Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Wt kwi 28, 2026 6:02 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor
PostNapisane: Śr sty 16, 2008 9:42 pm 

Mimo iż szukałem, to jednak nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie. A więc, od kilku dni silnik zaczął mi gasnąć, jak trochę dłużej pochodzi na obrotach jałowych. Do tej pory nie było żadnych problemów, od kilku dni jak postoi tak dłużej niż 10 sekund na jałowych potrafi zgasnąć. Ale nie zawsze, jednak niepokoi mnie to. Bardzo proszę o odpowiedź.

Ps. Nie ma bąbelków w przewodzie paliwowym, więc zbiornik paliwa jest szczelny.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 16, 2008 9:50 pm 

Sprawdź czy przypadkiem nie stracił kompresji (np. czy nie wycieka paliwo pod świecą).Może zbyt małe obroty i gaśnie.

Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 16, 2008 9:51 pm 

Może to kwestia regulacji przy obecnych warunkach pogodowych, jeśli masz pewność że nie to,to może układ gdzieś złapał nieszczelność, a jeżeli i tu masz pewność że wszystko jest ok, a do tego jeździsz po mrozie to być może właśnie silnik traci kompresję. Miałem podobną sytuację jak silnik przemielił mi łożysko, niby jeździł, ale chwile postał na jałowych i gasł. Przekręć palcem koło zamachowe, jak lekko przejdzie przez Top Dead Center to chyba masz kłopot z kompresją. ( zrób to w temperaturze pokojowej)

Ależ mnie uprzedziłeś Piotrek :)

TRAXXAS REVO 3.3 #5308 [ 2008 EDITION ]

Spektrum DX 3.0

AUKCJE : http://www.allegro.pl/show_user_auction ... id=1576079

Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 16, 2008 10:30 pm 

Kompresja chyba jest ok, bo pali dość szybko. Mam nadzieje że to tylko regulacja, bo model mam od listopada i w sumie jeżdżę na takiej regulacji jak poprzedni właściciel, do tej pory było w miarę dobrze. Jak będę miał dostęp do termometra to go już wyreguluje, ale tymczasem jeździłem na takiej konfiguracji. Może trochę "laikowe" pytanie, jednak w jaki sposób mogę sprawdzić czy tłok przekracza TDC? Jedyny sposób to chyba zdjąć świecę, jednak to jest TRX 3.3, mimo to przez ten mały otwór nie wiele widać. Bo radiatora nie zamierzam zdejmować, mam już nie miłe doświadczenia po poprzednim modelu. Następne zapewne banalne pytanie, jednak czy jest szansa aby jeszcze pojeździć na tym obecnym silniku? Może wystarczy choć by nowa świeca? Jednak nie wykręcałem jej, więc gwint się raczej nie wyrobił. Osobiście wypaliłem na tym silniku równe 2.5 litra paliwa, a według poprzedniego właściciela przejeździł 11 litrów.

Bardzo proszę o pomoc, i zrozumienie dla niepełnoletniego człowieka, bez dochodów. 8) :?

Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 16, 2008 10:40 pm 

To czy tłok przejdzie przez TDC można wyczuć pod palcem, kręcąc kołem zamachowym czujemy coraz większy opór, nawet dość mocny, że ciężko palcem przekręcić, i nagle czujemy luz i charakterystyczny puk rozprężającego sie powietrza. po takim zabiegu możemy być pewni że tłok przeszedł przez TDC, jeśli przechodzi gładko, bez wyczuwalnego oporu, znaczy, że tłok nie wytwarza już kompresji.

Niestety jazda w zimie i brak regulacji pociąga za sobą możliwość takich uszkodzeń, ale skoro nigdy nie regulowałeś silnika to twoje kłopoty mogą wynikać właśnie z nieprawidłowego ustawienia.

TRAXXAS REVO 3.3 #5308 [ 2008 EDITION ]

Spektrum DX 3.0

AUKCJE : http://www.allegro.pl/show_user_auction ... id=1576079

Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 16, 2008 10:57 pm 

Chyba jednak regulacja, koło idzie gładko, nawet bardzo, w końcu zaczyna stawiać coraz większe opory, później przez chwile ciut mniejsze i za chwilę znowu duże aż w końcu luźno i takie charakterystyczne "puknięcie".

Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 16, 2008 10:57 pm 

Oznaką braku kompresji jest także niechęć do osiągania wysokich obrotów
Możliwe jest też to, że masz za bogato ustawioną mieszankę na LSN, to powoduje lekkie zalewanie silnika i jego zdławienie
Spróbuj przykręcić ciut LSN, ale wtedy obroty troche wzrosną

Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 16, 2008 11:09 pm 

To jeździ póki możesz ...

Ja bym już zaczął zbierać na nowy silnik znam ten ból to też jestem jeszcze "młody" mam 15 lat i każdy wydatek powyżej 50zł to już nadszarpnięcie mojego budżetu...

albo jeszcze spróbuj w jakiś cieplejszy dzień wyregulować jak będzie te 5*C i więcej albo pojedź gdzieś na parking zamknięty gdzie cieplej jest ... może tylko wyregulować

Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 17, 2008 8:08 am 

U mnie jest tak samo jak u piotrokeja i mam 16 lat :P A jak na przykład pojeździsz na ful i staniesz, to obroty jałowe rosną i gaśnie czy maleją i gaśnie?
http://pl.youtube.com/watch?v=5URUt_3fYfE
Przyda się :wink:

Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 17, 2008 2:19 pm 

Czasami potrafi nawet po zatrzymaniu od razu zgasnąć, zresztą zamieszczę może mój filmik, i tam zgasł mi 2 razy, za drugim razem, pod koniec filmiku już z powodu braku paliwa.

http://pl.youtube.com/watch?v=hRVW-t332Zw

Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 17, 2008 4:51 pm 

hm ja też mam ten przypadek co Tomasz Gadnicki , gdy pojeżdżę chwilke tzn. około 5 min i stane na chwilkę to poprostu gaśnie i tak za każdym razem. :?

Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 17, 2008 4:55 pm 

ja czasami jak po przejeździe przez prostą zwalniam i zakręcam (nie hamuje) to wtedy silnik wchodzi na bardzo niskie obroty i myślę, że zaraz zgaśnie - nie mam pojęcia dlaczego tak sie dzieje...

EDIT: obejżałem film i mam ten sam problem (mam nadzieje, że jak będę w warszawie to ktoś mi to pomoże wyelimonować) - full gaz i jak odpuszczam to gaśnie, witoj w klubie :wink:

Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 17, 2008 6:35 pm 

Rafał Kowina napisał(a):
ja czasami jak po przejeździe przez prostą zwalniam i zakręcam (nie hamuje) to wtedy silnik wchodzi na bardzo niskie obroty i myślę, że zaraz zgaśnie - nie mam pojęcia dlaczego tak sie dzieje...
- full gaz i jak odpuszczam to gaśnie, witoj w klubie :wink:

A na jałowych Ci sam nie jedzie?

Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 17, 2008 6:55 pm 

Tak może być też przez łożysko na sprzęgle, moje zaczęło mi szwankować w tamtym roku, miałem wymieniać. Pewnie się na mnie zaraz wszyscy rzucicie, ale nie wymieniłem go bo po ponownym włożeniu łożyska, i oczyszczeniu wszystko wróciło do normy. A wcześniej wystarczyło zahamować aby silnik zgasł. Może to jednak znowu to łożysko, wczoraj zalałem w końcu silnik ARO, bo postanowiłem w końcu zamówić przy zamawianiu paliwa. Dzisiaj ani razu mi silnik nie zgasł.

Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 17, 2008 7:09 pm 

nie wiem - czysciłem niedawno sprzęgło - w środku nie było ani ziarenika piasku i mam dopiero przejechane 3,5 litra. Mam nadzieje, że jak sie spotkam z kimś w warszawie to jakoś sie ten problem rozwiąże.
Niee gaśnie on zawsze lecz jest to troche uciążliwe...

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona