Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest So cze 25, 2022 9:17 pm

Teraz jest So cze 25, 2022 9:17 pm




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
Autor
PostNapisane: Śr lis 25, 2009 12:19 am 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn paź 19, 2009 9:40 pm
Posty: 287
Lokalizacja: Szczecin
Z góry przepraszam, ale nie mam możliwości pisania w innych działach lub choćby wysłania wiadomości prywatnej do ludzi piszących w działach dostępnych dla wyższych rangą grup, a z dostępnych ten pasuje najbardziej.

Ogólnie temat dotyczy ładowarki Modeltronik BC100, głównie ze względu na jej specyficzną obsługę. Chyba wszystkie rzeczy udało mi się już rozszyfrować (brak dokumentacji na sieci), częściowo z pomocą tej strony: http://www.hilpers.pl/728174-adowarka.

Oznaczenia
Część hieroglifów jest banalna do rozpoznania, reszta również po małej podpowiedzi (zaczerpnięte z powyższej strony):
Cytuj:
SuPP - SUPPly voltage - napięcie zasilania
CbAt - Capacity of BATtery - pojemnosć baterii
IbAt - I (międzynarodowe oznaczenie prądu) of BATtery - prad baterii
UbAt - U (międzynarodowe oznaczenie napięcia) of BATtery - napięcie baterii
tinE - TIME - czas (trwania procesu)
ProG - numer PROGramu
tYPE - TYPE of... - typ (rodzaj) baterii
cELS - number of CELlS - ilosc ogniw
procesy:
LoAd - LOAD - ładowanie
dELd - DELoaD - rozładowanie
dL_L - DeLoad -> Load - rozładowanie -> ładowanie
Cond - CONDitionning - formowanie

Obsługa
Aby wybrać informacje, które będą widoczne podczas pracy (ładowanie, rozładowanie, itd.), należy przytrzymać przycisk display/select kilka sekund, następnie tym samym przyciskiem przełączamy się pomiędzy różnymi typami informacji, które mają być wyświetlone. Przyciskiem program/start/stop włączamy lub wyłączamy daną opcję, jeśli opcja miga jest włączona. Aby wyjść z tego trybu należy powtórnie przytrzymać przycisk display/select kilka sekund.

Opcje ładowania/rozładowania są grupowane w zestawy nazwane programami. Aby ustawić dany program przechodzimy do trybu edycji przytrzymując przycisk display/select kilka sekund. Następnie przyciskiem display/select wybieramy opcję, którą chcemy zmienić (krótkie naciśnięcie). Przyciskiem program/start/stop włączamy ustawianie danej opcji (tym samym przyciskiem zatwierdzamy i wychodzimy z edycji danej opcji). Następnie przyciskami +/- przełączamy ustawienia. W tym trybie możemy wybrać, który program ustawiamy, wybieramy dla wybranego programu rodzaj ogniw, ilość ogniw w pakiecie, pojemność ogniwa (tego nie jestem do końca pewien) oraz prąd ładowania - jak widać nie ma tutaj osobnej opcji dla trybu ładowanie/rozładowanie i jest stosowane jednakowo do wybranego trybu pracy (ładowanie/rozładowanie), warto więc przygotować osobne programy do szybkiego ładowania, rozładowania i cyklu formowania.

Aby rozpocząć pracę należy podłączyć pakiet do działającej ładowarki, następnie przyciskiem display/select wybieramy tryb pracy i przyciskiem start zaczynamy pracę. Jeśli nie podłączymy pakietu nie będzie można wybrać trybu pracy.

Podsumowanie
To tyle co udało mi się ustalić, o sposobie działania tej ładowarki. Większość rzeczy starałem się ustalać na zasadzie analogii, a ponieważ jestem początkującym modelarzem i nie mam za dużego obeznania ze sprzętem chciałbym aby ktoś mnie sprostował jeśli się mylę. Może ktoś będzie miał także pełniejsze informacje na temat postępowania z tym sprzętem. ;)

Pytanie dla zaawansowanych
Mam także pytanie na koniec, jakimi prądami warto sprawdzić czy aby na pewno ta ładowarka dobrze ładuje i nie uśmierci mi pakietu? Przy pierwszej próbie ustawiłem prąd ładowania na 1A ale ładowarka zaczęła dość głośno piszczeć, pewnie to jakieś kondensatory w środku, ale dla pewności szybko odciąłem zasilanie i później testowałem już tylko na minimalnych prądach.

_________________
∘ Ansmann Madrat, Yokomo B-Max4 & B-Max2, HPI E10, HY Lightning ∘
Latać samolotem, to nie żaden wyczyn, latać samochodem to jest coś…


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: Śr lis 25, 2009 7:43 am 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So sie 16, 2008 11:40 am
Posty: 879
Lokalizacja: Olsztyn
Jesli jest to wysoki jednostajny dzwiek,to sa to cewki,ktore nie sa odpowiednio zabezpieczone(czytaj doklejone do czegos ,zalane klejem,badz itp) ktore wpadaja w drgania i wytwarzaja takie a nie inne dzwieki.To wcale nie musi oznaczac ze z ladowarka jest cos nie tak.Postaraja sie sprawdzic jesli masz mozliwosc czy ladowarka nie przeklamuje wartosci pradu padowania.

_________________
Taxxas E-maxx 3905 Mamba Monster Max 2200kv 6s2p a123 Spektrum dx3s Hitec hrs-5995tg
Robitronic Mntis wlasna konwersja na brushless foty==>http://picasaweb.google.com/dubik.dubik/KonwersjaRobitronicMantis#


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: Śr lis 25, 2009 8:47 pm 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn paź 19, 2009 9:40 pm
Posty: 287
Lokalizacja: Szczecin
dubik napisał(a):
Jesli jest to wysoki jednostajny dzwiek,to sa to cewki
Też tak pomyślałem po namyśle ale w pierwszej chwili odruchowo odłączyłem wszystko, bo nie byłem pewien co jest źródłem tego dźwięku.

dubik napisał(a):
ktore nie sa odpowiednio zabezpieczone(czytaj doklejone do czegos ,zalane klejem,badz itp) ktore wpadaja w drgania i wytwarzaja takie a nie inne dzwieki.
Rozkręciłem dzisiaj ładowarkę na tyle ile to było możliwe i niestety nie widziałem gołych cewek, niestety nie da się rozłożyć wszystkiego na części pierwsze bo tranzystory są przynitowane do podstawki... a całość tak polutowana, że nie można do niczego się dobrać (podstawka z przynitowanymi tranzystorami, boczna oraz górna płytka są zespolone nieruchomo).

dubik napisał(a):
To wcale nie musi oznaczac ze z ladowarka jest cos nie tak.Postaraja sie sprawdzic jesli masz mozliwosc czy ladowarka nie przeklamuje wartosci pradu padowania.
Sprawdziłem multimetrem i różnica jest w granicach 5%. To chyba w miarę bezpieczna wartość, biorąc pod uwagę dokładność samego miernika.

Jeszcze na koniec małe sprostowanie, bo ze zmęczenia wczoraj wkradł mi się błąd i nie mogę niestety poprawić oryginalnego postu (trochę drakońskie te ograniczenia dla początkujących, nawet literówek nie można poprawić). Napisałem:
sebas86 napisał(a):
Opcje ładowania/rozładowania są grupowane w zestawy nazwane programami. Aby ustawić dany program przechodzimy do trybu edycji przytrzymując przycisk display/select kilka sekund.
Powinno być:
sebas86 napisał(a):
Opcje ładowania/rozładowania są grupowane w zestawy nazwane programami. Aby ustawić dany program przechodzimy do trybu edycji przytrzymując przycisk program/start/stop kilka sekund.

_________________
∘ Ansmann Madrat, Yokomo B-Max4 & B-Max2, HPI E10, HY Lightning ∘
Latać samolotem, to nie żaden wyczyn, latać samochodem to jest coś…


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: Śr lis 25, 2009 8:59 pm 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So sie 16, 2008 11:40 am
Posty: 879
Lokalizacja: Olsztyn
blad w granicach 5% wcale nie jest bledem poniewaz pewnie multimetr ma wlasnie podobna dopuszczalna wartosc odchylenia pomiaru.Ja bym sie nie martwil i ladowal,jednak dziwek jest wkurzajacy to ja dobrze wiem bo mialem tak z zasilaczem,nie dalo sie wyzyc. Oczywiscie staralem sie zlokalizowac zrudlo dziweku,jendka graniczy ro pawie z cudem na tak malej powierzchni.Jedno co mozesz zrobic to przy rozkreconej ladowarce czyms izolowanych sprobowac podotykac elementy,moze jak dotkniesz ktorys z nich to dziwek ustanie.(wg mnie kondensatory nie maga piszczec,ale nie dam za to glowy)

_________________
Taxxas E-maxx 3905 Mamba Monster Max 2200kv 6s2p a123 Spektrum dx3s Hitec hrs-5995tg
Robitronic Mntis wlasna konwersja na brushless foty==>http://picasaweb.google.com/dubik.dubik/KonwersjaRobitronicMantis#


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 

Teraz jest So cze 25, 2022 9:17 pm


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL