Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz maja 21, 2026 8:32 pm

Autor
PostNapisane: Pn wrz 10, 2007 8:08 am 

kontynuujac temat o wariujacych serwach ( ktory zostal zamkniety, a problem udalo sie rozwiazac i chcial dopisac swoje uwagi na ten temat :( ) , zastanawiam sie , co zrobic, zeby silnik nie wplywal na prace serw

moje spostrzezenia sa nastepujace - moje przygody z wariujacym modelem zostaly rozwiazane wymiana kwarcy ,ale zauwazylem , ze ( na starych , uszkodzonych kwarcach ) , zbilizajac odbiornik do pracujacego silnika, oba serwa wpadaly w charakterystyczne drgania ( widzialem takie tez w innych modelach ) lewo - prawo, o duzej czestotliwoscie . odsuwajac odbiornik od silnika, wszystko chodzilo normalnie

po wymianie kwarcy, wszystko chodzi normalnie, bez wzgledu na odleglosc odbiornika od pracujacego silnika , ale..

ale serwo od gazu , ktore jest blizej silnika, i tak od czasu do czasu drgnie ( p[ojedynczo, ale jednak )

czy mozna jakos oddzielic silnik od tej czesci , gdzie znajduje sie elektronika ? czytalem o dodaniu kondensatora , ktory mialby te zaklucenia eliminowac, ale nie mam pojecia o co chodzi

nie chcialbym uszkodzic kolejnych kwarcy , a poza tym, chcialbym,zeby nie bylo efektu drgan

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 10, 2007 9:40 am 

Sprawa zakluceń elektromagnetycznych jest stosunkowo sprawą dosyć skomplikowaną najprostsza sprawa to np wlączamy suszarkę, wiertarkę czy inne urządzenie z silnikiem i slyszymy np. w radiu czy telewizorze.
Jednym z najprostszych sposobów jest ekranowanie urządzeń czyli np umieszczenie w jakimś metalowym pudeleczku i podlączenie obudowy do masy akumulatora albo wykonanie jakiś prostych dlawików na zasilaniu np. silnicza na jakimś materiale najlepiej ferromagnetycznym nakręcamy kilka zwojów drutem miedzianym aczkolwiek przy sterowaniu silnikami przez nowoczesne regulatory częstotliwości i kąta może to mieć wplyw na końcową pracę ukladu. Jeżeli chodzi o kondensatory przeciwzakluceniowe zawsze można spróbować wyciągnąć z jakiejś starej suszarki czy innego urządzenia lub nawet filtr przeciwzakluceniowy urzywany w samochodach przeważnie z silnikami benzynowymi gdzie w radiu slychać charakterystyczny przydźwięk od obrotów silnika.

2. REVO PLATINUM EDITION itp
Matrix x3 PRO Axe Cobra***
Thunder Tiger EB4 S3 PRO i inne

Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 10, 2007 9:58 am 

hmmm, czyli nie pozostaje mi nic innego, jak zrobic olowiana trumne dla odbiornika ? :)

Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 10, 2007 10:11 am 

Nie odrazu trumna kojarzy się ze śmiercią np odbiornika czy serva najprościej można wykorzystać albo folie aluminiową która jest w każdym domu albo jakieś gotowe pojemniczki np z radia czy telewizora po glowicy czy pośredniej albo nasze boxy wyścielić taśmą klejącą dwustronną i wylożyć folią aluminiową. Otrzywiście wrazie trzego trzeba uważać żeby czasem niezrobić jakiegoś zwarcia.

Ostatnio edytowano Pn wrz 10, 2007 11:37 am przez Piotrek Zawierucha, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 10, 2007 10:14 am 

pomysl z folia- super
dzieki za podpowiedz, dzis to zrobie - tasma dwustronna + folia , powienienm mies gzies taka nawet grubsza, jak z tacek grillowych

dam znac,czy zmienilo to prace serwa / odbiornika

Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 10, 2007 10:40 am 

A jaką masz aparaturę AM czy FM? Stawiam na AM :) A może do tego 27MHz?

Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 10, 2007 11:20 am 

ale zes zgadl :)

kanal 2 , 27,045

Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 10, 2007 11:35 am 

No widzisz, w paśmie 27MHz działają CB radia. Częstotliwości najbliższe twoim to kanał 8 - 27.040 i kanał 9 - 27.060 Przy czym kanał 9 jest kanałem alarmowym używanym tylko w nagłej potrzebie. Zbieraj kasę na aparaturę FM pracującą w paśmie 40MHz.

Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 10, 2007 11:42 am 

Musimy dokladnie roździelić te tematy bo jeden z drugim niema nic wspólnego tymbardziej w pierwszym temacie bylo dokladnie napisane że pierwszy problem miną po wymianie kwarcy w końcu pytanie bylo konkretne odnośnie zakluceń przy zbliżeniu silnika do odbiornika a nie zasięgu czy zaklóceń podczas poprawnej transmisji.

Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 10, 2007 11:46 am 

zgadzam sie z Piotrkiem

problem aparatury 27 mhz to jedno - jak na razie sprawuje sie ok, po co wiec ja wymieniac , czytaj : dokladac kolejna kase do modelu, winne byly kwarce a nie cb

<ale o apce bede zmuszonby zapytac w innym temacie, bo moja jest taka sobie, jak ja porownywalem z apkami innych jezdzacych, przydalaby sie chociaz informacja o stanie naladowania baterii>

podczas wczorajszych napraw bylem w garzu, na 100% nie bylo tam fal cb ( znaczy, nikt w poblizu nie kozystal z cb ) , a samochod wariowal. Wymienilem kwarce i po problemie

bardziej mnie interesuje te drganie serwa gazu jesli odbiornik jest blisko silnika . przy poprzenich kwarcach drgaly oba serwa, teraz drga tylko to blisko silnika, wiec zastanawiam sie , jak to mozna roziwazac

a czy FILE SAFE nie pomoglby w takiej sytuacji, czy to tylko ratuje przy slabych aku lub braku zasiegu apki ?

Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 10, 2007 11:59 am 

tak to tylko ratuje przy utracie zasięgu.
A jezeli chodzi o zaklucenia przy zbliżeniu aparatury do odbiornika to bez względu na zestaw jakim się poslugujemy ze względu na moc nadajnika takie drobne zaklucenia zawsze są możliwe nawet w spectrum a w twoim przypadku należy także pamiętać by antena zawsze byla wysunięta na full.
Test aparatury zawsze najlepiej przeprowadzać w dwie osoby tzn jedna najbardziej zainteresowana pracą serw oddala się z modelem na okolo 50m a druga zadaje ruchy nadajnikiem

Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 10, 2007 12:11 pm 

wiec pozostaje mi pilnowac naladowania aku i kontrola co jakis czas pracy serw

dziekuje wszystkim za pomoc, rozjasnilo mi sie troche w temacie aparatury sterujacej modelem

a zeby nie zakladac nowego topicu - czy poszczegolne "polki cenowe " aparatury roznia sie od siebie ? tzn. mam apke Tamiya ADSPEC GP , wiec jak mi sie wydaje - podstawowa

co dalaby mi wymiana na aparatuire lepszej klasy ? jedno wiem na pewno - brakuje mi informacji o stanie akumulatorow

przepraszam za laickie pytania, ale naprawde zaczynam zabawe z RC

Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 10, 2007 3:12 pm 

Prędzej czy później wybierzesz się na zawody a tam na prawdę przydaje się dobra aparatura conajmniej FM 40MHz dlatego niejako przy okazji twoich kłopotów ze sterowaniem o tym wspomniałem. Był to typowy Off-topic.