Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest So sie 22, 2026 11:33 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: Wt wrz 11, 2007 5:40 pm 

Witam,mam silnik OS MAX RG, mam przeciek oleju na wale gdzie zamocowana jest szarpanka, i problem z odpaleniem-po prostu się ślizga.Nie wiem jakie jest tam łożysko wydaje się ślizgowe , proszę o pomoc jak je wymienić oraz gdzie to można kupić, dziękuję Paweł

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 11, 2007 10:12 pm 

to nie przeciek ale standartowo olej tam się dostaje ze silnika w celu smarowania jeżeli masz problem z odpaleniem na szarpankę to albo masz zasyfione lub uszkodzone lożysko jednokierunkowe albo masz ośkę obrobioną już tak że musisz wykręcić caly silnik z loża i od tylu powinieneś przy szarpance powinieneś mieć jakieś śrubki.
! Musisz pamiętać o dobrym zalożeniu lożyska jednokierunkowego w jedną stronę się klinuje w drugą chodzi lekko

2. REVO PLATINUM EDITION itp
Matrix x3 PRO Axe Cobra***
Thunder Tiger EB4 S3 PRO i inne

Tytuł:
PostNapisane: Śr wrz 12, 2007 10:54 am 

OK, dzięki za info, łożysko jednokierunkowe jest OK, ponieważ po wyczyszczeniu WD_40, śmiga jak nowe,nic nie przepuszczając. .Natomiast kiedy silnik po jeździe ostygnie ta żółta maż zostaje w łożysku i te wałeczki są zablokowane-przyczyna ślizgania. Tam w obudowie jest łożysko ślizgowe i trzymając za wał wyczuwa sie delikatny luz-może je trzeba wymienić-tylko jak tam się dostać ? Może ten luz jest za duży...
Może ktoś z kolegów ma taki silnik ? Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: Śr wrz 12, 2007 5:23 pm 

ja mialem tak sama sytuacje jak ty tylko ze u mnie padl gumowy uszczelniacz w cover placie i musialem go wymienic. Przepraszam za brak polskich znakow ale cos mi sie z kompem dzieje...

Tytuł:
PostNapisane: Śr wrz 12, 2007 9:12 pm 

tzn. mam rozumieć ,że u mnie tez powinien być taki uszczelniacz, teraz pytanie czy muszę rozebrać cały silnik aby do niego się dostać -to pierwsza moja spalina....może ktoś już to robił na podobnym silniku...

Tytuł:
PostNapisane: Śr wrz 12, 2007 9:18 pm 

Nie musisz całego silnika rozkręcać... Odkręć szarpanke, i pod szarpanką będą 4 śruby wykręć je i wyjmij ten tył silnika. I zobaczysz tam uszczelkę...

Tytuł:
PostNapisane: Cz wrz 13, 2007 8:34 am 

no proszę ,ą już myślałem że rozbiorę cały silnik, dziękuję za pomoc, odpiszę jak mi poszłą naprawa..pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: Cz wrz 13, 2007 12:15 pm 

Chciałbym jeszcze dodać, że u mnie w drugim silniku także był przeciek, tyle że tam nie było uszczelniacza(tą rolę przejmowała tulejka z fosforobrązu) i ona się zużyła. (nie aż tak bardzo ale po jeździe olej nadmiernie smarował one way'a i się ślizgał.)A ponieważ niezbyt miałem chęć na jej wymienianie (tulejkę) to zaślepiłem otwór smarujący w wałku(chodzi o ten który wchodzi do cover plate'a i smaruje ową tulejkę) oraz dałem przyszlifowany gumowy o ring między cover plate'em a one way'em osadzony na wałku. Teraz wszystko jest git. Nie wiem czy u ciebie jest o ring czy nie, ale raczej tak. :)

Tytuł:
PostNapisane: Cz wrz 13, 2007 7:22 pm 

Rozebrałem silnik od strony szarpanki jak mi polecieliście, niestety nie ma oringu, tylko sama tulejka jak pisał duke14 i jest bardzo mało miejsca na uszczelniacz. Jest widoczny luz na tej tulejce, co poradzicie ? Pewnie z kupnem tulejki będzie problem...

Pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: Cz wrz 13, 2007 8:58 pm 

Dobre firmy czasami próbują różnych eksperymentów a później nie wiadomo co robić eech...Nawet jakby taka tulejka była nie wiadomo z czego wykonana to i tak się zużyje od tych obrotów(to taka moja mała dygresja).
Spróbuj do problemu podejść tak jak ja-jeśli masz w tym wałku otworek smarujący od strony skrzyni korbowej to zaślep go kawałkiem twardego okrągłego drewienka(coś jak zapałka tylko twarde)o możesz wkleić na cyjanoakryl. Pamiętaj żebyś ten kawałek drewienka wsadzić w dziurkę wykonaną w poprzek wałka(jeśli by wypadła to i tak nic się nie stanie silnikowi). Sądzę że u ciebie jest taki właśnie otworek smarujący. Ja dałem też przyszlifowany gumowy oring między cover platem a one wayem osadzony na wałku i na razie mam problem z głowy. Myślę że jak tak zrobisz jak ci napisałem to będziesz miał spokój na jakiś czas.

Tytuł:
PostNapisane: Pt wrz 14, 2007 10:58 am 

Jednak u mnie w silniku smarowanie jest inaczej, nie ma otworu który mógłbym zaślepić...oto fotki jak to u mnie wygląda...może coś poradzicie...

http://gregoryfx.fotosik.pl/albumy/269470.html

Tytuł:
PostNapisane: Pt wrz 14, 2007 1:08 pm 

Spróbuj osadzić sam oring(ja dałem przyszlifowany stosowany w hydraulice np.głowiczki do kranu)o grubości około 2/3 początkowej grubości. Osadziłem go na okrągłym drewnianym kołku i zamocowałem w wiertarce i przyszlifowałem na odpowiednią grubość. Potem osadziłem go na wałku spiłowaną częścią w stronę cover plate'a a tą wypukłą w stronę one way'a. Prawdopodobnie u ciebie też to powinno pomóc. :wink:

Tytuł:
PostNapisane: Pt wrz 14, 2007 2:12 pm 

Nie jestem jakimś super doktorem silników ale moim zdaniem napewno powinieneś mieć podkladkę taką specjalną czarną albo przed lożyskiem np.TRX albo z drugiej strony tj w silniku np RB ona napewno ma jakiś wplyw na dostawanie się oleju do tegorz lożyska

2. REVO PLATINUM EDITION itp
Matrix x3 PRO Axe Cobra***
Thunder Tiger EB4 S3 PRO i inne

Tytuł:
PostNapisane: Pt wrz 14, 2007 5:43 pm 

Dlatego jak takiej podkładki nie ma to powinien ją zrobić z gumowego oringu. :wink:

Tytuł:
PostNapisane: Pt wrz 14, 2007 7:38 pm 

Dzięki za pomoc i zainteresowanie moim problemem, już kupiłem właśnie te oringi-gumki i zeszlifowałem. Okazuje się, że nadal jest za duży ten oring. Dwa już podczas szlifowania rozleciały się pozostał ten jeden, jest na prawdę cienki ale nadal nie pasuje, dla porównania wysłałem fotkę. Na jednym widać faskę z na wałku. Byłem u tokarza aby tą faskę pogrubić, jednak nóż tokarski nie poradził sobie z hartowaną stalą. Panowie co teraz ?

http://gregoryfx.fotosik.pl/albumy/269776.html

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona