Witam wszystkich serdecznie,
proszę o pomoc, bo słabo u mnie z teorią (stąd też pytanie może być idiotyczne) i najprawdopodobniej nie poradziłem sobie z odpowiednim zdefiniowaniem opcji szukaj

.
Pytam w kontekście zakupu pakietów Lipo do RC18 (versja RTR).
Do regulatora chcę podpiąć baterię z wyższym napięciem niż standardowe (niewiele bo zamiast 7,2 ma być 7,4, ale zawsze). Regulator ma 'voltage input' z przedziału 4,8 - 8,5V więc teoretycznie nic mu się stać nie powinno, natomiast nie potrafię dojść do tego, jak potencjalnie wyższe napięcie będzie oddziaływać na odbiornik i silnik, oraz czy ewentualnie nie grozi ich uszkodzeniem. Patrząc na różne inne silniki/odbiorniki raczej nie znalazłem info, jakie jest do nich maxymalne napięcie.
Byłbym wdzięczny za wytłumacznie 'jak krowie na rowie', jak to jest z tym napięciem na silnik i odbiornik oraz czy regulator do którego podłączony jest akumulator zabezpiecza resztę elektroniki przed uszkodzeniem (z założeniem że napięcie jest w granicach jego input-u).
Ps. Modelu używam rekreacyjnie, dodatkowe pakiety mają przedłużyć zabawę. Lipo ma być z hobbycity i wydaje mi się że to będzie tańsze i szybsze w ładowaniu rozwiązanie niż inwestowanie w Ni-mh, ale jeżeli macie inne zdanie, bardzo proszę o opinię. Na moment obecny nie planuję zmiany silnika.
Bardzo dziękuję za wyrozumiałość oraz pomoc