Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pt lip 24, 2026 12:52 am

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
 Tytuł: hpi mt2 pomocy
PostNapisane: Pt mar 24, 2006 12:44 am 

Witam
Jestem poczatkujacym modelarzem
Finanse byly male wiec zakupilem uzywanego hpi mt2
A wiec silnik pali bez zadnych problemow problem powstaje gdy chce ruszyc poprostu model nie ma zrywu (przyspieszenia) a przy gazie na maxa pretkosc to okolo 10km/h choc slilnik kreci sie na bardzo wysokich obrotach co to moze byc?
Moze to sprzeglo nie wiem dopiero zaczynam bawic sie w modelarstwo
Dzieki za wszelkie info i rady

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pt mar 24, 2006 1:31 am 

jeśli mówisz że silnik się wykręca, to zdecydowanie sprzęgło, albo docisk na zębatce odbierającej.

Tytuł:
PostNapisane: Pt mar 24, 2006 9:09 am 

Nie wiem czy to co powiem jest w 100% prawdziwe, ale może warto spróbować.
Tak, więc zapal model i postaw go na ziemi. Lekko go podnieś, ale nie odrywaj kół od ziemie (tylko żeby amorki się rozprostowały). Po czym delikatnie dodawaj gazu, coraz mocniej, z małymi przerwami. Jeżeli silnik ma spore obroty i późno zaczyna przenosić moc na zębatkę to raczej sprawa sprzęgła.

Tytuł:
PostNapisane: Pt mar 24, 2006 1:50 pm 

a regulowales silnik??

Tytuł:
PostNapisane: Pt mar 24, 2006 3:14 pm 

Ale jak sa dosc wysokie obroty to pewnie sprzeglo, wiec regulacja moze nie pomoc. Ale moze wydaje Ci ze sa to bardzo wysokie obroty? Jak to Twoj pierwszy model to ja proponuje kupic termometr i sprawdzic jaka temperatura. Zawsze mozesz sprobowac dokrecic HSN.

Prosze nie pisac na PW ofert sprzedazy, wymian itd, gdyz nie jestem zainteresowany. Pozdrawiam.

The end.

Tytuł:
PostNapisane: Pt mar 24, 2006 3:26 pm 

ja bym byl za dociskiem zebatki odbierajacej.

postaw model na ziemi, przytrzymaj go reka (zeby nie mogl jechac do przodu) i zacznij reka krecic zebatka odbierajaca. jesli bedziesz mogl ja przekrecic, a model bedzie stal w miejscu, to znaczy ze zebatka jest za slabo dokrecona.

gg 2102790

Tytuł:
PostNapisane: Pt mar 24, 2006 4:48 pm 

Piotrek-krk napisał(a):
Ale jak sa dosc wysokie obroty to pewnie sprzeglo, wiec regulacja moze nie pomoc. Ale moze wydaje Ci ze sa to bardzo wysokie obroty? Jak to Twoj pierwszy model to ja proponuje kupic termometr i sprawdzic jaka temperatura. Zawsze mozesz sprobowac dokrecic HSN.

hehehe nie ma jak to temperatura do przyspieszenia normalnie gratuluje !!
poza tym mam pytanie czy model tak "piszczy" jak dodajesz gazu ??

Tytuł:
PostNapisane: Pt mar 24, 2006 9:37 pm 

Dzięki za info
Tak więc jest to pierwszy moj model i moze mi sie wydaje ze to max obroty silnika Silnik wyregulowalem ale chyba jeszcze nie jest to bo na wolnych obrotach duzo kapie oleju a na pełnym gazie sporo dymku idzie
Teraz laickie pytanie ktora to jest zebatka odbierajaca bo widze dwie jedna wieksza a druga miejsza podejrzewam ze to ta wieksza bo ta mniejsza to wychodzi z silnika
Ile moze kosztowac sprzeglo?
Jak wyregulowac dobrze silnik?
Prosze sie nie smiac jestem poczatkujacym modelarzem

Tytuł:
PostNapisane: So mar 25, 2006 8:47 am 

Veyron napisał(a):
Piotrek-krk napisał(a):

hehehe nie ma jak to temperatura do przyspieszenia normalnie gratuluje !!
poza tym mam pytanie czy model tak "piszczy" jak dodajesz gazu ??

Znalazl sie bardzoo madry. Temperatura do regulacji prosze Pana, a nie do przyspieszenia. Jesli temperatura jest bardzo niska to nalezy dokrecic srubecke, przez co zwiekszysz jego moc. Jedno ciagnie drugie: Temperatura>regulacja>moc, osiagi itp.

Misiek_y przeypomniala mi sie jeszcze jedna rzecz ktora ja mialem. Kiedys model jechal ale wlasnie tak jak mowisz 10km/h albo i mniej a silnik mial bardzo wysokie obroty. Okazalo sie ze zebatka atakujaca nawalila. Zebatka atakujaca sklada sie z takich jakby dwoch czesci: zebatka i taki czarny bebenek ( bell ). Sprobuj poruszac samym bebenkiem ( tylko zeby zebatka byla zablokowana ). Jesli bebenek sie rusza z zebatka nie to znaczy ze musisz kupic zebatke. Mialem ten problemik i na poczatku jechal bardzo wolno a za jakis czas w ogole!! Sprawdz to!

Prosze nie pisac na PW ofert sprzedazy, wymian itd, gdyz nie jestem zainteresowany. Pozdrawiam.

The end.

Tytuł:
PostNapisane: So mar 25, 2006 8:50 am 

Piotrek-krk napisał(a):
Znalazl sie bardzoo madry. Temperatura do regulacji prosze Pana, a nie do przyspieszenia. Jesli temperatura jest bardzo niska to nalezy dokrecic srubecke, przez co zwiekszysz jego moc. Jedno ciagnie drugie: Temperatura>regulacja>moc, osiagi itp.

Jak zwykle wysówasz śmiałe teorie. A nie pomyślałeś może, że przy temperaturach otoczenia wachających się ejszcze w granicach 0 stopni C taki silnik ma niższą temepraturę pracy niż zwykle, odejmując mu paliwo zwiększasz tą temperaturę ale KOSZTEM SMAROWANIA! Silnik nie będzie się przegrzewał bo ma lepsze chłodzenie ale NIE BĘDZIE MIEĆ SMAROWANIA!! Temperatura nie jest jedynym wyznacznikiem regulacji modelu. Aby jej używać trzeba też trochę wiedzieć na co innego patrzeć, a nie tylko ślepo na termometr bo temperatura jest za niska. Życzę powodzenia z takim obchodzeniem się z modelami.

Tytuł:
PostNapisane: So mar 25, 2006 8:54 am 

piotrek krk nie chce mi sie z toba klucic bo nie na tym rzecz polega ale prosilbym cie zebys pomyslal 3 razy za nim cos napiszesz bo normalnie zal czytac

Tytuł:
PostNapisane: So mar 25, 2006 9:17 am 

misiek_y napisał(a):
Teraz laickie pytanie ktora to jest zebatka odbierajaca bo widze dwie jedna wieksza a druga miejsza podejrzewam ze to ta wieksza bo ta mniejsza to wychodzi z silnika
Ile moze kosztowac sprzeglo?

zebatka odbierajaca, to ta WIEKSZA

a sprzeglo do sava 3-klockowe... chyba 60zl

gg 2102790

Tytuł:
PostNapisane: So mar 25, 2006 10:04 am 

Piotr Michalski napisał(a):
Piotrek-krk napisał(a):

Jak zwykle wysówasz śmiałe teorie. A nie pomyślałeś może, że przy temperaturach otoczenia wachających się ejszcze w granicach 0 stopni C taki silnik ma niższą temepraturę pracy niż zwykle, odejmując mu paliwo zwiększasz tą temperaturę ale KOSZTEM SMAROWANIA! Silnik nie będzie się przegrzewał bo ma lepsze chłodzenie ale NIE BĘDZIE MIEĆ SMAROWANIA!! Temperatura nie jest jedynym wyznacznikiem regulacji modelu. Aby jej używać trzeba też trochę wiedzieć na co innego patrzeć, a nie tylko ślepo na termometr bo temperatura jest za niska. Życzę powodzenia z takim obchodzeniem się z modelami.

To prawda, zgadzam sie w 100% ale nie opowiadaj ze sie ta srubka w zimie nie kreci ani troche! Model byl uzywany, nie wiadomo jak poprzednia osoba miala go ustawionego. Napisalem ze jesli temperatura jest BARDZO NISKA. Wiem ze powinno sie obkrecic czyms glowice, ale na temperature przeciez tez trzeba patrzec. Nie bede sie z Toba klocic bo masz dluzej spalinowe modele i znasz sie na tym bardziej - jasna sprawa, tylko z Twojej wypowiedzi wynika ze termometru sie jakby w zimie nie uzywa tak? Czy ja chociaz raz powiedzialem ze patrz tylko na termometr? Oczywiscie ze nie. Inni dali swoje pomysly ( sprzeglo itd ) a ja powiedzialem na co tez moze zwrocic uwage!

The end.

Tytuł:
PostNapisane: So mar 25, 2006 10:25 am 

no dobra powiedz mi po co mam uzywac termometr w zime bo ja nie wiem co z tego ze bexe mial 100 C czy 80 C jak owiniesz czyms radiatro to gwarantuje ci to ze bedziesz mial za wysoka temperature !! W zime moj silnik normalnie chodzil 90 C no w lato troche wiecej ale bez przesady . Czy do ustawienia silnika jest ci potrzebny termometr bo mi nie bo silnik sie ustawia bardzo latwo bynajmniej moj jezeli leci z rury olej i silnik dlugo wchodzi na max obroty to za bogata wg mnie bo ja nie wiem jak ty uwazasz jezeli silnik gasnie na wysokich obrotach znaczy ze mieszanka jest za uboga wiec trzeba treche odkrecic regulacja zajmuje mi 5 min :] bez zadnego termometru

Tytuł:
PostNapisane: So mar 25, 2006 10:49 am 

Mozna tez tak, ale moim zdaniem bez termometru nie jest za ciekawie. Gorzej jak silnik zgasnie jak bedzie za goracy. Poza tym termometr jest dobry do nauczenia sie regulacji itp, bo patrac czy pluje, lub cos w tym rodzaju to mozna zalatwic silnik szybciej niz producent przewiduje.

Poza tym Misiek prosil o pomoc a nie o zaprezentowanie jak forumowicze potrafia sie klocic, dlatego nie stwarzaj problemu!

The end.

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona