Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N lip 26, 2026 12:53 am

Autor
PostNapisane: So maja 27, 2006 9:23 pm 

Witam
Problem mam z obrotami silnika w hpi mt2
Sprawa wyglada tak zapalam model obroty piekne model stoj w miejscu nie rusza ale jak pojade kawalek i zachamuje to ma wyzsze obroty i sam jedzie dopiero jak dodam mu gazu tak na 1/2 przepustnicy i puszcze to znowu ma wolne obroty i jak sie zatrzyma bez hamowania to spokojnie stoji w miejscu i silnik pracuje na wolnych obrotach
Ale jak stoj w miescu i nacisne hamulec to spowrotem lapie wszy obroty i sam rusza
Zwracam sie do was o pomoc gdyz jestem poczatkujacym zapalencem modelarstwa.
Gdzie szukac przyczyny czy to cos z serwem albo czyms innym
Jak macie jakies sugestje to piszcie.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: So maja 27, 2006 9:29 pm 

ustawienia gaznika na sucho zobacz jak wyglada to, i masz mixery w radiu ? ale stawiam na linki od gaznika, przy hamowaniu jest ok ale jka puscisz to ci linke lekko podciaga, zobacz czy masz sprezyna ktora cofa tuleje gaznika

Team Losi LST w/ LRP 28, Sportwerks Mayhem w/ 26, TA TC3 w/ os 18, Team Losi Mini-T w/ cobalt 14T, tyle zostalo po uszczuplaniu :(

http://www.putfile.com/spinacz_nyc/

Tytuł:
PostNapisane: N maja 28, 2006 8:51 am 

Tez mam mt2 i mialem podobny problem.
To nie jest tak, ze jak dajesz gazu, pozniej naciskasz hamulec i puszczasz to ma wyzsze obroty? Sciagnij filtr powietrza, wlacz aparature i nie dodawaj gazu ani nie hamuj. Zobacz jaki jest otwor przepustnicy ( powinien byc ok 1mm, ja mam ok 2; 2,5 ). Jesli masz to zle ustawione to przy hamowaniu servo zamyka przepustnice a podczas wracania na punkt zerowy popycha dzwignie gazu, przez co zwiekszaja sie obroty.

Wez instrukcje.
Wlacz aparature.
W aparaturze trymer gazu daj po srodku.
Odkrec orczyk z serva gazu i ustaw go prostopadle do serva ( sprawdz jak to jest w instrukcji ).
Nastepnie w dzwigni gazu odkrec mniej wiecej tak jak pokazuja w instrukcji ta koncowke ( tam gdzie wchodzi ta "kulka" ).
Teraz odkrec ramie przepustnicy ( popusc ), ustaw tak aby przepustnica byla zamknieta na ok 1mm. Jesli tak sie nie da to odkrec lekko ta srubke od przepustnicy ( ze sprezynka ). Kiedy jest zamkmieta na ok 1mm musisz to ramie ustawic minimalnie w lewo. Aby nie bylo prostopadle do podlogi modelu. Lekko pochylone.
Teraz dokrec ramie przepustnicy. Rob to delikatnie zebys znow jej nie przekrecil :D
Jezeli juz to wszystko jest zrobione to zaloz pudelko z elektronika, zaczep dzwignie gazu o ramie.
Hamulca narazie nie zakladaj. Najpierw ustaw aby na zero i w trakcie hamowania przepustnica sie nie przymykala, ani nie zwiekszal sie otwor. W tym momencie mozesz to regulowac odkrecajac i wkrecajac koncowke gazu, ramie przepustnicy mozesz lekko poruszac, wkrecac minimalnie lub odkrecac srubke od przepustnicy ( od jalowych ). Masz takze trymery w nadajniku.
Ostatnio siedzialem nad tym bardzooo dlugo i wreszcie zrobilem. Napisalem to krok po kroku, bo swoje ustawienia tez mialem do duszy.

Powodzenia

Prosze nie pisac na PW ofert sprzedazy, wymian itd, gdyz nie jestem zainteresowany. Pozdrawiam.

The end.

Tytuł:
PostNapisane: Wt maja 30, 2006 7:33 pm 

Ok
Dzieki wszystkim za pomoc model naprawiony mala blachostka poluzowala sie srubka przy przepustnicy