Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz kwi 23, 2026 3:52 pm

Autor
PostNapisane: Wt lip 07, 2009 5:42 pm 

Witam wszystkich i o pomoc proszę. Ostatnio wpadły w moje ręce dwie nowe zabawki. Baja rc 29cc i Baja rc 5B ss. Oczywiście jako nowy użytkownik tego typu zabawek, który nie miał styczności z niczym takim w przeszłości narobiłem wiele szkód :) Udało mi się poradzić sobie z większością z nich. Mam jeden ostatni problem. Otóż w obu samochodach padło mi servo od throttle. Bez powodu. Po prostu przestało działać. Czy ktoś wie dlaczego mogło się tak stać??
Mam jeszcze jedno małe pytanko do tych, którzy mają Baje. Na jak długo powinno mi wystarczyć sprzęgło? Po dwóch przejechanych bakach mam prawie całe zdarte.
Z góry dziękuję wszystkim za wszelką pomoc.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Wt lip 07, 2009 6:21 pm 

W Bajach i ogólnie petrolach trzeba gaz dodawać płynnie, nie można tak sobie pykać jak w nitro :) Tak mi przynajmniej znajomy mówił, jak dał mi się przejechać - może tu leży problem w sprzęgle?

Przyczyn padnięcia serwa może być wiele - np. mogło się spalić wskutek zbyt dużego EPA - serwo mimo, że np. otworzyło przepustnicę na max. to próbowało ciągnąć dalej. Jaką masz aparaturę? Rozkręć je i zobacz czy nie ma jakichś widocznie czarnych elementów. Sprawdź też kable od silnika i inne. Mi dwa razy odpadły ;) Jak nie dojdziesz co poszło, po prostu kup nowe serwo.

PostNapisane: Wt lip 07, 2009 6:29 pm 

Ze sprzęgłem w baji to jest częsty problem.Niestety HPI się nie popisało i klocki sprzęgła są założone odwrotnie.To powoduje szybkie ścieranie się.Jest to jedna z wielu rzeczy które trzeba poprawić po HPI żeby się nie skończyło jak w twoim wypadku.Może nie tylko to było przyczyną bo nawet po 2 bakach to szybko poszło jakoś ale na pewno to nie jest prawidłowo założone.Sprężyna sprzęgła jest dobrze założona więc jej nie ruszaj ale te nieszczęsne klocki źle.

PostNapisane: Wt lip 07, 2009 8:42 pm 

Dziękuję za wszelkie sugestie.

Gdzieś czytałem, że jeśli odwróci się sprzęgło o 180 stopni to lepiej działa i mniej się zdziera. Czy ktoś z czytających ten temat naprawdę tego próbował?
"Ze sprzęgłem w baji to jest częsty problem.Niestety HPI się nie popisało i klocki sprzęgła są założone odwrotnie."
Baje które posiadam nie pochodzą od HPI. To ten sam producent u którego HPI się zaopatruje ale mogą być składane w innym miejscu. Czy ktoś wie jak powinno być założone to sprzęgło?

Jeśli chodzi o serwo zamówiłem już nowe. Pytanie tylko jak je ustawić żeby się nie spaliło.