Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Śr lip 08, 2026 7:38 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: Śr maja 09, 2007 8:39 am 

przegladajac Fora internetowe napotykam sie na nazwy typu TT-01, TL-01. O co w tym chodzi? Od wczoraj mam samochod RENAULT MAXI MEGANE w skali 1:14, NIKKO EVOLUTION SERIES. Jaki to jest typ-TL-01? Prosiłbym o wytłumaczenie

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Śr maja 09, 2007 8:47 am 

Tamiya TT-01 czy TL-01 to modele, rodzaje podwozia różniące się konstrukcją.
To co masz to lepsza zabawka dla dzieci (nie mylić z modelem) w której mozna wymieniać silniki i koła i w dodatku nie warta tych pieniędzy. Miłej zabawy.

Tytuł:
PostNapisane: Śr maja 09, 2007 12:52 pm 

Zabawki dzielą się na tzw. "zabawki" oraz "modele" (większość osób z tego forum uważa, że modele nie są zabawkami, nie udało mi się jeszcze ustalić, czy uważają też że służą one do zbawienia świata, a nie do zabawy, ale to tylko kwestia czasu).

Tzw. zabawki produkowane są jako gotowe zmontowane, rozwiązania, gdzie tylko nieliczne elementy można wymienić, zaś ich głównym zadaniem jest cieszyć małych chłopców zaraz po wyjęciu z pudełka.

Tzw. modele są rozwiązaniami lepiej przystosowanymi do wyciągania pieniędzy z kieszeni nabywcy i można w nich generalnie zmienić wszystko. Innymi słowy mają konstrukcję modułową, podzieloną na:
Płytę nośną z zamontowaną całą mechaniką, obudowę zwaną karoserią, oraz elektronikę (czyli:aparaturę do sterowania, silnik, element sterujący silnikiem zwany regulatorem lub reglem, element sterujący kierunkiem zwany serwomechanizmem lub serwem).

Modele są kierowane do nieco większych chłopców, ze względu na ich głowne przeznaczenie, mile są widziane własne dochody.

Abyś mógł się połapać jakie części pasują do twojego modelu, producenci podzieli wszystko na w miarę czytelne kategorie:
karoserie - na typy i rozmiary;
płyty podłogowe - na typy (tu masz wspomniane TL-01, TT-01 TB-02 itp)
silniki - na klasy i rozmiary

itd itd.

Zawołanie np.: a ja mam Tamiya Subaru Impreza nie jest dobre, bo
zakładając inną karoserię (operacja na 20 sekund) masz już dajmy na to Ferrari. Nie do końca to też pozwoli na dobór cześci, bo w skali 1:10 znajdziesz wiele płyt podłogowych i częsci od nich nie będą na wymienne.

Z elektroniką bywa nieco łatwiej, ale też można dostać zawrotu głowy.

Niestety zadając pytania na tym forum musisz się uzbroić w cierpliwość i przełknąć naście, nie do końca przyjaznych odpwiedzi, bo większość jego uczestników osiągnęła biegłość w niuansach kostrukcji modeli już w trzecim dniu po urodzeniu. A ponieważ traci się pamięć dugotrwałą, dotyczącą okresu pierwszego roku życia, w wieku lat ok. pięciu, tak więc nie pamiętają jak sami biedzili się nad podobnymi kwestiami.

Jeśli się jednak nie zrazisz, to już po okresie kilku lat, uzyskasz satysfaksjonujące Cię informację i być może, dzięki temu, dołączysz do gnostycznego grona dużych chłopców, ups. Modelarzy, a dzięki czemu będzi się ono rozrastać, co też jest celem istnienia tego forum.

POWODZIENIA!

Robert

Ostatnio edytowano Śr maja 09, 2007 8:09 pm przez KiT, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: Śr maja 09, 2007 3:11 pm 

ja proponuje wpaść w jakiś dobrze zaopatrzony sklep z modelami i troche pooglądać i pouczyć sie teorii ja sie tak uczyłem ale to było dawno :D :D :D

Tytuł:
PostNapisane: Śr maja 09, 2007 3:42 pm 

KiT dobrze piszesz :P

DJ KUKI skąd jesteś?

Tytuł:
PostNapisane: Śr maja 09, 2007 9:23 pm 

Lublin, bylem dzis w mmodelarskich sklepach w tej mojej wsi :) ale tu nic niema ciekawego ;/ moje gg.2234363. Czy ktos w Lublinie ma "zabawke" taka jak ja firmy Nikko??

Tytuł:
PostNapisane: Śr maja 09, 2007 9:56 pm 

W Lublinie nie ma nic ciekawego :evil: :?: Nie opowiadal byc takich rzeczy nawet na forum...

To moze nie wchodziles do tych sklepow co nalezy...heh

Tytuł:
PostNapisane: Śr maja 09, 2007 10:03 pm 

to napisz mi o choc o jednym dobrym sklepie w ktorym znajde czesci do samochodow....w jednym widzialem tylko 3 samochody: 2xNikko i 1xTayama

Tytuł:
PostNapisane: Śr maja 09, 2007 11:44 pm 

no jest jeden, żadna rewelacja, ale modeli maja kilka, chodzi mi o vico na męczenników majdana, sa przedstawicielem hpi, ale w ofercie maja tez traxxasa.

TRAXXAS REVO 3.3 #5308 [ 2008 EDITION ]

Spektrum DX 3.0

AUKCJE : http://www.allegro.pl/show_user_auction ... id=1576079

Tytuł:
PostNapisane: Cz maja 10, 2007 6:58 am 

Cytuj:
... większość jego uczestników osiągnęła biegłość w niuansach kostrukcji modeli już w trzecim dniu po urodzeniu

Podoba mi się to :lol:
Tak trzymać KiT :D

Tytuł:
PostNapisane: Cz maja 10, 2007 11:49 am 

musze kupic jakies Spraye i przemalowac ten moj samochodzik bo jest dosc podrapany. przydalyby sie tez jakies nowe naklejki, wiecie czy w tym sklepie Vico w lublinie sa jakies naklejki do samochodow i w jakich cenach? Wogole to w ktorym miejscu jest ten sklep Vico na majdanku?

Tytuł:
PostNapisane: Cz maja 10, 2007 1:34 pm 

ten sklep mieści sie za pętlą autobusowa, na przeciwko cmentarza, jest tam taki pawilon i to wlasnie tam.

TRAXXAS REVO 3.3 #5308 [ 2008 EDITION ]

Spektrum DX 3.0

AUKCJE : http://www.allegro.pl/show_user_auction ... id=1576079

Tytuł:
PostNapisane: Cz maja 10, 2007 2:28 pm 

Gieroll a jaki Ty masz samochodzik?? :)

Tytuł:
PostNapisane: Cz maja 10, 2007 4:52 pm 

Kolego DJ KUKI ... czy tego naprawdę nie widac po podpisie Gierolla :evil:
Wielka czerwona czcionka, którą Steve Wonder chyba byłby w stanie rozczytać :lol:
A tak do Twojej informacji: Traxxas Revo 3.3 to model kolegi Gierolla :!:

Nie zauważyłeś, że jest to niedoświadczony modelarz i nie zna konkretnych modeli? W tym przypadku nie słyszał o REVO? - Mariusz

Tytuł:
PostNapisane: Cz maja 10, 2007 8:32 pm 

Cytuj:
Nie zauważyłeś, że jest to niedoświadczony modelarz i nie zna konkretnych modeli? W tym przypadku nie słyszał o REVO? - Mariusz

Wybacz mistrzu ale nie posiadam takich zdolności telepatycznych jak TY i nie potrafię oceniać człowieka na odległość. Posty, które napisał wcale nie wskazują na jego całkowity brak wiedzy w dziedzinie r/c. Poza tym ilość napisanych postów nie odzwierciedla znajomości tematu i moja uwaga odnosi się wyłącznie do dokładnego czytania - o czym sami wielokrotnie przypominacie i zwracacie na to uwagę. Na marginesie: jest coś co ktoś mądry nazwał funkcją: SZUKAJ ( o tym również bardzo często przypominacie "niedoświadczonym") i wystarczyło by wpisać w wyszukiwarce forum lub nawet google słowo REVO i wszystko byłoby jasne nawet dla kompletnego laika.
Gdybym był kompletnym bucem to nie udzielałbym odpowiedzi na zadane przez kolegę pytanie.
Poza tym weź pod uwagę to, że z nikogo nie szydzę i wcale nie zaliczam się do forumowej elity - jak to pięknie brzmi :roll: :lol: :lol:

PS. Czyżbyś Mariuszu miał zły dzień i szukasz okazji do wyładowania swoich emocji :?:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona