Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N kwi 05, 2026 2:51 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: Wt paź 27, 2009 9:17 pm 

Witam jestem posiadaczem Kyosho MFR 1:10 ale zawarte tu pytania są raczej ogólne:)

1) Mam zawieszenie typu pivot ball, Jaki smar stosować do smarowania tych kulek?
2) Jaki olej stosować do dyferencjałów i jakie proponujecie gęstości, autko typu monster truck do jazdy rekreacyjnej (od czasu to czasu pojeździć i się pobawić)
3) Jak wymieniać ten olej w dyfrach, powinno się dyfry zalewać w 3/4 objętości?
4)Jaką świecę stosować (zimną, średnia, ciepła)? silnik GXR 18 3cm^3.
5) Jaki olej do skrzyni biegów (2 biegi do przodu i 1 wsteczny, napęd na 4 koła) i czy powinna ona być zalewana podobnie jak dyfry w 3/4 objętości?
6)Jaki olej do amortyzatorów? 40WT będzie dobry do jazdy w terenie?
7)Podczas wymiany oleju w amortyzatorach powinno się przesmarować uszczelkę, ale jakim smarem (są jakieś specjalne do tego przeznaczone)?
8)Filtr paliwa montuje się na wężyku silikonowym pomiędzy zbiornikiem a silnikiem?
9) Co stosować do konserwacji silnika? ARO wystarczy czy polecacie coś innego?
10)Jaki smar lub olej stosować do smarowania łożysk?
11)Czym czyścić tłumik? Wyczytałem gdzieś że można przepłukać zwykła benzyną ale.....wole zapytać:)

Pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Śr paź 28, 2009 10:09 pm 

Witam
1. Zazwyczaj się tego nie smaruje bo zaraz piach Ci sie przyklei.
2.Możesz spróbować 6000WT.
3.Stawiasz dyfer na kielichu i zalewasz tyle żeby olej zakrył satelity (te małe trybiki).
4.Na początek możesz zobaczyć OS'a A3.
5.Skrzynia nie ma oleju (na 90 %).
6.Polecam 25WT.
7.WD 40 nie powinno zaszkodzić.
8.Tak.
9.WD 40 lub ARO.
10. W sklepach dostaniesz specjalne smary do łożysk.
11.Czyścic możesz benzyną a polerować pastą do alufelg.

Pozdrawiam Alek

PostNapisane: Śr paź 28, 2009 10:50 pm 

Witam

Ryan napisał: "5.Skrzynia nie ma oleju (na 90 %)."

To co w takim razie oznacza zapis gęstości oleju np. 30/40/10 znaleziony gdzieś na forum:)
30 to przedni dyfer
40 ?????? ( jak nie skrzynia to co?)
10 tylni dyfer

I troszkę o tych olejach:)
oznaczenie w powyższym zapisie 30 to odpowiednik 30000 WT i odpowiednio 40 (40000WT), 10 (10000WT)?

Pozdrawiam

dzięki Ryan za konkretne odpowiedzi :)

PostNapisane: Śr paź 28, 2009 11:04 pm 

To środkowe oznaczenie tyczy się centralnego dyferencjału.
Stosowany w buggy i truggy 1/8.

Gęstości w skrócie podaje się w "k" WT... no wiesz, 40k, czyli 40 000.
Uważaj, bo są jeszcze różne jednostki gęstości oleju.
WT i CPS to nie to samo.

https://picasaweb.google.com/ZIP18PL/OF ... 1274863186

PostNapisane: Cz paź 29, 2009 6:26 pm 

Piter, nie wiem skąd wytrzasnąłeś gęstość oleju w środkowym dyfrze, jak Sav nie ma środkowego dyfra :wink:

Może jest błąd w opisie modelu na stronce którą przegladałęś, bo większość sklepów idzie na łatwizne i kopiuje od swojej konkurencji wszystkie dane o modelu, ale jak jest się gapą, to można skopiować to czego się nie powinno :wink:

PostNapisane: So paź 31, 2009 2:13 pm 

Piter D napisał(a):

Cześć,

Podepnę się pod temat, bo nie ma sensu zakładać nowego... Mam dokładnie takie samo pytanie jak kolega Piter. Czym można smarować łożyska (chodzi mi o coś alternatywnego do smarów specjalnie do łożysk bo te kosztują kupę kasy :D)? Mam w domu towot maszynowy, który jest chyba za gęsty i lepki także on odpada (chyba). Druga rzecz, która wchodziłaby w rachubę to taki olej rowerowy (suchy, bardzo płynny), który zostawia powłokę teflonową. Na tubce jest napisane, że nie przywiera do niego pył więc dobrze, ale niestety nie ma żadnej informacji odnośnie obciążenia jakie wytrzymuje (a w końcu w rowerze łożyska nie kręcą się po kilkadziesiąt tysięcy obrotów na minutę :D). Jeśli uważacie, że obie te rzeczy nie są odpowiednie a macie jakieś inne propozycje to bardzo proszę o poradę (chyba, że nie warto ryzykować z zamiennikami i po prostu kupić ten smar Hudego czy innej znanej modelarskiej firmy).

Mam jeszcze 2 pytanko: ile daje się takiego smaru (do połowy grubości łożyska? pełno?)?

Pozdrawiam,

Donat

PostNapisane: So lis 07, 2009 2:19 pm 

Również się podepnę.

Piszecie o zalewaniu dyferencjału olejem. Tymczasem rozebrałem właśnie (w celach badawczych) dyferencjał z Savege Fluxa i nie był on zalany olejem. Zastanawiałem się nawet
czy to jest część którą się smaruje, ale na forum nikt nie pisze z smarowaniu tylko wszędzie o laniu oleju. Za to z zewnątrz wygląda jakby cały dyferencjał pracował komorze nasmarowanej
czymś zielonym - czyżby jakaś pochodna smaru ŁT43 ?

Kolega przede mną wspomniał o użyciu olejów rowerowych. Ja po kropelce takiego FinishLine (zielony - gęsty, czerwony - rzadki) sobie daję tam gdzie plastikowe części trą o siebie (np. te elementy skrętne które utrzymują koło)
i na te kulkowe przegłuby. Do tego nieco Smaru ŁT43 (taki zielony -jak w komorze dyferencjału) na półośki, żeby w kielichach się nie wycierały.

Dobrze robię, czy powinienem zmienić środki smarujące.

Skoro wątek jest o olejach i smarowaniu, to czy ktoś mógłby opisać jak zmieniają się własności jezdne w miarę wzrostu gęstości oleju w amortyzatorach? Czy zmiana gęstości może poprawić stabilność na zakrętach?

PostNapisane: So lis 07, 2009 7:38 pm 

Hm smarowanie półosiek to mniej więcej to samo co smarowanie łańcucha rowerowego od góry i nie wytracie nadmiaru.
Robi się całkiem fajna pasta ścierna. Przyczyniło się to napewno do wspomianej w innym temacie awarii :)

W modelu nie smarujemy nic oprócz zew. części dyfra i jego środka.
Do zew. części możesz dać zwykły smar do łożysk, a do środka leje się specjalny olej o odpowiedniej gęstości.

Pozdrawiam.

PostNapisane: So lis 07, 2009 10:57 pm 

Rozumiem, czyli półośki w kielichach - mam zostawić zupełnie suche? Napisałeś Wiktorze "w modelu nie smarujemy nic oprócz ..." - to chyba bardzo
ważne stwierdzenie dla wszystkich nowicjuszy. To tak dla siebie na głos wyliczę, że ani półosiek, ani zaczepów kulowych dla drążków sterowych, ani ślizgających się
o siebie plastikowych elementów zawieszenia - nic zupełnie nic poza dyferencjałami.

Co do mojej usterki półośki i pęknięcia kielicha - to przydarzyła się właśnie na suchym modelu - druga jazda, więc jak z pudełka. Dlatego pomyślałem
że należałoby trochę posmarować.

Nie wiem, czy korzystając z okazji możemy rozwinąć temat oleju do dyferencjału. Przeglądając forum znalazłem kilka postów, w których były
zalecane konkretne gęstości (na przykład 7000 na przód, 3000 na tył). Gdybym mógł prosić o lekkie rozwinięcie tematu. Co daje zastosowanie
mniej lub bardziej gęstego oleju we wnętrzu dyferencjału? Czy wybór oleju w jakiś sposób zależy to od trasy na którą się wybieramy, czy też jeszcze
od czegoś innego? Dlaczego różnicuje się olej z przodu i tyłu.

Może jakaś tabelka?

PostNapisane: N lis 08, 2009 8:35 am 

Dokładnie, nie smaruje się nic oprócz dyfrów. No chyba, że masz kardany ze szczelnymi osłonkami to je można ciut maznąć :) Kardany to półośki łączone. Żadnych plastików, nic.

Co do olejów w Savie to się nie wypowiem, tabelka jest w Setup Booku Hudego (Hudy Offroad Setup Book - można ściągnąć). Ale w monsterze leje się chyba ciut gęściej niż 7/3k :)

Generalnie im rzadszy olej w dyferencjale tym dyferencjał bardziej "pracuje". Np. za gęsto z tyłu - model zacznie rzucać tyłem w zakrętach, a za rzadko z przodu spowoduje brak skrętności. Nie wiem natomiast co będzie jak da się za gęsto z przodu i za rzadko z tyłu :)

Pozdrawiam

PostNapisane: N lis 08, 2009 1:36 pm 

Również podpinam się do tematu i proszę o odpowiedź na pytanie, które padło wcześniej:
Piter D napisał(a):
Właśnie rozbieram swojego Savage'a i nie wiem czym smarować łożyska, nie chcę wydawać pieniędzy na specjalny smar do łożysk, jeśli można go zastąpić czymś tańszym...

Pozdrawiam

PostNapisane: N lis 08, 2009 4:35 pm 

Wiktor Sułek napisał(a):
Hm smarowanie półosiek to mniej więcej to samo co smarowanie łańcucha rowerowego od góry i nie wytracie nadmiaru.
Robi się całkiem fajna pasta ścierna. Przyczyniło się to napewno do wspomianej w innym temacie awarii :)

W modelu nie smarujemy nic oprócz zew. części dyfra i jego środka.
Do zew. części możesz dać zwykły smar do łożysk, a do środka leje się specjalny olej o odpowiedniej gęstości.

Pozdrawiam.

http://www.youtube.com/watch?v=pjecRkYoT6M

;)

PostNapisane: N lis 08, 2009 4:39 pm 

Witam.

Podpinam się do tematu z zapytaniem jakiej gęstości olej proponujecie do modelu on-road TS-4N?

PostNapisane: N lis 08, 2009 4:42 pm 

No, z tym, że:
- on mówi żeby właśnie NIE dawać żadnego smaru (którym jest ŁT43), tylko specjalny olej
- to jest on-road, gdzie jest zdecydowanie mniej piasku i kurzu, który mógłby się przyczepić :)

PostNapisane: N lis 08, 2009 7:35 pm 

Czyli wychodziłoby na to, że jednak ciut 'naoleić' nie zaszkodzi.

Ja ze swojego doświadczenia rowerowego wiem, że na przykład używając "czerwonego" Finishline miałem zawsze bardzo czysty łańcuch, bo do niego nic się nie kleiło, za to trzeba było smarować nawet
co 50km, "zielony" odwrotnie - służył długo, ale łańcuch zawsze był pokryty przyklejonym kurzem. Zresztą sam opis czerwonego to potwierdza:

"Łatwo wnika do wnętrza smarowanych komponentów tworząc czystą powłokę o woskowej konsystencji do której nie przywiera kurz."

Teraz widzę, że są jeszcze dwa "ceramiczny" i "parafinowany" i ten drugi ma w opisie:

Po ok. 1 godz. od nałożenia tworzy suchą i bardzo trwałą powłokę, która jest wzmacniana poprzez kolejne smarowania.

Sucha i trwała powłoka to chyba coś o co nam chodzi?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona