Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz kwi 02, 2026 9:29 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: Wt wrz 21, 2004 2:47 pm 

Cześć, to mój pierwszy post na tym forum.
od pewnego czasu zacząłem sie intersować rc no i mam takie pytania, mam nadzieje, ze ktoś mi odpowie na nie.
Jak sie hamuje samochodem rc?
czy kupując zestaw do samodzielnego montażu wraz z silnikiem elektrycznym będę mógł przrobić go za jakiś czas na spalinówkę? Jak tak to co wtedy będę musiał zmienić w autku (poza silnikiem oczywiście)
Znalazłem gdzieś opis , ze modelarstwo i sciganie to drogie zajęcie. Ile mniej więcej kosztuje ta zabawa w momencie gdy już się ma skompletowany samochód?
W jaki sposób trenujecie, znaczy czy wygląda to tak, że jeździcie kilka minut do wyczerpania baterii, potem go home ładować baterie? To mało... macie więcej kompletów akumulatorów? Rozumiem, ze spalinówki są pod tym względem lepsze bo można dłużej trenować jednorazowo, tak?
Mam nadzieje, ze mnie nie zjecie za takie podstawowe pytania :)
z góry dzięki.
p.s. czy gotowe zestawy tamiya np pod marką subaru impreza różni się czymś od np focusa jeśli oba są w tej samej skali, na tym samym podwoziu? można do woli podem zmieniać "budy"?

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 21, 2004 3:22 pm 

Pewnie ze wyglad budy nic nie znaczy. EHHEHE jak sie hamuje no normalnie po prostu dusisz hamulec :) Z przerobieniem bedzie ciezko z elektryka na spalinowe (szczerze mowiac nie jest to zbyt madre posuniecie) Zalezy co znaczy wedlug Ciebie zabawa.Pewnie ze wiecej(no chyba ze kogos nie stac)

Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 21, 2004 3:32 pm 

Kuba Stabiszewski napisał(a):
Pewnie ze wyglad budy nic nie znaczy. EHHEHE jak sie hamuje no normalnie po prostu dusisz hamulec :) Z przerobieniem bedzie ciezko z elektryka na spalinowe (szczerze mowiac nie jest to zbyt madre posuniecie) Zalezy co znaczy wedlug Ciebie zabawa.Pewnie ze wiecej(no chyba ze kogos nie stac)

no ale hamulców to jakoś nie widziałem na zdjęciach modeli które przeglądałem... mają coś na kształt tarcz, bębnów?

Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 21, 2004 3:45 pm 

W kazdym modelu sa hamulce :)

PostNapisane: Wt wrz 21, 2004 5:14 pm 

muniek napisał(a):
Jak sie hamuje samochodem rc?

w elektrykach model hamowany jest silnikiem (odwrocenie "ciagu") - skoro silnik moze sluzyc do napedzania czemu nie mialby hamowac?

muniek napisał(a):
czy kupując zestaw do samodzielnego montażu wraz z silnikiem elektrycznym będę mógł przrobić go za jakiś czas na spalinówkę? Jak tak to co wtedy będę musiał zmienić w autku (poza silnikiem oczywiście)

raczej nie - nie spotkalem sie z zadnymi gotowymi zestawami do przerobienia elektryka na spalinke, oczywiscie doswiadczony modelarz duzym nakladem pracy i kasy pewnie by dal rade, ale bardziej oplaca sie kupic dwa modele: elektryka i spaline

muniek napisał(a):
W jaki sposób trenujecie, znaczy czy wygląda to tak, że jeździcie kilka minut do wyczerpania baterii, potem go home ładować baterie? To mało... macie więcej kompletów akumulatorów? Rozumiem, ze spalinówki są pod tym względem lepsze bo można dłużej trenować jednorazowo, tak?

tak sie tylko wydaje, nitro maja swoje zalety (duza moc -> duza predkosc), elektryki - swoje (latwiejszy serwis, mozliwosc jazdy w halach). Jak bedziesz mial kilka pakietow akumulatorow (ze 3 - 5) na wymiane to gwarantuje ci, ze podczas "treningu" predzej ty sie znudzisz/zmeczysz niz one sie skoncza :wink:

muniek napisał(a):
czy gotowe zestawy tamiya np pod marką subaru impreza różni się czymś od np focusa jeśli oba są w tej samej skali, na tym samym podwoziu? można do woli podem zmieniać "budy"?

zdecydowanie tak - w modelarstwie nie mowisz, ze masz subaru, czy ferrari tylko Tamiye TT, TL, Xraya T1R, albo HPI PRO4 i wszyscy wiedza o co chodzi :wink: rano mozesz jezdzic subaru, a po poludniu ferrari (na tym samym podwoziu) -> i to jest piekne :D
w skali 1/10 masz dwa rodzaje nadwozi 190 i 200 mm (chodzi o rozsztaw kol - szerokosc modelu)

Tytuł:
PostNapisane: Śr wrz 22, 2004 3:04 am 

Kup dobra ladowarke, ktora mozna zasilac z akumulatora samochodowego. Batreie do modelu mozna naladowac w 40 minut. bedziesz mial ze 3 takie baterie i mozesz jezdzic i pol dnia.

Tytuł:
PostNapisane: Śr wrz 22, 2004 12:45 pm 

W kazdym modelu sa hamulce :)

Kuba jezeli ty wiesz jak sie hamuje autkami to dobrze, ale jak ktos pyta to mu dpowiedz a nie nasmiewaj sie z niego, jak nie masz ochoty na normalna odpowiedz to sie zamk.... tzn wycofaj z odpowiedz :evil: Bo takie cos naprawde wq... denerwuje :evil: :!:

Tytuł:
PostNapisane: Śr wrz 22, 2004 2:22 pm 

Nie przesadazaj nie nasmiewam sie bo gdyby tak bylo to dalbym taka buzke: :lol: a ja dalem taka buzke :) wiec co w tym zlego.Gdybys nie wiedzail oznacza kogos umiechnietego po prostu mialem dobry chumor i sobie ja wklejilem :) Tak jak teraz :P

Tytuł:
PostNapisane: Śr wrz 22, 2004 6:44 pm 

Nie przesadazaj nie nasmiewam sie bo gdyby tak bylo to dalbym taka buzke: :lol: a ja dalem taka buzke :) wiec co w tym zlego.Gdybys nie wiedzail oznacza kogos umiechnietego po prostu mialem dobry chumor i sobie ja wklejilem :) Tak jak teraz :P

Ale odpowiedzi w stylu "kazde autko ma hamulce" albo "dusisz hamulec" sa raczej nie za bardzo "normalne". Jezeli ktos sie pyta jak sie hamuje autkiem to mu odpowiedz jak jestes taki madry, albo jak masz tak odpowiadac to siedz cicho.

Tytuł:
PostNapisane: Śr wrz 22, 2004 6:56 pm 

No dobra dobra.Z tym siedz cicho to Ty przesadziles.No co ja takiego zlego zrobilem...ze odrazu musisz sadzic.Dobra nie wazne lepiej nie ciaganc juz tego :)

Tytuł:
PostNapisane: Śr wrz 22, 2004 7:10 pm 

W tym momencie to chyba ty "przesadzasz". Co ty nabijasz sobie licznik postow czy co :?: Na kazde pytanie, nawet jezeli nie znasz odpowiedzi jak w tym przypadku :lol: , to odpowiadasz :!:

Tytuł:
PostNapisane: Śr wrz 22, 2004 7:13 pm 

Wisi mi licznik postow.Po prostu sie wypowiadam i tyle.Kurde juz nie ciagnijmy tego tematu bo troche Munikowi temat zasmiecilismy.

Tytuł:
PostNapisane: Śr wrz 22, 2004 7:25 pm 

Mysle, ze moje wypowiedzi sa akurat na miejscu(sorki za zasmiecanie forum ale no kiedys trzeba bylo). Jezeli dobrze pamietam to nie tylko na tym waktu zostales przywolany do porzadku za nadmierne udzielanie sie. A tak a propos to moim zdaniem to TY zasmiecasz forum swoimi wypowiedziami w stylu "kazde autko ma hamulce".

Tytuł:
PostNapisane: Śr wrz 22, 2004 7:29 pm 

Dobra przyznaje z tymi hamulcami to bez sens napisalem ALE NAPEWNO NIE DLA LICZNIKA.No ale czy to powod aby odrazu sie rzucac i mowic ze zasmiecam forum.Wystarczy powiedziec spokojnie....

Tytuł:
PostNapisane: Śr wrz 22, 2004 7:36 pm 

Koncze swoje wypowiedzi na ten temat. Nie bede dluzej z toba polemizowal gdyz nie widze w tym sensu. Ale mysle ze nie bylem pierwszy ani ostatnio ktory bedzie prowadzic z toba dyskusje w tej kewstii.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona