Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Śr cze 03, 2026 12:57 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: Wt kwi 20, 2010 7:45 pm 

Witam wszystkich forumowiczów chciałbym przedstawić swój problem chciałbym od was się dowiedzieć so zmnienić co wyregulować aby mój savage mógł rywalizować z zaje... autami.Proszę o spis części jakie mam wymienić podkreślam samochód jest na wyposarzeniu fabrycznym nic nie było zmieniane na tuningowe.Pozdrawiam

Model Cars Łódź

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Wt kwi 20, 2010 9:12 pm 

Jeśli strasznie lubisz ten model to inwestuj te tysiące w niego ... Było o tym pełno tematów !
Ja po 2.5 roku wysiadłem finansowo po prostu
Masz do zmiany tłumik , dyfry na HD , ośki na HD, osłona baku , koła , serva ( pro line bow tie- polecam) , rama , wahacze RPM by się przydały ...
Lista jest dość duża .. ja napisałem tylko namiastkę . Pomyśl zanim zaczniesz w niego inwestować pieniądze ...

PostNapisane: Śr kwi 21, 2010 5:46 am 

Podstawowe zmiany:
1) Dyfry. Na nowe z Fluxa (102692) lub czesta zmian łozysk na nich (B032)
2) Półośki na wzmacniane. Jak masz kasę to na koła zestaw z XLa (100415)
3) Wzmocniony atak i odbiór na silniku
4) Serwa i pakiet zasilający na NiMH 5 cel lub S2 LiFe
5) Lepsze opony
6) Miękkie sprężyny
7) Stabilizator (102538). Niesamowicie poprawiają trzymanie się modelu w zakrętach.
8) Osłona baku. To się zawsze przydaje :)
9) Zmiana oleju w amorach na 200

Zmiany na później:
1) Amortyzatory na BigBory
2) Kubki na utwardzane
3) Tłumik na metalowy
4) Rama Low CG

Nie zapominaj że model to nie wszystko. Trzeba mieć jeszcze czas i pieniądze na wyjazdy i treningi.

Człowiek się głupi rodzi i głupi umiera.
Jedni tylko trochę bardziej inni mniej.

PostNapisane: Śr kwi 21, 2010 6:03 am 

A silnika na SH nie zmieniać podobno duzo zawodników na nich jeździ;]

Model Cars Łódź

PostNapisane: Śr kwi 21, 2010 6:11 am 

Moim zdaniem w tym roku szybko zapomnimy o konieczności modyfikacji modeli HPI pod kątem zawodów.
Przepisy sortowe i techniczne LOK w ostatnich latach doprowadzały do wyścigu zbrojeń poprzez dopuszczanie zbyt wielu modyfikacji.
Od tego roku nie ma tego problemu.
Klasa Monster Truck nie jest klasą rozgrywaną w ramach MP LOK.
Klasa Monster Truck będzie rozgrywana w ramach imprez producenckich.

Dla przykładu nasze przepisy techniczne HPI mówią, że jeśli chcesz być klasyfikowany w rankingu HPI Polska i walczyć na finale o wartościowe nagrody możesz stosować jedynie fabryczne części z wyłączeniem elektroniki. Przepisy dopuszczają jedynie tuning z oferty HPI Polska a i nad tym proponuję zastanawiać się dopiero jak początkujący zawodnik wystartuje w pierwszych zawodach i będzie miał okazję wysłuchać rad doświadczonych kolegów.
Stosujemy tą zasadę z kilku powodów:
1. W końcu pojawia się okazja do zatrzymania bezsensownego wyścigu zbrojeń, który powodował, że zawodnik nie myślał o treningu i właściwej regulacji modelu a głównie o zmianach i wydatkach, jakie musi ponosić na tuning (bez tego trudno było mu rywalizować).
2. Zawody HPI Challenge organizowane przez HPI Polska mają na celu wyłonić najlepszych zawodników używających modeli i osprzętu HPI oraz stworzyć reprezentację Polski na zawody międzynarodowe. Tam jeździ zgodnie z powyższymi przepisami.
3. Mechanizmy modeli HPI dobrane są pod kątem obciążeń wynikających z odpowiedniego doboru wszystkich elementów. Dla tego, jeśli zachowamy czystość marki zdziwicie się jak długo będą jeździły Wasze modele bez konieczności naprawy.

Podstawowym zabiegiem związanym z przygotowaniem modelu każdej firmy do zawodów jest jego odpowiednia regulacja i wcale nie oznacza to konieczności wydatków.
Przygotowanie modelu polega na odpowiedniej regulacji silnika, zawszenia, eliminacja luzów w całym układzie przeniesienia napędów itd. itp.
Na tym głownie polecam się skupić.

Nie musicie, więc nic tuningować, aby wystartować w zawodach, bo nie da to żadnej przewagi nad innymi zawodnikami.
Tuning będzie miał wpływ jedynie na żywotność części, które w wersjach opcjonalnych wykonane są z innych materiałów, dzięki czemu wykazują większą żywotność.
Z kolei fakt czy będziesz musiał je wymieniać zależy głownie od odpowiednio dobranej mocy silnika, regulacji układu przeniesienia napędu i stylu jazdy.

Ostatnio edytowano Śr kwi 21, 2010 8:04 am przez HPI Polska, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Śr kwi 21, 2010 7:13 am 

Z całym szacunkiem dla „Festiwal Modelarstwa” ale goły RTR jest zbyt słaby konstrukcyjnie i trzeba w nim wymienić większość przeniesienia napędu na wzmocnione. Jestem związany od początku mojej historii RC z HPI Savage i fakt że firma mocno zmodernizowała Savika ale to nie zmienia faktu że RTR jest tyle wart co jego cena i chcąc wycisnąć więcej z tego modelu trzeba trochę kasy w niego wpompować. A kolega kazior96 zadał konkretne pytanie więc dałem mu konkretną odpowiedz. Wystarczy zobaczyć że nikt na zawodach nie śmiga podstawowym modelem bo przeważnie nie skończy zawodów.

Żeby było jasne mój model w 95% jest na częściach HPI poza silnikiem (HPI są za drogie) i osłona na bak (niestety HPI nie produkuje a szkoda)

To że HPI broni swoich interesów to jedna strona medalu. Druga jest taka że w ten sposób ograniczacie dostęp do zawodów dużej grupie maniaków Sava dla których modernizacje są sensem modelarstwa a to już błąd. Może dobrym rozwiązaniem byłby ukłon w stronę takich modelarzy i zrobić dodatkowe zawody dla wersji modyfikowanych dowolnie?

PostNapisane: Śr kwi 21, 2010 9:19 am 

Najeździłem się trochę Savem i wiem z doświadczenia , że części które ten model ma w RTRrze nie żyją długo i poprostu materiały z którego są wykonywane są za słabe ... ( w modelach takich marek jak Losi ,Xray ...raczej wyjeżdżając na zawody człowiek się nie martwi o dyferencjały , które w Savie się sypią)
Zanim zmieniłem silnik na SH 28p6 - polecam , zmieniłem cały napęd na HD ponieważ bez tego dyfry by się zmieliły (próbowałem ze standardowym dyfrem i na pierwszej jeździe w malince się zmielił .
"jeśli chcesz być klasyfikowany w rankingu HPI Polska i walczyć na finale o wartościowe nagrody możesz stosować jedynie fabryczne części z wyłączeniem elektroniki."
Chciałbym widzieć minę zawodnika , któremu w połowie "biegu" coś się zmieli ...
Jeśli chcesz pakować tyle kaski w ten model to bardzo proszę. Osobiście jak bym po tych doświadczeniach miał kupować drugiego mt to byłby to model Revo.
To jest moje zdanie . kazior96 wywnioskuj coś z tych wypowiedzi .
Pozdrawiam

PostNapisane: Śr kwi 21, 2010 9:25 am 

Festiwal Modelarstwa napisał(a):
Dla przykładu nasze przepisy techniczne HPI mówią, że jeśli chcesz być klasyfikowany w rankingu HPI Polska i walczyć na finale o wartościowe nagrody możesz stosować jedynie fabryczne części z wyłączeniem elektroniki. Przepisy dopuszczają jedynie tuning z oferty HPI Polska

Michal ale przeczytaj do konca tuning z oferty hpi polska jest dozowolony :lol: :lol:

PostNapisane: Śr kwi 21, 2010 9:48 am 

Dobra ale pozostały części takie jak osłona baku ,której nie produkuje HPI, wahacze RPM, które są elastyczniejsze i parę innych o których pisałem w pierwszym poście . :|

PostNapisane: Śr kwi 21, 2010 10:11 am 

Z całym szacunkiem nie zgodzę się że model RTR ma jakiekolwiek problemy w starcie w zawodach.
Konstrukcja corocznie jest modyfikowana i ulepszana.
Dla tego też Savage jest tak popularny i dla tego też osoby które wiedzą jak wykorzystać jego zalety corocznie wygrywały tym modelem tytuł Mistrza Polski również w rywalizacji z modelami innych marek.
Takie są fakty.

Zwróćcie uwagę też że w naszych zawodach mogą startować całkowicie inne modele.
Każdy może więc realizować własne poglądy i nie ma w tym ani nic dziwnego ani żadnego konfliktu.
Nam to również nie przeszkadza.
Natomiast w obowiązku HPI Polska jest organizacja zawodów głównie dla użytkowników naszych modeli i zależy nam na uniknięciu w ramach rankingu wyścigu zbrojeń.

Drodzy doradcy
Poczytajcie najpierw przepisy, przyjedźcie na zawody, wygrajcie je a potem dyskutujcie i doradzajcie innym.

PostNapisane: Śr kwi 21, 2010 10:51 am 

Temat dotyczy tego co zmienić w modelu , więc próbujemy pomóc a nie zniechęcać do modelu Savage . :mrgreen:
Nigdzie nie napisałem , że to jest zły model ! Piszę tylko co należy zmienić , aby się startowało w zawodach bez obawy , że zaraz się coś rozleci .

PS. Jasne , że nic się nie dzieje bez przyczyny ale jest to model do off-roadu i wiadomo jakim przeciążeniom są poddawane podzespoły w Savage'u.

Zacznij od wymiany dyfrów na HD i pomyśl nad zmianą serw , to jest podstawa .
Aha i zapoznaj się może ze stroną Tomasza Świąteckiego http://rc4wd.republika.pl/strona26.html na niej masz pełno przydatnych informacji o modelu Savage.
Pozdrawiam.

PostNapisane: Śr kwi 21, 2010 12:31 pm 

Fakt HPI poszło ostro do przodu jeżeli o elementy tuningowe. Cześć i chwała im za to bo wreszcie naprawiono wiele błędów konstrukcyjnych.
Jednak nikt mnie nie przekona że RTR bez zmiany choćby dyfrów na nowe z Fluxa (z nowym łożyskiem) będzie wstanie wytrzymać dużo i nie sadzę żeby standardowe modele były w nie wyposażone.
Sav po pewnych modernizacjach staje się czołgiem na kołach o czym przekonałem się jeżdżąc po kamieniołomach czy innych dziwnych miejscach. Mało który model potrafi to przetrzymać.

:arrow: kazior96 zassaj sobie z archiwum RCauto muj poradnik o Savie. Tam znajdziesz dużo informacji o budowie i tym co trzeba zmienić w modelu. Za niedługo będzie nowa wersja z poprawkami i nowościami HPI.

PostNapisane: Śr kwi 21, 2010 2:59 pm 

mam tamiye tnx gdybym chciał wystartować z zawodach HPI a na pokładzie miał części tuningowe nie od HPI, bo po prostu nie pasują to zostanę zdyskwalifikowany czy nie ??

Uważaj na swoje nawyki stają się charakterem
Uważaj na swój charakter staje się twoim losem

PostNapisane: Śr kwi 21, 2010 3:20 pm 

Myślę że najtaniej będzie jak kupisz inny model. W ten nie ma sensu inwestować.

HB Ve8 + Xerun 150A !!!
Xray XII Link
Xray M18Pro
LRP Shrak

PostNapisane: Śr kwi 21, 2010 5:24 pm 

vszywiec napisał(a):
mam tamiye tnx gdybym chciał wystartować z zawodach HPI a na pokładzie miał części tuningowe nie od HPI, bo po prostu nie pasują to zostanę zdyskwalifikowany czy nie ??

Zawsze mogłeś i teraz też możesz.
Wystarczy zapoznać się dokładnie z informacjami które publikujemy na stronie a wszystko będzie jasne.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona