie waga oraz to że to co zostanie plastikowe po prostu sie złamie (jako że jest najsłabszym ogniwem) więc to już zależy od osoby (właściwie od jej zasobności w kase). Prawda jest taka że w pełni aluminiowy moze z ceną dochodzić do ceny używanego samochodu. Ale też nie można popadać w przesade (aluminiowy bak i zakrywka). No nic sam rozważ czy ci się to bedzie opłacało.

Savage'a SS 4,6 - gone
Nitro RS4 EVO 3 - gone
Xmods

Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 13, 2005 6:47 pm 

Temat raczej nadaje sie do forum "Jak zaczac". Przesuwam.

Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 24, 2005 4:15 pm 

Ja posiadam całego z aluminium savaga SS i jak na razie to nie jeźdzłem i za mocno ale nie wiem czy jest cos takiego w plastiku że po każdej jeździe trzeba dokręcić sróbki albo wkręcić nowe bo u mnie jest to straszne. a poza tym to zawiodła mnie tylko ilnka od szarpanki :)

Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 24, 2005 6:21 pm 
tomalo

dawid_savage napisał(a):
Ja posiadam całego z aluminium savaga SS i jak na razie to nie jeźdzłem i za mocno ale nie wiem czy jest cos takiego w plastiku że po każdej jeździe trzeba dokręcić sróbki albo wkręcić nowe bo u mnie jest to straszne...

polecam klej do srub (threadlocker)

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 25, 2005 12:15 am 
-=ADA$=-

tez jestem przeciwnikiem aluminium, sa pewne elementy ktore warto zastapic aluminium a nawet tytanem. Ale popadanie w estetyczna przesade jest mysle dosyc nierozsadne. Zmieksza sie waga, a przez to bezwladnosc modelu, i to jest tez kolejny powod dlaczego straty przy wypadku sa wieksze niz przy seryjnym modelu. Trzeba rozwazyc ktore czesci pekaja i ulegaja uszkodzeniu ze wzglegu na slaby material a ktore sa zaprojektowane zeby sie poddac - taka kontrolowana strefa zgniotu. Wymyslili to ludzie ktorych mozna podejrzewac o wieksze doswiadczenie.

Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 27, 2005 9:12 am 

dzięki za podpowiedź. jak pojeźdze ostro to zdam relacje :)