ad. 1 w klasie mikro open wszyscy na Xray`u M18, z różnymi płytami - część na opcjonalnych, karbonowych płytach Xray`a, ja startuję na tuningowej płycie Moteka i na własnoręcznie wykonanej z laminatu płycie wzorowanej na płycie Xray`a, są też tacy, którzy jeżdżą z powodzeniem na własnoręcznie wykonanych kopiach płyty Motek`a, której zaletą w porównaniu z oryginałem jest to, że jest węższa - w związku z tym może bardziej pochylać się w zakrętach,
ad. 2 różnych - w zależności od tego jak mocno ktoś się zaangażuje w starty w tej klasie i jaką wyznaje filozofię. Tuning minimum to: płyta karbonowa, aluminiowe kardany i aluminiowy domek na silnik,
ad. 3
a) wersja z silnikiem szczotkowym: Graupner Speed 300 + mały regulator - np. GM z serii SX, albo samodzielnie wykonany,
b) wersja z silnikiem bezszczotkowym: Mamba 5400 lub 6800 (silnik + regulator),
ad. 4 zależnie od toru i od silnika, przełożenie na tor w Poznaniu dla Speeda to 16/42, natomiast dla Mamby 6800 12 lub 13/42,
ad. 5 głównie HS-81 MG, ale ja mam też np. cyfrowe JR 368,
ad. 6 piankowych Ellegi,
ad. 7 NiMH GP 1100, 6 cel,
ad. 8 najróżniejszych,
cieszę się, że Ci się podobało, mam nadzieję, że niedługo do nas dołączysz na torze - to jest dopiero frajda