Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N kwi 26, 2026 3:50 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor
 Tytuł: top dead center
PostNapisane: Pn paź 29, 2007 1:06 am 

witam mam wielki problem.dzis chcialem docierac moj revo 3.3 ale wystapily problemy od samego poczatku.paranoja!!!Podłaczylem EZ-start właczylem i usłyszalem tylko drobny (?!?szelest?!?).pbobowalem jeszcze pare razy odpalic ale nic.wrocilem do domu,pomyslalem ze to moze baterie w EZ_strat ale wszystko okej z EZ.jedyne co to to ze pali tylko jedna dioda Motor.glow plug niepali.
Po chwili przyszlo mi do glowy ze to moze top deat center.zdjelem glow plug i co prawda to moj pierwszy rc model to domyslilem sie ze tlok jest na samej gorze.czytalem w instrukci o tdc wiec wiedzialem co robic.zrobilem co kazala instrukcia no moze prawie to samo kazą tu wlac 2-3 krople light machine oil ja dalem aro.nastepnie instrukcja mowi podlacz i zweryfikuj EZ-stratem ze silnik chodzi no tak ale moj silnik wydal tylko ten sam ze tak powiem (!?!?SZELEST?!?!) i znowu cisza jak za pierwszym razem.stwierdzilem ze moze trzeba poruszac flywheelem i obnizyc tlok i sprubowac znow EZ ale znowu to samo ten maly dziwek tlok znowu wchodzi tdc i staje.pomozcie chlopaki bo ja tu szalu dostaje.szczegolnie ze niemam w tym doswiadczenia

pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 29, 2007 3:54 am 

na pewno pakiet do EZ jest dobry, to samo spotkało mnie przy docieraniu HPI, pakiet musi być naprawdę dobry, szczególnie przy pierwszych odpaleniach, gdy silnik jest jeszcze bardzo ciasno spasowany.

TRAXXAS REVO 3.3 #5308 [ 2008 EDITION ]

Spektrum DX 3.0

AUKCJE : http://www.allegro.pl/show_user_auction ... id=1576079

Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 29, 2007 9:24 am 

niewiem dokladnie czy pakiet z EZ jest dobry bo niewiem jak to sprawdzic.dzis kupie przejsciuwke z usa na normalne gniazdko to podladuje i sprawdze.
mimo wszystko EZ uruchamia model tylko az do momentu az tlok jest w tdc i na tym konczy.jest tylko ten "dzwiek".juz z 4 razy "wydostawalem" tlok z tdc i prubowalem puzniej EZ aby zweryfikowac jak to mowi instrukcja ale ruszalem znowu tylko do tdc.
czy moze pogoda ma na to wplyw.u mnie troche zimno i to moze dla tego niemoge ruszyc

Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 29, 2007 9:41 am 

Poluzuj delikatnie świecę żeby EzStart miał lżej przekręcić silnikiem. Bardzo dobra kompresja i ciasne spasowanie tłoku i tulei powoduje że przy samej górze jest maksymalny opór. Kolega miał coś podobnego w nowiutkim Revo 3.3 zaraz po dotarciu silnika. Pomagało poluzowanie świecy i odpalenie na takiej poluzowanej. Teraz już pali bez problemu bo silnik jest po 2 litrach.

Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 29, 2007 9:54 am 

okej zobacze z odkrecona swieca i naladowanym EZ.pisales ze kolaga mial to samo po dotarciu.niezapomnij ze ja jestem przed.No ale zobaczymy.A czy moge po odkreceniu i naladowaniu EZ sprobowac odpalic tak jak pokazuje instrukcja traxxasa aby poruszac silnikiem,ale baz paliwa????

Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 29, 2007 10:04 am 

Słyszałem że niektórzy bardzo ciasne silniki wstępnie docierają bez świecy dając po kilka kropel oleju co chwilę na tłok. Nie wiem czy to jest zdrowe dla silnika, może ktoś z większą praktyką się wypowie.

Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 29, 2007 10:30 am 

ja zawsze przed pierwszym odpaleniem daje 3-4 krople na tłok, by nie pracował na "sucho" przez te kilka sekund i miał lepsze smarowanie, można też psiknąć wd40, na pewno nie zaszkodzi. Odkręć świecę ,daj kilka kropel aro i zakręć bez bez świecy jak ez zakręci silnikiem, nie stając w TDC to prawdopodobnie pakiet jest za słaby i jak dochodzi ciśnienie przy zakręconej świecy nie jest w stanie przekręcić silnika dalej. Ile mAh ma twój pakiecik?

Spektrum DX 3.0

Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 29, 2007 10:37 am 

Piotr Szerwiński napisał(a):
Słyszałem że niektórzy bardzo ciasne silniki wstępnie docierają bez świecy dając po kilka kropel oleju co chwilę na tłok. Nie wiem czy to jest zdrowe dla silnika, może ktoś z większą praktyką się wypowie.

silnik na biegu jałowym ma ok 3tyś obrotów na minutę
wypalanie pierwszego baku trwa pow 10min
czyli tłok zrobi ok 60 tyś suwów
myślisz, że kilkanaście, czy nawet kilkadziesiąt brotów ręcznia coś zmienia?

Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 29, 2007 11:48 am 

mysle ze tu jemu chodzilo o nie reczne "ruszanie" silnika tylko poruszanie silnikiem a pomoca EZ tak jak mowi instrukcja traxxasa w przypadku TDC.A moze masz inne sugestie co zrobic aby silnik odpalil i niezatrzymywal w tdc??
prosze napisz co mam zrobic

Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 29, 2007 1:26 pm 

jaki jest pakiet w ez, czym i jak długo ładowany?

Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 29, 2007 3:43 pm 

pakiet w EZ to Megatech 6-Cell 7.2V 1600mAh NiCd CC Megapack a laduje go ladowarka traxxasa i trwalo to okolo godziny( Moje pierwsze ladowanie pakietu).Godzine ladowalem jak zaleca producent.
pomyslalem o tym daniu paru kropel aro (3 krople) i sprubowaniu odpalenia silnika bez swiecy ale boje sie ze to zaszkodzi bo silnik jest nowy i jeszcze niedotarty.moja wczorajsza proba docierania zakonczyla sie tlokiem w TDC.wszytkie naprawy czyli krecenie flywheelem i obnizanie tloka do bottom dead center a nastepnmie uruchomienie silnika EZ zakonczone byly wejsciem tloka w TDC i koncem pracy silnika.
czy moge sprawdzic czy silnik chodzi bez paliwa i swiecy w domu za pomoca EZ i jak zadziala to isc go docierac.problem w tym ze miejsce gdzie moge docierac jest piekielnie daleko od mojego domu i wolalbym miec pewnosc ze silnik odpali

pomozcie

Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 29, 2007 4:33 pm 

HardSignal napisał(a):
pakiet w EZ to Megatech 6-Cell 7.2V 1600mAh NiCd CC Megapack a laduje go ladowarka traxxasa i trwalo to okolo godziny( Moje pierwsze ladowanie pakietu).Godzine ladowalem jak zaleca producent.
pomyslalem o tym daniu paru kropel aro (3 krople) i sprubowaniu odpalenia silnika bez swiecy ale boje sie ze to zaszkodzi bo silnik jest nowy i jeszcze niedotarty.moja wczorajsza proba docierania zakonczyla sie tlokiem w TDC.wszytkie naprawy czyli krecenie flywheelem i obnizanie tloka do bottom dead center a nastepnmie uruchomienie silnika EZ zakonczone byly wejsciem tloka w TDC i koncem pracy silnika.
czy moge sprawdzic czy silnik chodzi bez paliwa i swiecy w domu za pomoca EZ i jak zadziala to isc go docierac.problem w tym ze miejsce gdzie moge docierac jest piekielnie daleko od mojego domu i wolalbym miec pewnosc ze silnik odpali

sprawdź jeszcze raz instrukcję, bo ta godzina ładowania to niedorzeczność
popatrz na ładowarke i odczytaj jaki daje prąd stały, jesli daje 200mA to ten pakiet trzeba ładować przynajmniej 10godzin
po godzinie jest zwyczajnie nienaładowany i nic dziwnego, ze nie może obrócić silnika
pakiet NiCd trzeba naładować do końca (czas ładowania równy 1.3pojemność pakietu dzielone przez prad ładowania w mA), a potem do końca rozładować (napięcie pod obciązeniem 5.4V), inaczej pakiet bedzie do wyrzucenia po kilka ładowaniach

nie kręć silnikiem bez paliwa bo nie ma smarowania

Ostatnio edytowano Pn paź 29, 2007 7:53 pm przez Tomasz Ostrowski, łącznie edytowano 2 razy

Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 29, 2007 4:34 pm 

czyli jasna sprawa , pakiet do d.... ładowarka traxxasa taki pakiet ładuje w 2 cykle, ty zapewne ładowałeś tylko jeden cykl. Jeden cykl ładowania tą ładowarka to ok 90 minut, po tym czasie ładowarka wyłącza się automatycznie dla bezpieczeństwa , żeby naładować pakiet 1600maH trzeba ładować ponad 100 minut czyli 2 cykle.

Pewnie że możesz zakręcić silnikiem bez paliwa i świecy, daj kilka kropel aro lub wd40 dla smarowania.

Spektrum DX 3.0

Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 29, 2007 4:39 pm 

Spróbuj odpalić model na delikatnie poluzowanej świecy. Ja tak odpalałem świeży silnik jak roto miało problemy z przekręceniem na rozładowanym aku. Jak silnik odpali to dokręć świecę i kontynuuj procedurę docierania. W Twoim wypadku będzie trochę zabawy bo masz świecę grzaną ze startera, ja miałem osobną grzałkę.

Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 29, 2007 5:47 pm 

ok zobacze co da sie zrobic.co do ladowania 2 cykle to jak to do ho...ery zrobic skoro ladowarka sie wylacza??jest w pelni automatyczna bez funkcji zmany czasu ladowania.wiem ze po ''naladowaniu'' czyli chyba pierwszym cyklu ladowarka wchodzi w cykl (cos jakby potrzymywania mocy pakietu) a nie zaczyna drugiego cyklu.chyba ze to oni(traxxas)nazywaja 2 cykl.wiec jak ja mam naladowac pakiet do konca?
a po za tym instrukcja traxxas mowi ze pakiet laduje sie okolo godziny.niedozeczne!!!
okej powalcze dzis z ladowaniem i dam znac.
A co jesli pomimio dobrze naladowanego pakietu i tak nieodpale silnika i tlok stanie w TDC?
Dalem wczoraj pare kropel (3) aro przez dziure po glow plug aby moc "uwolnic" tlok z TDC to czy powinienem dac znowy jak zaczne go odpalac i docierac?????
obejze dokladnie instrukcje i ladowarke i jej parametry

dajcie znac co i jak

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona