Pozwolcie, ze sie wlacze jako praktyk w stosowaniu akusow li-ion
Li-iony osiagaja mniej wiecej dwa razy wieksza pojemnosc przy danej wielkosci (masie) niz HiMH i ok. cztery razy wieksza niz NiCd.
Niestety, nie sa w stanie dac tak wysokiej mocy jak te dwa pozostale rodzaje. Tak na oko wydaje mi sie, ze li-ion musi miec ze dwa razy wieksza pojemnosc, zeby mogl dac takie natezenie pradu jak NiMH - czyli musi byc mniej wiecej tej samej wielkosci (masy) co pakiet NiMH - nie zyskuje sie wiec na masie, ale przynajmniej dostaje sie dwa razy wiecej pojemnosci = dwa razy dluzsza jazde/latanie.
Nie jest do konca prawda, ze akumulatory li-ion sa drogie - ja kupuje je po ok. 5 $ za sztuke (taka jest mniej wiecej cena za wszystkie akumulatory od 600 do 2000 mAh). - jedna cela daje 3,6 do 4,2 V - zastepuje wiec 3 cele NiMh - kupienie 3 cel NiMH za 5 $ jest raczej niewykonalne...
sprawdz tu:
http://www.g-maxx.com/
Ostatnio dowiadywalem sie o li-iony w Polsce (w GP Polska) i powiedziano mi, ze nie sa one dopuszczone do sprzedarzy detalicznej poniewaz sa "niebezpieczne" (tzn. latwiej wybuchaja) - dostepne sa zasadniczo tylko do zastosowan przemyslowych i dla producentow urzadzen elektronicznych, ktorzy sami montuja je w produkowanych przez siebie urzadzeniach.
Zastanawiam sie natomiast jaka jest roznica miedzy akumulatorami li-ion a li-poly - na Zachodzie wszyscy montuja w swoich micro modelach wlasnie li-poly... Byc moze li-poly maja wieksza wydajnasc pradowa? Jak sie czegos dowiem na pewno napisze...