Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest So maja 02, 2026 5:55 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor
PostNapisane: Pt wrz 12, 2008 10:23 pm 

Witam wiem ,że temat był "wałkowany tysiąc razy" na temat paliw ja chciałbym zrobić jeden a konkretny przynajmniej w dziale Jak Zacząć więc tak:jeździłem na siim xtreme fuel 20%nitro teraz zakupiłem byron race 20%nitro(ten za 113.90) GEN2 czy jakoś tak czy odczuję różnicę pod względem osiągów jeżeli zaleje byronem i czy dużo trzeba regulować model czy wystarczą drobne korekty?I podawajcie też swoje propozycje co do paliw.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: So wrz 13, 2008 9:54 am 

najlepiej przejeź bak na Byronie zoabcz jak silnik pracuje, czy jest zalany, czy odwrotnie, jaka temperatura. Jeśli silnik będzie się grzał to odkręć mu.

Ja ci proponuje zacząć od fabrycznych.

Tytuł:
PostNapisane: So wrz 13, 2008 11:20 am 

Na Byronie jak zalejesz pierwszy bak i odpalisz to nie będziesz mógł go za bardzo rozgrzać.. Ja tak przynajmniej miałem.. gasł co chwilę, ale jak już paliwo się 'przegryzło' wszystko było ok :)

mati92 napisał(a):
I podawajcie też swoje propozycje co do paliw.

Moje typy to:

1. Runner Time
2. Byron
3. Jet's

Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 15, 2008 12:58 pm 

Witam podłącze się do tematu:)
Ja jeżdże na Jets 25% i na takie paliwko jest ustawiony. Chciałbym zapytac czy zalecacie zmianę? Chodzi mi o cos tańszego np. Big bang. Dodam ze na jetsie wszysstko chodzi jak w zegareczku a chciałbym może nieco tańsze, bo jak nie widać różnicy to po co przepłacać. No i czy różnica będzie???
Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 15, 2008 1:12 pm 

Jak smigasz na jetsie i wszystko ładnie chodzi ta radze Ci zostac przy tym , smigałem długi czas na tym paliwie i jest naprawde dobre.
Co do zmiany na bb to stanowczo odradzam , kazda banka tego paliwa to loteria , czesto ciezko wyregulowac dobrze silnik , łapie wieksze temperatury no i jak to koledzy mówią smierdzi gruszkami:).

Czerwony Samuraj

Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 15, 2008 6:41 pm 

Biopaliwo XD

Ja śmigam na bb i nie mam problemów z regulacją, a silnik przejeździł 10l i narazie nic nie wskazuje, żeby miał przestać.

Powiedzmy sobie, że w kategorii cena/jakość jest na pierwszym miejscu, a jak kogoś cena nie interesuje... to może i dla niego złe paliwo jest.. bo tanie... to tak słyszał... bo pachnie gruszkami... co kto lubi.

Niektórzy tankują E98 i widzą ogromną różnice...

Koledze radze kupić 2,5l bańkę BB podregulować, sprawdzić i ew. przeklnąć BB lub napisać, że nie jest złe.

Drugi argument to taki, że na jazdę rekreacyjną a nie zawody BB jak znalazł.

Pozdrawiam wszystkich z kątrargumentami :)

Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 15, 2008 6:44 pm 

Kolego jeździłeś na Jet's/Tornado/RT/Byron?

Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 15, 2008 7:09 pm 

Nie, ale się o nich nie wypowiadam... tylko neguje złe opinie o BB i sposobach argumentowania "bo ja słyszałem"

W końcu jak płacimy za coś drożej (tu paliwo) to miejmy nadzieję, że jest lepsze. Mi akurat szkoda płacić 30-35 zł/l na jazdę rekreacyjną, ale to nie znaczy, że niszczę silnik i tracę na BB.

Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 15, 2008 7:25 pm 

Moja opinia nie jest "zasłyszana" przepaliłem wiecej niz 10L bb i to na roznych silnikach o roznej pojemnosci , i w kazdym przypadku było to samo na kazdej bance silnik inaczej chodził , łapał inne temperatury , co przy paliwach typu jets , tornado , byron nie ma prawa sie zdazyc.
A o mocy to juz nie wspominam.

Czerwony Samuraj

Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 15, 2008 7:52 pm 

piotrokej nie przesadzaj, bo z tego co wiem to tez jeździłeś wyłącznie na BB, Jak najbardziej popieram kolegę Triceq. większość niestety pisze to co pisze bo " słyszało od kolegi" Ja zaczynałem jeździć na paliwie tornado ( w między czasie także testowałem o'donnell), bo na forum wiele osób sugerowało że jest najlepsze, w końcu spróbowałem BB i okazało się ze za tą cenę jest to naprawde świetne paliwo ( co prawda ja wyjeździłem zaledwie dwie bańki BB i nie zauważyłem różnicy pomiędzy dwiema partiami). Chcę jeszcze spróbować bayrona, bo Kuba mocno zachwala, ale chwilowo brak modelu :cry:

TRAXXAS REVO 3.3 #5308 [ 2008 EDITION ]

Spektrum DX 3.0

AUKCJE : http://www.allegro.pl/show_user_auction ... id=1576079

Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 15, 2008 9:54 pm 

k.Gieroll jeździłem na paliwie Byron i jeździłem na paliwie Jet's.

Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 16, 2008 12:14 am 

stare czasy : silnik RB TM728 , na BB wogole toto nie chcialo jezdzic, nie do wyregulowania, smieszna moc itp. Kupilem tornado , i byla KOLOSALNA roznica, silnik dostal powera ze chej i do tego dalo sie go wyregulowac zeby jezdzil :) . Aktualnie, nie lubie tornado, smigam na Byronie a tu w polsce z braku laku kupilem hmm paliwo SIIM (albo cos, nie pamietam teraz co tam na nim pisze) i tez odnosze wrazenie ze jest lepsze od tornado.

GG:2247936

Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 16, 2008 7:02 am 

A może według takiej zasady:
wyczynowy silnik typu RB TM928 - wyczynowe paliwo
zwyczajny silnik typu zestaw RTR - tanie paliwo
Jeżdżąc na tanim paliwie sporo oszczędzamy, zostaje więc kasa na kupno nowego silnika. Pomijam kwestię kupowania silnika typu RB do jazdy pod domem bo to trochę snobizmem pachnie :)
Osobiście jeżdżę na BB i jestem zadowolony. Nie wiem, albo mam super szczęście do tych dobrych baniek paliwa albo po prostu umiem silnik wyregulować :) Jeździłem też na Jet's i Tornado ale różnicy nie widziałem, wręcz przeciwnie silnik SH .21 na Tornado 25% jeździł jak na BB16% i nie znaczy to że jeździł źle na Tornado, po prostu przy tym silniku różnicy nie było.
I na koniec jeszcze jedna ważna rzecz. Wielu ludzi ulega sile sugestii, skoro zapłaciłem grubą kasę za paliwo to model MUSI lepiej chodzić i zapewne SUGESTYWNIE lepiej chodzi :)
Podsumujmy:
wyczynowy silnik plus wyczynowa jazda - nie żałujmy na paliwo
zwyczajny silnik plus zwyczajna jazda - tańsze paliwo i odkładanie kasy na nowy silnik.

Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 16, 2008 7:43 am 

piotrokej napisał(a):
k.Gieroll jeździłem na paliwie Byron i jeździłem na paliwie Jet's.

Z tego co wiem, od początku swojej kariery w modelarstwie przejeździłeś maksymalnie 10 litrów, faktycznie może zaczynałeś od jestsa, ale wtedy nie potrafiliście wyregulować nawet silnika i temperatura skakała wam do 130 czy do 140 stopni. Dlatego twoje sugestie co do paliwa są jakby mało rzetelne, chociażby dlatego że nawet silnika do końca nie potrafisz poprawnie wyregulować. Nie bierz tego do siebie, ale taka jest niestety prawda, przynajmniej dwa razy pojawiał się ktoś na spotkaniu z rozregulowanym silnikiem i nie potrafiliście czasem nawet silnika uruchomić, mi się to udawało po 5 minutach. Dlatego zostaw komentarze na temat paliwa chociażby Kubie, on jednak trochę po testował tych paliw i coś może o nich napisać. Twoje wypowiedzi, które nie maja potwierdzenia w rzeczywistości mogą narobić wiele zamieszania w młodych umysłach modelarzy, bo nikt nie wie kto siedzi po drugiej stronie neta. Też naczytałem się wiele "głupot" ( sam pewnie wiele napisałem :wink: ) , a w konsekwencji i tak wszystko musiałem weryfikować.

TRAXXAS REVO 3.3 #5308 [ 2008 EDITION ]

Spektrum DX 3.0

AUKCJE : http://www.allegro.pl/show_user_auction ... id=1576079

Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 16, 2008 7:46 am 

ja używam BB sical 25% i nie mam/nie mialem zadnych z nim problemow. Regulacja szybka i latwa, temp w normie. Zapach w stosunku do tornado - wspanialy (moje odczucie). Silnik na tym paliwie smiga jak najbardziej ok. Nastepna banka to rowniez bedzie BB SICAL 5L za 92pln!

2x Carson Mr. FU
KDS 450S
HK 450 GT
HK 500 CMT

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona