Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz maja 14, 2026 4:04 am

Autor
PostNapisane: Cz sie 17, 2006 3:49 pm 

Witam
mam model ofna lx comp, przejechalem nim ok. 9 bakow. mam jednak nadal kilka problemow i pytan.
1. moj silnik (OFNA Force .26) pracuje nierowno. nie wiem czemu tak jest..
2. w paliwie, ktore plynie wezykiem paliwowym do gaznika zawsze mam duzo pecherzykow powietrza. czy to normalne? jak mozna temu zaradzic?
3. silnik gasnie. tendencje do gasniecia ma szczegolnie podczas ruszania, ale zdarza sie mu tez podczas jazdy. zauwazylem tez, ze podczas jazdy sie krztusi. gasnie tez przy gwaltownym otwieraniu przepustnicy.
4. gdy skonczylem jazde zdjalem glowice silnika (bo starłem gwint chyba przez zbyt mocne dokrecanie swiecy, ale to juz inna sprawa, część juz w drodze) zauwazylem, ze jest ona od spodu mokra w oleju lub paliwie. mokre jest tez kolanko od filtra powietrza..ale to byc moze przez zbyt slabe dokrecenie glowicy do silnika..
5. jezdze na fabrycznych ustawieniach iglic. mam 3 sruby do regulacji przy silniku, przykrecilem tylko nieco ta od mieszanki, zeby ja troche zubozyc( przykrecilem o ok. 1/4 obrotu, dalej bede to robil z termometrem). wiem ze jedna sruba jest od skladu mieszanki (ta wystajaca), sruba ze sprazynka jest od obrotow jalowych, lecz nie moge zidentyfikowac trzeciej, ktora jest w gazniku i jej gwint jest z gaznikiem 'na plasko'
6. czy to prawda, ze bak po kazdej jezdzie powinno sie oprozniac z paliwa? jesli tak to dlaczego?
jezeli ktokolwiek moze odpowiedziec na powyzsze zagadnienia to niech pisze. bede bardzo wdzieczny..

p.s. kupuje sobie termometr (juz do mnie leci kurierem) bo nie wiem jaka silnik ma temperature, a metody typu "na krople wody" sa dosc niedokladne..

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pt sie 18, 2006 10:42 pm 

Witam, może trochę nieelegancko, ale podłączę się pod post kolegi w poniższych kwestiach dotyczących LX COMP'a ;)

misiex87 napisał(a):
3. silnik gasnie. tendencje do gasniecia ma szczegolnie podczas ruszania, ale zdarza sie mu tez podczas jazdy. zauwazylem tez, ze podczas jazdy sie krztusi. gasnie tez przy gwaltownym otwieraniu przepustnicy.

Co do innych...
misiex87 napisał(a):
5. jezdze na fabrycznych ustawieniach iglic. mam 3 sruby do regulacji przy silniku, przykrecilem tylko nieco ta od mieszanki, zeby ja troche zubozyc( przykrecilem o ok. 1/4 obrotu, dalej bede to robil z termometrem). wiem ze jedna sruba jest od skladu mieszanki (ta wystajaca), sruba ze sprazynka jest od obrotow jalowych, lecz nie moge zidentyfikowac trzeciej, ktora jest w gazniku i jej gwint jest z gaznikiem 'na plasko'
[
Ta trzecia śruba służy do regulacji "średnich" obrotów, potrafi chyba też wpływać na to jak silnik reaguje na dodanie gazu. Tak mi wyszło z moich obserwacji, ale mogę się mylić. W każdym razie jak ją trochę przykręciłem to silnik mi zdecydowanie mniej razy zgasł przy ruszaniu przy mocno otwartej przepustnicy.
misiex87 napisał(a):
6. czy to prawda, ze bak po kazdej jezdzie powinno sie oprozniac z paliwa? jesli tak to dlaczego?

Najlepiej paliwo wypalić do końca. Jak dłużej postoi w zbiorniczku, to jego część się ulatnia i zostaje taki gęsty glut (sam olej), zwłaszcza w przewodach i na dnie.

i Mercedes W114, ale 1:1, Yamaha TDM 900
Kto umiera bogatszy, ten wygrywa.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość