Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pt kwi 03, 2026 2:12 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: Wt gru 25, 2007 9:28 pm 

do jak niskiej temperatury można docierać silnik?

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Wt gru 25, 2007 9:40 pm 

poczekaj chłopie na wiosnę, dobrze radzę. Przy docieraniu ważna jest temperatura silnika, która przy mrozie jest zakłamana, łatwo zatem o zatarcie silnika lub nieprawidłowe dotarcie. Odmrozisz ręce jak nie będzie chciał odpalić. Dobrze radzę, poczekaj cierpliwie te 2-3 miesiace i dotrzyj jak Pan Bóg przykazał :) Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: Wt gru 25, 2007 10:30 pm 

Ja docierałem w garażu przy temperaturze około 10 stopni. Na paliwie BB musiałem gasić silnik co 5 minut bo się nagrzewał momentalnie do 120 stopni, ale skoro osiągał taką temperaturę i na takiej pracował, to powinno być ok. W przerwach pozwalałem mu ostygnąć do 60-70 stopni. Wypaliłem na wolnych obrotach 2,5 zbiornika a później zacząłem już jeździć przy otwartych całkowicie drzwiach, bo myślałem że zdechnę od tych spalin. Cała podłoga zabryzgana jest olejem, więc smarowanie z pewnością miał konkretne i raczej dotarł się jak należy. Pozostało mi jeszcze dobrze go wyregulować, ale to już przy konkretnej jeździe.

Tytuł:
PostNapisane: Wt gru 25, 2007 11:14 pm 

Darek G napisał(a):
Ja docierałem w garażu przy temperaturze około 10 stopni. Na paliwie BB musiałem gasić silnik co 5 minut bo się nagrzewał momentalnie do 120 stopni, ale skoro osiągał taką temperaturę i na takiej pracował, to powinno być ok. W przerwach pozwalałem mu ostygnąć do 60-70 stopni. Wypaliłem na wolnych obrotach 2,5 zbiornika a później zacząłem już jeździć przy otwartych całkowicie drzwiach, bo myślałem że zdechnę od tych spalin. Cała podłoga zabryzgana jest olejem, więc smarowanie z pewnością miał konkretne i raczej dotarł się jak należy. Pozostało mi jeszcze dobrze go wyregulować, ale to już przy konkretnej jeździe.

Tylko że silnik na docierce (szczególnie w fazie początkowej) nie powinien mieć 120

Zgadzam sie poczekaj do wiosny albo chociaż do ocieplenia się do przyzwoitej temp (nie wiadomo nigdy z tą pogodą)

Tytuł:
PostNapisane: Śr gru 26, 2007 12:24 am 

A tak z ciekawości, jak się kupuje zimą skuter, to też z docieraniem trzeba czekać do wiosny? W końcu to też dwusuw. Ustawione jest ograniczenie prędkości a co do innych ograniczeń to nic mi nie wiadomo.

Tytuł:
PostNapisane: Śr gru 26, 2007 9:03 am 

Darek G napisał(a):
A tak z ciekawości, jak się kupuje zimą skuter, to też z docieraniem trzeba czekać do wiosny? W końcu to też dwusuw. Ustawione jest ograniczenie prędkości a co do innych ograniczeń to nic mi nie wiadomo.

zimą to się kupuje sanki
i ich nie trzeba docierać

po grzyba docierać silnik w zimie, kiedy nie bardzo jest jak i gdzie jeździć?

Tytuł:
PostNapisane: Śr gru 26, 2007 10:30 am 

Tomasz Ostrowski napisał(a):
Darek G napisał(a):

zimą to się kupuje sanki
i ich nie trzeba docierać

po grzyba docierać silnik w zimie, kiedy nie bardzo jest jak i gdzie jeździć?

Ja np. u siebie jakoś zimy nie widzę, chyba że w kalendarzu, i na co mi sanki :-) Te dopiero by mi się dotarły, jakbym je miał ciągać. Chyba po samo oparcie.

Śmigałem dzisiaj odrobinę i jednak zaczyna mnie te 120 stopni niepokoić.
Bardzo ciężko mi zejść poniżej tej temperatury. Wszystko niby ustawione tak jak ksiażka podaje, a temperatura momentalnie rośnie. Dysza wysokich obrotów 2,5 obrotu od dokręconej do oporu, przepustnica na 1mm (jak jest mniej to ciężko uruchomić), dysza wolnych obrotów raczej tak jak fabryka ustawiła (odkręcałem ją o 1/8 ale to nic nie zmieniło, jakoś kiepsko pracował). Może ma ktoś jakiś pomysł? A tak odnośnie dyszy wolnych obrotów, to jak znaleźć ustawienie początkowe, od którego zaczynamy regulację bogata/uboga mieszanka?

Tytuł:
PostNapisane: Śr gru 26, 2007 9:40 pm 

sanki tez sie dociera - jak na slizgu jest farba, to gorzej jezdza, trzeba je dotrzec do zywego metalu :P

zostaw sobie to docieranie do wiosny , trzeba kontrolowac temp. a przy takiej jak teraz nie masz pewnosci, co tak naprawe pokazuje Ci termometr

Tytuł:
PostNapisane: Śr gru 26, 2007 9:57 pm 

Docierałem w garażu, więc temperatura była raczej wiosenna :-)
Podczas docierania, jak jeszcze nie jeździłem, miałem podłączony termometr na dolnej części głowicy a dodatkowo dla porównania sprawdzałem temperaturę termometrem na podczerwień, mierząc temp. na świecy. Różnica w wartościach była około 2-3 stopni, więc później jak już jeździłem, wiedziałem że termometr na podczerwień też mi pokazuje tyle ile jest faktycznie. Podczas jazdy było już dużo lepiej bo miałem do 100-120 stopni.
Może to paliwo BB 20% jest do kitu? Powiedzcie, do jakiego momentu można wzbogacać mieszankę, bo jak odkręciłem dyszę wolnych obrotów, to silnik zaczął co prawda chodzić wolniej, ale jakby gorzej się rozpędzał. Ja już nie mam pomysłów na regulację. Wyczytałem, że gasząc silnik poprzez zaciśnięcie przewodu paliwowego, silnik powinien nieznacznie wejść na obroty i po 3-4 sekundach zgasnąć. U mnie właśnie tak się dzieje, więc niby jest ok, a temp. na postoju rośnie jak holender. Może na postoju to nieuniknione?
W okolicy nie mam żadnego wsparcia technicznego, więc tylko Wy mi pozostajecie.

Tytuł:
PostNapisane: Śr gru 26, 2007 10:58 pm 

ja docieralem co prawda silnik w piatek i jakos smigam dobrze, sniegu nie ma teraz od niedzieli tylko przymrozilo dzis "spalilem" swiece wiec bede mial przerwe i musze zamowic pare nowych swiec :)

Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 27, 2007 11:29 am 

K!OB napisał(a):
ja docieralem co prawda silnik w piatek i jakos smigam dobrze, sniegu nie ma teraz od niedzieli tylko przymrozilo dzis "spalilem" swiece wiec bede mial przerwe i musze zamowic pare nowych swiec :)

To, że silnik jest dobrze dotarty okaze się jakoś po 11L. O ile Twoj do tylu dojedzie ;) Nie możesz tego stwierdźić od tak, juz po 1 czy 2 litrach, bo w tej początkowej fazie, kazdy silnik będzie brzytwa i ideał.. ;)

Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 27, 2007 12:10 pm 

nom zobaczymy Jarq :)

Tytuł:
PostNapisane: So gru 29, 2007 10:04 am 

a jak będzie ile stopni to mogę go docierać? 10? bo trochę mi się spieszy... :wink:

Tytuł:
PostNapisane: So gru 29, 2007 10:34 am 

miki49 napisał(a):
a jak będzie ile stopni to mogę go docierać? 10? bo trochę mi się spieszy... :wink:

jak Ci sie spieszy to dotrzyj teraz, a na wiosne kupisz nowy silnik i znou dotrzesz bo ten w zimie pewnie łatwo zjechac :)
Jarek dobrze napisał o stwierdzeniu czy dotarty silnik jest, moj jeden silnik jest po 5L i wszytsko z nim OK, a drugi ma już za soba ponad 21L i może do 30L dociągnie, a na nowy sezon kolejny silnik ktory dotrze jak na polu bedzie ok +15-20C.

Tytuł:
PostNapisane: So gru 29, 2007 8:28 pm 

A kto zima jeździ na skuterze/motorze? Trochę lodu na zakręcie i kraksa gotowa. Żadnego silnika nie powinno się docierać w zbyt niskich i zbyt wysokich temperaturach. Ja słyszałem, że dla silnika nitro najlepszy zakres na docieranie to 15 - 25 stopni. Więc trzeba cierpliwie czekać do wiosny, może już na początku kwietnia będą dobre temperatury.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona