Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N lip 05, 2026 6:56 am

Autor
PostNapisane: Wt kwi 25, 2006 1:17 pm 

A więc mam silnik Sirio S.27R z szarpanką, ale jest problem żeby tą szarpankę ruszyć. W sobotę na spotkaniu kilku panów pomagało mi go dotrzeć, wypalił półtora baku, potem wyrwała się szarpanka, zreperowaliśmy i chodziła bez problemów, ale gdy założyliśmy ją na silnik to bardzo trudno było ją ruszyć, wręcz było to niemożliwe. Gdy wykręcam świecę mogę ruszyć szarpankę, ale czy jest możliwe żeby kompresja była aż taka??

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 25, 2006 1:32 pm 

Silnik jak jest zalany daje dużu opór.Odkręć świecę zatkaj otwór i "poszarp" szarpanką.Cylinder się oczyści z nadmiaru paliwa.Może maśz za bardzo "odkęcony"i dużo paliwa się dostaje.

Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 25, 2006 2:32 pm 

Właśnie z tym poszarpaniem też będzie problem, ponieważ szarpanka się nie chowa i trzeba ją samemu zwijać. A poza tym już nie raz próbowałem go oczyścić z paliwa, i to nic też nie daje. A i bez świecy jest ruszyć szarpankę bardzo trudno, wykręcenie jej nic nie daje.

Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 25, 2006 3:41 pm 

Ej, ja tak miałem jak odwrotnie one way założyłem... ale wątpie, żeby to to było u Ciebie. Sprawdź sprężyne czy jest cała, czy nigdzie nie pękła (lubi pękac kiedy się włąsnie ciągnie gdy jest duży opór a linka jest dobrej jakości, wtedy cała energia pociągnięcia idzie na bogu ducha winna spręzynę). Nawiń od nowa sznurek, sprwadź czy się nigdzie piach nie wsypał.

Jeśli masz kolegów ze starterboxem to sprawdz czy silnik sam w sobie się dobrze kręci, możliwe, że tłok ci utyka gdzieś.

Sprawdz czy nic się nie wkręciło w koło zamachowe. Kiedyś mi wlazła miedzy koło zamachowe a blok silnika taka gałązka z 1,5mm. Silnik zgasł i nie mogłem tknąć szarpanki, jak byk stanęła...

No nie wiem, szukaj a znajdziesz.
Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 25, 2006 4:15 pm 

może ja skieruję to pytanie na dobry tor. (jako że byłem jednym z szarpiących).

chodzi o to czy to możliwe że w nie dotartym silniku sirio 27 tłok z cylindrem jest tak ciasno spasowany, że obrócić korbowód szarpanką to niemalże wyczyn.
silnik na pewno nie był przelany, z wykręconą świecą też ciężko go przekręcić.

czy te silniki są aż tak ciasno spasowane kiedy wychodzą z fabryki?

oczywiście liczę na komentaż użytkowników sirio

Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 25, 2006 5:21 pm 

A próbowaliście go najpierw rozgrzać przed uruchomieniem? To lubi pomagać przy docieraniu silnika, który jest bardzo ciasno spasowany.

P.S. O Sirio się nie wypowiadam bo nie miałem, jedyne co to pamiętam, że "ktoś" na forum załatwił sobie silnik z tej stajni tym, że "za szybko" (przed 1L) skończył docieranie co zaowocowało chyba pękniętym korbowodem.

Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 25, 2006 5:48 pm 

Ja ten silnik koledze z którym na co dzień śmigam docierałem i powiem tak - jest niesamowicie spasowany nawet jak świece wykręci się, rwie wszystkie sznurki więc założyłem do niego tylną ściankę z HPI :)

Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 25, 2006 5:53 pm 

Piotr Michalski napisał(a):
A próbowaliście go najpierw rozgrzać przed uruchomieniem? To lubi pomagać przy docieraniu silnika, który jest bardzo ciasno spasowany.

P.S. O Sirio się nie wypowiadam bo nie miałem, jedyne co to pamiętam, że "ktoś" na forum załatwił sobie silnik z tej stajni tym, że "za szybko" (przed 1L) skończył docieranie co zaowocowało chyba pękniętym korbowodem.

Cytuj:
Ja ten silnik koledze z którym na co dzień śmigam docierałem i powiem tak - jest niesamowicie spasowany nawet jak świece wykręci się, rwie wszystkie sznurki więc założyłem do niego tylną ściankę z HPI :)

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale czy silniki Sirio są niechlujnie wykonywane? Rozumiem, że lepiej, żeby tłok przy docieraniu był bardziej spasowany niż mniej wtedy to daje szansę na dużo lepsze dotarcie, ale czy tutaj producent nie poszedł w złą stronę? Przecież, jeżeli rwie się sznurek taki jaki jest w szarpankach to ten tłok musi na porządny, ale to bardzo porządny wcisk wchodzić :roll: To chyba lekka przesada ze strony producenta silników Sirio :?

Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 25, 2006 6:07 pm 

Czyli Roto będzie pasowało i da rade odpalić ten silnik?

Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 25, 2006 7:01 pm 

Takie spasowanie znacznie polepsza kompresję silnika. Gdyby to źle działało na sinlik, pomijam czynniki użytkowników, to raczej taka marka jak Sirio nie pozwoliłaby sobie na to.

Tytuł:
PostNapisane: Pt kwi 28, 2006 7:09 pm 

Dzisiaj sprawdziłem, że Roto niestety nie pasuje. Ale znalazłem powód nie chowającej się szarpanki. Nie chowała się dlatego że sprężyna była lekko wysunięta i nie przylegała idealnie do obudowy. Drugim powodem jest to że nie chowa się ona gdy jest przykręcona na maksa.