Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest So lip 25, 2026 3:31 pm

Autor
PostNapisane: So lip 19, 2008 3:00 pm 

Witam, kupilem jakis czas temu Savage SS. Zostal rozlozony w 90% na czynniki pierwsze i powoli jest skladany. I tu sie pojawia pytanie. Co zrobic z silnikiem, aby nadal pracowal, zeby kilkumiesieczny postoj go nie uszkodzil?
Z gory dzieki za pomoc. :D

DZIEKI TOMKU! :D

Ostatnio edytowano So lip 19, 2008 3:13 pm przez yetus, łącznie edytowano 3 razy

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: So lip 19, 2008 3:02 pm 

zalać aro i to wszystko chyba nic wiecej niemożna zrobic, a przed odpaleniem po przerwie przepłukać paliwem i odplic..

Tytuł:
PostNapisane: So lip 19, 2008 9:41 pm 

tylko potem jak odpalisz daj mu chwilę niech pochodzi sobie bez jazdy z 5 minut żeby to aro całe spalił

bo założe się, że nie będzie Ci się chciało/będziesz sie bał przemyć silnik benzyną ;)

Tytuł:
PostNapisane: So lip 19, 2008 10:07 pm 

Mylisz sie. Zapytalem po to wlasnie, aby zrobic wszystko tip-top.
Chce uniknac sytuacji oczekiwania dwa tygodnie na nowe czesci i docierania.

Bede wdzieczny za rozwiniecie tematu. :D

Tytuł:
PostNapisane: So lip 19, 2008 10:51 pm 

a no skoro tak to tak jak Tomek mówi, zalej ARO i przemyj go benzyną jak będziesz chciał zapalić ;)

zdejmujesz filtr powietrza i wykrecasz świece, wlewasz troche nitro przez gaźnik i wylewasz przez otwór świecy.

Tytuł:
PostNapisane: N lip 20, 2008 3:15 am 

a z tym czekaniem az silnik sobie pochodzi z 5 - 10 minut to po to zeby przepalil caly nadmiar aro/paliwa, przez co na korbie jak dodasz gazu nie wystapia ogromne przeciazenia ktore moga sie zakonczyc urwaniem korbowodu (testowalem na silniku od TNX 5.2R, szlag go trafil :P ). Wiec jak odpalisz, daj silnikowi swiety spokoj najlepiej przez caly zbiornik, niech sobie chodzi na jalowych obrotach az sie skonczy bak. Potem mozesz sie zaczac bawic w regulacje itp.

GG:2247936

Tytuł:
PostNapisane: N lip 20, 2008 7:19 pm 

Po co mu radzicie, zeby jakies aro wlewac, silnik plukac benzyna itp?
Chyba sama nazwa tematu i tresc pierwszego posta tlumacza, ze ich autor mowi o odpalaniu silnika po dlugim postoju, a nie o jego konserserwacji przed nim? Mysle, ze nawet przed az tak bardzo bardzo dlugim nieodpalaniem, nie potrzeba wlewac polowe butelki aro, a potem przed zapalaniem plukac silnik, bo sie go przekrecic nie da...Niedlugo moze bedziecie wkladac silniki do sloika wypelnionego olejem, zeby dobrze mu bylo?

:arrow: yetus

Jesli kupiles model uzywany (chyba, ze sie myle), to jego poprzedni wlasciciel wykonal chyba wszystkie "prace konserwacyjne" przy silniku, w przeciwnym wypadku silnik bylby juz od dawna skorodowany.

Tytuł:
PostNapisane: N lip 20, 2008 7:24 pm 

duke14 napisał(a):
Po co mu radzicie, zeby jakies aro wlewac, silnik plukac benzyna itp?
Chyba sama nazwa tematu i tresc pierwszego posta tlumacza, ze ich autor mowi o odpalaniu silnika po dlugim postoju, a nie o jego konserserwacji przed nim?

:arrow: yetus

Jesli kupiles model uzywany, to jego poprzedni wlasciciel wykonal chyba wszystkie "prace konserwacyjne" przy silniku, w przeciwnym wypadku silnik bylby juz od dawna skorodowany.

to powodzenia jak odpalisz silnik po kilku miesięcznej przerwie nie konserwując go wcześniej....

btw autor tematu chce wiedziec "Co zrobic z silnikiem, aby nadal pracowal, zeby kilkumiesieczny postoj go nie uszkodzil?"

Tytuł:
PostNapisane: N lip 20, 2008 7:26 pm 

Tomek, przeczytaj sobie moze jeszcze raz to, co napisalem (tresc pierwszego posta tez mozesz jeszcze raz przeanalizowa ok?), bo widac, ze cos niedokladnie to zrobiles.

Edit - wiesz co jednak troche to dziwne, ale jak czytam sobie temat i pierwszy post, to ich docelowa tresc w ogole sie nie pokrywa. W temacie gosc chce wiedziec co robic po dlugiej przerwie, a w poscie co robic przed postojem...hmm ja juz nic nie wiem.

Edit 2 - nie mowie, ze konserwacja na nic sie nie przydaje, bo to bzdura, tylko ze nie nalezy tez z tym przesadzac w druga strone. ARO ma pokryc wewnetrzne powierzchnie silnika, chroniac go przed korozja, a nie wypelniac jego wszystkie zakamarki. Silnik dobrze zakonserwowany normalnie powinno sie moc przekrecac, a przy probie odpalania nie powinien sprawiac wiekszych problemow.

Ostatnio edytowano N lip 20, 2008 7:33 pm przez duke14, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: N lip 20, 2008 7:32 pm 

:roll: :roll: :roll:

Tytuł:
PostNapisane: N lip 20, 2008 8:56 pm 

jak skończyłem jazdy RS4 to pod świece wlałem 5 kropel aro, zakręciłem wałem i odstawiłem na półke na 7 miesięcy
przed sprzedażą, już przy kupującym, zapompowałem paliwo, nałożyłem grzałkę, wtyknałem wałek roto silnikowi w d..., nacisnąłem przycisk i po 3s kręcenia silnik się uruchomił
podobnie było z innymi silnikami po zimowym przestoju, z tym że przerwa trwała 3-4 miesiące.

Tytuł:
PostNapisane: Śr paź 15, 2008 10:33 am 

Tomasz Ostrowski napisał(a):
jak skończyłem jazdy RS4 to pod świece wlałem 5 kropel aro, zakręciłem wałem i odstawiłem na półke na 7 miesięcy
przed sprzedażą, już przy kupującym, zapompowałem paliwo, nałożyłem grzałkę, wtyknałem wałek roto silnikowi w d..., nacisnąłem przycisk i po 3s kręcenia silnik się uruchomił
podobnie było z innymi silnikami po zimowym przestoju, z tym że przerwa trwała 3-4 miesiące.

Ja jeżdżę tylko w wekeendy, czy w ogóle jest sens zalewania ARO po jeździe w niedzielę (ponowne odpalenie w sobotę)? Czyli na te 5 dni?

Tytuł:
PostNapisane: Śr paź 15, 2008 12:10 pm 

Tak,ja po kazdej jezdzie daje 2-3 krople aro pod swiece.

Tytuł:
PostNapisane: Śr paź 15, 2008 3:39 pm 

Jakub Duda napisał(a):
Tak,ja po kazdej jezdzie daje 2-3 krople aro pod swiece.

Ja też daję ;-) Tylko tak pytałem czy to ma sens przy jeżdzeniu raz na tydzień. dzieki

Tytuł:
PostNapisane: Śr paź 15, 2008 5:45 pm 

ARO neutralizuje działanie paliwa, które absorbując wodę z powietrza przyczynia się do korozji sinika. Negatywne skutki dla silnika mogą wystąpić nawet po jednej dobie, więc nie ma co kombinować, tylko zalewać ARO i cieszyć się jazdą.