Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N kwi 19, 2026 1:04 pm

Autor
PostNapisane: N mar 15, 2009 10:50 pm 

Witam wszystkich bo to chyba pierwszy mój post

1. Mam problem z gaśnięciem jak się rozgrzeje trochę. I gaśnie w taki sposób jakby taki głośny stukot metal o metal i zauważyłem, że wtedy pociąga mi szarpankę mocniej, tzn jest zwinięta ale jakby ja napina. Tak jakby one-way na chwile zadziałał w drugą stronę.(ale rozbierałem i działa dobrze) Nie wiem czy to normalne gaśnięcie tak się odbywa bo to mój pierwszy model, a na początku nie pamiętam czy tak było:) Mam wrażenie, być może tylko wrażenie, że po tym troszke szarpanka ciężej chodzi... być może go zalewa?? ale jeszcze nic nie regulowałem. Jak się wkręci na obroty to jeździ i jest ok, ale jak stanie to pochodzi chwile i gaśnie. Później cieżko go odpalić czasem zapali na sekundę i gaśnie i tak w kółko aż mu się odwidzi i chodzi trochę tak że mogę ruszyć i go wkręcić. Rozebrałem szarpankę nasmarowałem. Tą spreżynkę co jest w krobowodzie troszke rozciągnałem zeby dobrze dociskala ten bolczyk bo pomyślałem, że może wantuje się i zatrzymuje silnik( takie moje przemyślenia:P pewnie błędne) Silnik przejechał już jakiś 1L 20% paliwa.

2. Jak ma być założony filtr paliwa??? stroną z umocowanym filterkiem w stronę silnika ?? czy drugą stroną?? Założyłem filterkiem w strone silnika bo stwierdziłem że syfy później lepiej wyczyścić z zewnątrz niż wewnątrz tej małej dziurki:) I filtr założyłem też przed tymi problemami z punktu pierwszego, może to ma jakiś wplyw??

Jeżeli chodzi o temperaturę to jeszcze nie mierzyłem tak dokładnie. Termometr mam od jakiś 2 baków :P Dziś trochę pojezdzilem i ostatni pomiar to był 90stopni, a później zaczał mi gasnąć i już nie mierzyłem.

Jak ktoś może pomóc to dzięki bardzo
Pozdrawiam
Tomek

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: N mar 15, 2009 11:04 pm 
Administrator forum

Silnik jest przelany, trzeba mu troszkę wkręcić HSN i go dogrzej tak do 110-115*c. Po prostu jak zalewa silnik to odbija w przeciwną stronę i wciąga szarpankę :). Filtr paliwa- obojętnie, ja np. mam odwrotnie, bo jak mój MT leży na dachu, to uznałem, że ten zbiorniczek co jest przy filtrze zapewni dłuższą pracę na dachu.

PostNapisane: Pn mar 30, 2009 11:02 pm 

Pomogło i nie pomogło:) Ale dziękuję:)
Raz gaśnie a raz dławi go przy full otwartej przepustnicy. Czyli raz bogato raz ubogo, w zależności od humoru:) I tak kręcę w tą i z powrotem :) Zakupiłem lepsze paliwo i zmienię świecę bo ta już nie żarzy dobrze. I będę obserwował :)