Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Śr maja 06, 2026 10:54 am

Autor
 Tytuł: Tuning RC
PostNapisane: N lip 06, 2008 7:58 pm 

moi drodzy,
ponieważ nie mogę się wypowiadać na tematy tuningu w odpowiednim dziale, postanowiłem wypowiadać się we własnym ,nowym temacie. może Admini to docenią i założą nam nowicjuszom temat tuning w dostępnym nam dziale albo zwiększą nasze kompetencje. dlatego też proszę wypowiadać się kulturalnie i na temat. dziękuję i liczę na wiele ciekawych pomysłów - pozdrawiam. Michał

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: N lip 06, 2008 8:28 pm 

o sprawach technicznych rc wiem jeszcze mało więc nie będę się wypowiadał, bawiłem się jednak wcześniej w instalowanie oświetlenia i zmiany wyglądu w karoseriach zabawek.

pomysły proszę numerować kolejną liczbą nadając tytuł, tak będzie można prosto odnieść się do jakiegoś tematu...

1. oświetlenie podstawowe

wiele tematów jak i z czego... z klocków lego - nie, można inaczej i bardzo prosto:
masz pomalowaną karoserię? nie bój się wyciąć otworów, takiej wielkości jakiej mają być reflektory
* pomaluj równo wycięte ranty np czarnym markerem
* klosz zrób z cienkiej pleksi np. z pudełka po kosmetykach
* oklej ją od środka przyciemnianą folią samoprzylepną (czerwony wygląda nieźle (możesz nawet tą folią przykleić całość od środka) - musi być transparentna
* sam reflektor wyprofiluj z filii aluminiowej (niedokładności nie będzie widać ze względu na przyciemniony klosz
* zrób w nim otwory i wetknij ledy (można je na sztywno przykleić - ja używałem kleju gorącego - dobrze trzymał na chropowatej powierzchni ale nie oszczędzaj na wkładach do pistoletu bo tymi droższymi naprawdę lepiej się pracuje, oczywiście na sztywno dopiero po ustawieniu led w odpowiednim kierunku
*całość najlepiej zamalować żywicą lub jak ktoś nie ma dostępu jakimś klejem elastycznym (klej gorący i silikon się nie sprawdza-odkleja się od karoserii ) tak żeby lampa nie odkleiła się podczas uderzenia,
*ledy z tyłu montujemy podobnie ale tu warto użyć folii czerwonej (transparentnej) lub po prostu czerwonych led
*całą instalację możemy podłączyć do baterii od telefonu komórkowego, ledy mają bardzo mały pobór energii stąd na takiej bateryjce, która nie obciąża nam aku i nie zwiększa wagi auta, oświetlenie podziała nam kilkanaście godzin... lub baterię R9
*włącznik, baterię i całe okablowanie proponuje przymocować do karoserii ta aby oświetlenie nie utrudniało nam dostępu do mechanizmów
*jak się przyłożymy wygląda profesjonalnie, po włączeniu efekt jest bardzo realistyczny
*na halogeny można kupić oprawki metalowe do led z nakrętkami lub przy skośnej powierzchni możemy zastosować... ale to inny temat
*powodzenia

Tytuł:
PostNapisane: Pn lip 07, 2008 4:38 pm 

2. wloty turbo

wielu z nas przed pomalowaniem zastanawia się czy coś zmienić w nadwoziu... jeżeli macie podejmować taką decyzję to lepiej przed malowaniem! karoserie naszych pociech są bardzo elastyczne i podatne na odkształcenia pod wpływem temperatury - niestety i na szczęście są to trwałe odkształcenia. sposób na wloty wystające z maski jest bardzo prosty:

*natnij maskę prostopadle do boku np nożem do tapet (najpierw oznacz linię cięcia - jeżeli przesadzisz ,to możesz kupować nową budę) , zależnie od pomysłu linia może być prosta, zaokrąglona lub trapezowata jeżeli chcemy osiągnąć coś w rodzaju daszka
*rozgrzanym, metalowym profilem wytłaczamy od środka wypukłość - może to być rurka , drążek na wieszaki etc - zanim przyłożysz profil owiń go jedną, równą warstwą folii aluminiowej (płótno może pozostawić odcisk faktury materiału)
*od środka podklej kratkę (czytałem o wielu pomysłach ale wg mnie najlepiej wygląda siateczka z nakrywki na patelnię - w każdym markecie na dziale agd. świetnie się też prezentuje na wlotach w zderzakach, ogólnie ta siateczka ładnie wygląda ,a podświetlona od środka fajnie załamuje światło), nie oszczędzaj na wielkości , tak żeby było co przykleić
*efekt: bardzo, bardzo... i podczas uderzenia nie odpadną nam żadne elementy karoserii

sposób sprawdzony ale wymaga poćwiczenia na kawałku elastanu (chodzi głównie o temperaturę), nie nadaje się na pomalowane karoserie chyba, że ktoś zamierza dodatkowo malować daszek wlotu z zewnątrz.

powodzenia