Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest So maja 30, 2026 1:50 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: N sty 23, 2005 9:00 am 

Witam,
Czytam tą rozmowę i nie mogę czegoś zrozumieć. Gdzieś na tym forum była już prowadzona dyskusja na ten temat. W związku z tym mam kilka pytań:
1) Co zrobić z paliwem, które zostało w przewodzie paliwowym,
2) Co zrobić z resztą paliwa, które może zostać w silniku a w związku z tym co z jego konserwacją.
Gdzieś ktoś na tym forum już się wypowiadał, że można do końca wypalić (nie jestem pewien).
Więc jak to jest naprawdę. Bo ile osób tyle opini :wink:

P.S. Ja tego wątku nie zaczynałem został on chyba przez moda przeniesiony z innego tematu "o zaworku na przewód paliwowy". Ale ok ja się nie gniewam zawsze można czegoś ciekawego się dowiedzieć.

Ostatnio edytowano Pn sty 24, 2005 6:34 pm przez Krzysiek Jaskot, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: N sty 23, 2005 9:12 am 

tomalo napisał(a):
Jesli chodzi Ci o wylaczanie silnika za pomoca tego zaworka to odpusc sobie... zatykasz wydech i po sprawie.

Co do zatykania wydechu tyo nie ejst za dobry pomysł. Kiedyś gadałem na spotkaniu na ursusiie z takim panem, widać było że się zna i powiedział żeby gasić zapykająć dopływ paliwa, poczekać aż model spali to co ma i zgaśnie, do tego w revo jest ten plastik . Przy zatykaniu wydechu słyszałem że olej lub coś nie pamietam dokładnie co zgromasza się w silnku i to bardzo niekożystnie wpływa na silnik. Z zatykaniem filtra ejst [podobnie bo silnik nie mająć powietrze zostaje samo paliwo to podobno jest też nie korzystne :D
Ja tylko tak słyszałem

Tytuł:
PostNapisane: N sty 23, 2005 12:01 pm 

Krzysiek Jaskot napisał(a):
Witam,
Czytam tą rozmowę i nie mogę czegoś zrozumieć. Gdzieś na tym forum była już prowadzona dyskusja na ten temat. W związku z tym mam kilka pytań:
1) Co zrobić z paliwem, które zostało w przewodzie paliwowym,
2) Co zrobić z resztą paliwa, które może zostać w silniku a w związku z tym co z jego konserwacją.
Gdzieś ktoś na tym forum już się wypowiadał, że można do końca wypalić (nie jestem pewien).
Więc jak to jest naprawdę. Bo ile osób tyle opini :wink:

Właśnie to samo chodziło mi po głowie.Przecież zaleca się aby po ukończonych jazdach dopalić resztki paliwa a głównie nitrometanu,który absorbuje wode.Widziałem na zawodach,że zawodnicy też tak postępowali a dopiero póżniej wlewali ARO.
Tak więc jedno z drugim się nie wiąże.

Pozdrawiam
Wojtek Ż

Xray M 18

Tytuł:
PostNapisane: N sty 23, 2005 12:29 pm 
tomalo

Pewnie ze najlepiej jest wypalic paliwko do samego konca (i najczesciej tak wlasnie robie)... ale czasem trzeba szybko zgasic silnik. A wtedy stosuje metode z zatykaniem wydechu...

Tytuł:
PostNapisane: N sty 23, 2005 12:44 pm 

Po pierwsze :odciągnąć fifką ze zbiornika tyle ile się da .Po drugie : resztę wylać odwracając model do góry kołami .Po trzecie :wypalić reszę z przewodów . Po czwarte : zalać olejem . Ne ma żadnej obawy , że przy wypalaniu resztek coś się urwie lub zatrze . :D :D

Tytuł:
PostNapisane: N sty 23, 2005 1:11 pm 

tomalo ---- najpierw piszesz zeby dac sobie spokuj z zaciskaniem przewodu paliwa pozniej piszesz co innego i mowiac szczerze sam nie wiesz jak jest najlepiej to po co sie wogole wypowiadasz jak nie wiesz , dopisz sie do tematu ze tez bys zaciagnal jakies informacje i po problemie :)

1.tak nawiasem mowiac to powrocmy do tematu
2.moze ktos znajdzie lub tez ma takie rozwiazanie jakie jest w temacie bo na to wyglada ze przydalo by sie cos takiego jak zaworek powiedzmy od spodu samochodu
3.zawsze to nie trzeba bedzie sciagac obudowy
4.zdania na temat gaszenia silnika sa podzielone
5.wiec moze niech ktos ***** powie jakie jest najleprze rozwiazanie dla silniczkow nitro
6.czekam az wypowie sie ktos kto faktycznie zna na silnikach nitro
Pozdrawiam
OSTRZEZENIE!

Tytuł:
PostNapisane: N sty 23, 2005 2:06 pm 

W modelach w których koło zamachowe wystaje z płyty podłogowej np.Buggy najlepiej przyłożyć buta tak aby je zatrzymać - silnik gaśnie momentalnie.W modelach gdzie nie ma takiego dostępu najczęściej praktykowane jest zatkanie wylotu rury wydechowej - też gaśnie odrazu.Najlepiej przytknąć szmatkę,aby się nie poparzyć.

Pozdrawiam
Wojtek Ż

Xray M 18

Tytuł:
PostNapisane: N sty 23, 2005 2:11 pm 

MaDeY`` napisał(a):
5.wiec moze niech ktos *****... powie jakie jest najleprze rozwiazanie dla silniczkow nitro

wyluzuj ze slownictwem.....bo wiesz.... zlosc pieknosc szkodzi..... choc Tobie moze juz nic nie zaszkodzi :mrgreen:

a po drugie przeczytaj dokladnie posty Tomalo i co on tami pisal... :twisted: :twisted:

Tytuł:
PostNapisane: N sty 23, 2005 2:37 pm 

Bugi wiesz co co do 5. to jest w tym jakas racja bo juz jest parenascie postow ale nie wiadomo jak do tego gaszenia sie prawidlowo zabrac wiec moze sam sie wypowiesz jak to robisz a nie bedziesz zbaczal z tematu i pouczal innych jak i co maja pisac i jak tak bedzie dalej to moze jakies glosowanie sie zrobi w jaki sposob gasiimy swoj model
OSTRZEZENIE 2 za bezsensowne dwa posty pod rzad.

Tytuł:
PostNapisane: N sty 23, 2005 2:45 pm 

MaDeY`` napisał(a):
Bugi wiesz co co do 5. to jest w tym jakas racja bo juz jest parenascie postow ale nie wiadomo jak do tego gaszenia sie prawidlowo zabrac wiec moze sam sie wypowiesz jak to robisz a nie bedziesz zbaczal z tematu i pouczal innych jak i co maja pisac i jak tak bedzie dalej to moze jakies glosowanie sie zrobi w jaki sposob gasiimy swoj model

co do pouczania to troche trzeba sie zastanowic nad tym co piszesz...... a co do gasznia to zatykam wydech. :mrgreen:

PostNapisane: N sty 23, 2005 2:47 pm 

MaDeY`` napisał(a):
A chodzi mi o to aby bylo jakies odciecie paliwa przy pomocy powiedzmy jakiegos zaworu lub tez czegos innego bez zdjemowania caroserii
Czekam na jakies pomysly lub moze ktos posiada taki patent :)

Witam,
Może trzeba spróbować użyć zaworek taki jak stosuje się w akwarystyce. Kupić go można w każdym sklepie zoologicznym.

Tytuł:
PostNapisane: N sty 23, 2005 2:56 pm 

A dokladniej mozesz to ujac jaki ten zaworek i do czego stosuje sie go w akwarystyce?
PS.
Dalo to juz mi do myslenia i wskakuje na neta w poszukiwaniu tego zaworku

Tytuł:
PostNapisane: N sty 23, 2005 2:57 pm 
tomalo

MaDeY`` napisał(a):
tomalo ---- najpierw piszesz zeby dac sobie spokuj z zaciskaniem przewodu paliwa pozniej piszesz co innego i mowiac szczerze sam nie wiesz jak jest najlepiej to po co sie wogole wypowiadasz jak nie wiesz , dopisz sie do tematu ze tez bys zaciagnal jakies informacje i po problemie :)

1.tak nawiasem mowiac to powrocmy do tematu
2.moze ktos znajdzie lub tez ma takie rozwiazanie jakie jest w temacie bo na to wyglada ze przydalo by sie cos takiego jak zaworek powiedzmy od spodu samochodu
3.zawsze to nie trzeba bedzie sciagac obudowy
4.zdania na temat gaszenia silnika sa podzielone
5.wiec moze niech ktos *****...(czyt. kurde) powie jakie jest najleprze rozwiazanie dla silniczkow nitro
6.czekam az wypowie sie ktos kto faktycznie zna na silnikach nitro
Pozdrawiam

Wez pare lekcji czytania ze zrozumieniem... przepraszam Cie bardzo ale gdzie napisalem ze nie wiem ktora metoda stosowac?

Kombinujesz jak kon pod gore z jakims zaworkiem, to Ci pisze ze do takiego naglego gaszenia ja stosuje zatykanie wydechu.

Potem napisalem ze staram sie wypalic paliwo do konca bo tak jest najlepiej, ale w sytuacjach awarayjnych zatykam wydech.

Moze laskawie napiszesz mi gdzie tu jest sprzecznosc i gdzie tu jest stwierdzenie ze nie wiem co robic? Chcesz sie czegos dowiedziec to czytaj dokladnie co ludzie pisza, jak masz problemy ze zrozumieniem czegos to czytaj po kilka razy...

To bylo po pierwsze... A po drugie to panuj nad tym co piszesz bo z takim slownictwem na tym forum kariery nie zrobisz... :evil:

Tytuł:
PostNapisane: N sty 23, 2005 3:03 pm 

MaDeY`` napisał(a):
A dokladniej mozesz to ujac jaki ten zaworek i do czego stosuje sie go w akwarystyce?
PS.
Dalo to juz mi do myslenia i wskakuje na neta w poszukiwaniu tego zaworku

W akwarystyce najczęściej stosowany jest przy filtrach wody i wszystkim co związane jest z napowietrzaniem akwarium.
Tu są zaworki:
http://www.akwazoo.com.pl/index.php?cPath=1_19_27

A co do zatrzymywania silnika to wydaje mi się że można tak:

1) Zamierzamy dalej jeździć -> zatykamy rurę lub zatrzymujemy koło -> paliwo zostaje w przewodzie i silniku -> łatwiejszy start

2) Odcinamy dopływ paliwa do silnika lub wypalamy paliwo do końca -> zatrzymanie silnika -> koniec jazdy -> konserwacja

Chciałbym żeby ktoś to zweryfikował.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona