Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N lut 15, 2026 7:09 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: Pn lis 17, 2008 9:29 pm 

Mam problemy z nadsterownością samochodu(jazda po torze z wykładziny[Blue City]), po wejściu w zakręt tylne koła tracą przyczepność. Próbowałem zwiększyć pochylenie kół tylnych
i zmniejszyć zbieżność kół przednich. Po tych zmianach tylne koła są trochę bardziej przyczepne, a przód trochę trudniej wchodzi w zakręt.
Kolejne zmiany w ustawieniu nie przynosiły dalszej poprawy, więc mam kilka pytań:
1.Czy w TB-02 można ustawić inną zbieżność tylnych kół;
2.Czy można ustawiać kąt wyprzedzenia sworznia zwrotnicy przedniego koła.
Jeśli komuś udało się rozwiązać podobne problemy, to poproszę o odpowiedź

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 19, 2008 10:02 pm 

Podwozia nie znam, ale wiem czego może to być wina. Po pierwsze na jakich oponkach śmigasz? Bo to najczęściej ich wina, po drugie być może to wina za mocno skręconego tylnego dyfra lub złego wyważenia.

Tytuł:
PostNapisane: Cz lis 20, 2008 6:42 pm 

Jeżdżę na standardowych oponach, ale uślizgi mam tylko na tylnej osi. Opony na pewno nie są zbyt dobre (będę je wymieniał),
jednak tył dużo bardziej ślizga się od przodu. W weekend sprawdzę ten dyferencjał.

Tytuł:
PostNapisane: Cz lis 20, 2008 7:24 pm 
A jaki masz silnik i przełożenie? Może po prostu silnik jest na tyle mocny i wyrzuca tył bardziej niż przód?

Tytuł:
PostNapisane: Cz lis 20, 2008 7:36 pm 

A amortyzatory masz cierne czy olejowe ? może po prostu ci olej wyciekł z amorków i tył ci nie odbija :) Spróbuj pokombinować z elektroniką aby był większy docisk na tył.. Co do ustawiania zawieszenia w modelu TB-02 to nie jest zbyt rozbudowanym typem, jedynie co to możesz wsadzać amorki w inne dziurki. A na wykładzinach warto jeździć na slickach a nie na "zwykłych"(pewnie masz radiale) :) można je niedrogo kupić nawet u mnie za 30zł 4 szt.

Pozdrawiam :D

Mugen MBX7R & Alpha & Futaba- na sprzedaz
MBX7R ECO coming soon...

PostNapisane: Cz lis 20, 2008 9:53 pm 

Wojtek104 napisał(a):
1.Czy w TB-02 można ustawić inną zbieżność tylnych kół;

Można - potrzebujesz czegoś takiego: http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=441126295

PostNapisane: Pt lis 21, 2008 9:01 am 

Wojtek104 napisał(a):
Mam problemy z nadsterownością samochodu(jazda po torze z wykładziny[Blue City]), po wejściu w zakręt tylne koła tracą przyczepność.

Podstawowe pytanie czy tracą przyczepność po wejściu w zakret przy ujęciu gazu czy dodaniu. Jezeli przy dodaniu możesz rozkrecić dyfer tylni lub bardziej skrecić przedni. Ale rób to stopniowo co 1/8 obrotu śruby i próbuj.
Jezeli przy ujęciu gazu najpradowpodobniej jest problem z opadem tylnyvh wahaczy, przód nurkując przy hamowaniu lub ujeciu gazu odciąża tył i w efekcie dochodzi do nadsterowności. Możesz to zniwelować na kilka sposobów, pozwolić opadać niżej tylnim wahaczom lub dać twardsze sprężyny na przód ewentulanie założyć stabilizatory np zólty na przód czerowny na tył lub niebieski na przód żółty na tył, co szczególnie w TB02 jest wskazane. Nie bez znaczenia jest stan i gestość oleju polecam standoardowy olej 400 (w przypadku Tamiyi żółty) ale zadbaj o odpowietrzenie amortyzatorów.

No team!

Tytuł:
PostNapisane: So lis 22, 2008 2:00 pm 

karolpenconek napisał(a):
A jaki masz silnik i przełożenie? Może po prostu silnik jest na tyle mocny i wyrzuca tył bardziej niż przód?

Mam standardowy silnik i przełożenie 7.94 Nie sądzę aby był to za mocny silnik

Mateusz Długoszewski napisał(a):
A amortyzatory masz cierne czy olejowe ? może po prostu ci olej wyciekł z amorków i tył ci nie odbija :) Spróbuj pokombinować z elektroniką aby był większy docisk na tył.. Co do ustawiania zawieszenia w modelu TB-02 to nie jest zbyt rozbudowanym typem, jedynie co to możesz wsadzać amorki w inne dziurki. A na wykładzinach warto jeździć na slickach a nie na "zwykłych"(pewnie masz radiale) :) można je niedrogo kupić nawet u mnie za 30zł 4 szt.

Pozdrawiam :D

Mam amortyzatory olejowe i olej z nich nie wyciekł. Mam standardowe slicki.

adam smuk napisał(a):
Wojtek104 napisał(a):
Mam problemy z nadsterownością samochodu(jazda po torze z wykładziny[Blue City]), po wejściu w zakręt tylne koła tracą przyczepność.

Podstawowe pytanie czy tracą przyczepność po wejściu w zakret przy ujęciu gazu czy dodaniu. Jezeli przy dodaniu możesz rozkrecić dyfer tylni lub bardziej skrecić przedni. Ale rób to stopniowo co 1/8 obrotu śruby i próbuj.
Jezeli przy ujęciu gazu najpradowpodobniej jest problem z opadem tylnyvh wahaczy, przód nurkując przy hamowaniu lub ujeciu gazu odciąża tył i w efekcie dochodzi do nadsterowności. Możesz to zniwelować na kilka sposobów, pozwolić opadać niżej tylnim wahaczom lub dać twardsze sprężyny na przód ewentulanie założyć stabilizatory np zólty na przód czerowny na tył lub niebieski na przód żółty na tył, co szczególnie w TB02 jest wskazane. Nie bez znaczenia jest stan i gestość oleju polecam standoardowy olej 400 (w przypadku Tamiyi żółty) ale zadbaj o odpowietrzenie amortyzatorów.

Mam standardowy olej. Dzięki za rady

Tytuł:
PostNapisane: Pt lis 28, 2008 8:52 pm 

a jaki wpływ ma gestośc oleju do amorków na prowadzenie modelu. ja mam standardowy olej i chce sobie kupić olej o gęstości ok 600. Co o tym myslicie?

Tytuł:
PostNapisane: Pt lis 28, 2008 9:03 pm 

treczka konrad napisał(a):
a jaki wpływ ma gestośc oleju do amorków na prowadzenie modelu.

Zasadniczy :D
A jaki model, torowy, czy terenowy? Dlaczego chcesz zmienić olej. Ot, tak dla widzi mi się, czy szukasz konkretnej zmiany w zachowaniu modelu?

Tytuł:
PostNapisane: Pt lis 28, 2008 9:56 pm 

600? To chyba tłok będzie stał w miejscu :lol:

Tytuł:
PostNapisane: Pt lis 28, 2008 10:11 pm 

w temacie macie podane TB-02

Tytuł:
PostNapisane: Pt lis 28, 2008 10:37 pm 

Olej a właściwie jego gęstość/lepkość ma wpływ na tłumienie amortyzatora i w zależności jaki chcesz uzyskać efekt stosujesz odpowiedni olej oraz odpowiednią twardość sprężyny. Są różne szkoły w zależności na jakiej nawierzchni bedziesz jeździł i trudno się tu jednoznacznie wypowiadać. Każdy z zawodników ma swoją teorię na ten temat. Ja mam również swoją ale nie bede jej tutaj przedstawiał bo zaraz starzy wyjadacze bedą dyskutować nad jej słusznością bądź nie...
Na dywan (taki jak w BC) do TB02 możesz spokojnie zastosować olej 400 i spręzyny niebeiskie (medium hard) na przodzie i żółte (medium) (lub w przyadku TB02 standardowe złote) na tyle, ewentualnie białe (hard) przód, niebieskie tył. Zresztą taki układ szczególnie w tym pierwszym wydaniu jest praktycznie uniwersalny w przypadku TB02.
PS: standardowe amortyzatory w TB02 nie wytrzymaja zbyt długo 600tki, zwłaszcza jeżdząc po nie do końca równej nawierzchni...

No team!

Tytuł:
PostNapisane: So lis 29, 2008 7:53 am 

Chcę zmienić olej bo tak jak u kolegi Wojtka tył mi troche ucieka. Przyzwyczailem sie do tego ale wolałbym to skorygować. Czyli polecacie mi sprężyny niebieskie a tył pozostawic bez zmin? A co powiecie o stabilizatorach czy też w nie zainwestować?

Tytuł:
PostNapisane: So lis 29, 2008 9:00 am 

treczka konrad napisał(a):
A co powiecie o stabilizatorach czy też w nie zainwestować?

O stabilizatorach pisałem kilka postów wyżej ROTFL

No team!

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona