Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Śr cze 24, 2026 7:15 am

Autor
PostNapisane: Śr lip 22, 2009 8:30 pm 

Witam wszystkich serdecznie,

proszę o pomoc, bo słabo u mnie z teorią (stąd też pytanie może być idiotyczne) i najprawdopodobniej nie poradziłem sobie z odpowiednim zdefiniowaniem opcji szukaj ;).

Pytam w kontekście zakupu pakietów Lipo do RC18 (versja RTR).

Do regulatora chcę podpiąć baterię z wyższym napięciem niż standardowe (niewiele bo zamiast 7,2 ma być 7,4, ale zawsze). Regulator ma 'voltage input' z przedziału 4,8 - 8,5V więc teoretycznie nic mu się stać nie powinno, natomiast nie potrafię dojść do tego, jak potencjalnie wyższe napięcie będzie oddziaływać na odbiornik i silnik, oraz czy ewentualnie nie grozi ich uszkodzeniem. Patrząc na różne inne silniki/odbiorniki raczej nie znalazłem info, jakie jest do nich maxymalne napięcie.

Byłbym wdzięczny za wytłumacznie 'jak krowie na rowie', jak to jest z tym napięciem na silnik i odbiornik oraz czy regulator do którego podłączony jest akumulator zabezpiecza resztę elektroniki przed uszkodzeniem (z założeniem że napięcie jest w granicach jego input-u).

Ps. Modelu używam rekreacyjnie, dodatkowe pakiety mają przedłużyć zabawę. Lipo ma być z hobbycity i wydaje mi się że to będzie tańsze i szybsze w ładowaniu rozwiązanie niż inwestowanie w Ni-mh, ale jeżeli macie inne zdanie, bardzo proszę o opinię. Na moment obecny nie planuję zmiany silnika.

Bardzo dziękuję za wyrozumiałość oraz pomoc

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Śr lip 22, 2009 9:31 pm 

regulator prawie na 100% ma wbudowany układ BEC którego zadaniem jest z napięcia pakietu zrobić napięcie 5-6V zasilające odbiornik i serwo.

Robert

PostNapisane: Śr lip 22, 2009 10:58 pm 

Dzięki Kit, małymi kroczkami ale zawsze do przodu...

BEC jest, na wyjściu mam 5V i 1A.

Pytania pozostają dalej otwarte:
1) BEC zapewnia mi wyjście na odbiornik i serwo (tylko czy silnik też?)
2) Czy odbiorniki mają jakieś standardowe napięcia wejścia (ich charakterystyki raczej nie mają tej pozycji, a jako zaletę podaje się duży zakres napięć - z czego wnioskuję, że standardowo jest to raczej jakoś ograniczne)?
3) Jak to wygląda z silnikami (przy tym który posiadam 370 team asso nie ma żadnych charakterystyk (na stronach sklepowych, choć widzę że reedy sp19 też nie ma opisu)? BEC dotyczy też silników czy jest od tego inny układ?
4) Jak najłatwiej/głupiej (aczkolwiek pomijając scenariusze rodem z fantasy) spalić regulator?

PostNapisane: Śr lip 22, 2009 11:13 pm 

1 bez silnika, na silnik idzie prad z regulatora ktory ma dzieki pakietom
2 tak maja,wiekszosc odbiornikow ma przedzial 4,8v do 6v
3 do silnikow jest inny uklad nic bec(to chyba w sumie pytanie pierwsze)
4 dac zawysokie napiecie/dac za mocny silnik/przegrzac go/podlaczyc plus do minusa i na odwrot/zalac woda

PostNapisane: Cz lip 23, 2009 10:38 am 

silnikowi nic się nie stanie jak podasz na niego 7.4V zamiast 7.2V (w praktyce patrząc na krzywe rozładowania różnica będzie większa). Co uzyskasz:
- lepszy start
- lepsze przyspiesznie;
- dłuższy czas jazdy;
- lżejszy model (ciekawszy w skokach ale wymagający być może ponownego wyważenia)

Ale...
Jeśli zauważysz, że po zmianie aku model jest szybszy zrywniejszy a silnik i regulator się grzeją już za bardzo (80-90C), co jest z wiązane z większym prądem jaki jest w stanie dostarczyć pakiet, to masz dwa wyjścia:
- założyć wydajne chłodzenie;
- kupić mniejszą o jeden ząb zębatkę atakującą.

Robert