Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N kwi 19, 2026 2:50 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 81 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 20, 2008 9:53 pm 

No to faktycznie nie rozumiem, po co manipulować idle ( poza tym wyjątkiem kiedy chcemy ustawić wolne obroty) w trakcie odpalania? wystarczy podkręcić trymem i mamy ten sam efekt, bez zdejmowania filtrów, kręceniem śrubokrętami itd Po skończonym odpaleniem jednym ruchem wracamy do naszych ustawień i tyle, po co kombinować?

TRAXXAS REVO 3.3 #5308 [ 2008 EDITION ]

Spektrum DX 3.0

AUKCJE : http://www.allegro.pl/show_user_auction ... id=1576079

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 20, 2008 10:10 pm 

Gieroll napisał(a):
No to faktycznie nie rozumiem, po co manipulować idle ( poza tym wyjątkiem kiedy chcemy ustawić wolne obroty) w trakcie odpalania? wystarczy podkręcić trymem i mamy ten sam efekt, bez zdejmowania filtrów, kręceniem śrubokrętami itd Po skończonym odpaleniem jednym ruchem wracamy do naszych ustawień i tyle, po co kombinować?

Tak, a skoro sobie gość rękę prawie naderwał od szarpania szarpanką, to z pewnością dużo mu da kręcenie trymerem. Jak zdejmie filtr, to przynajmniej będzie widział jaka jest szczelina. Może ma mniej niż 0,5 mm i co, za każdym odpaleniem ma kręcić trymerem. A nawet gdyby nim otworzył bardziej przepustnicę, to po powrocie ją domknie i znowu go zaleje. Takie jest moje przekonanie.

Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 20, 2008 10:26 pm 

To zrób eksperyment, zdejmij filtr powietrza i zacznij kręcić trymem od gazu, zwróć uwagę jak zachowuje się przepustnica. Teraz weź śrubokręt i kręć IDLE i co robi przepustnica? to samo? no widzisz, to właśnie daje kręcenie trymem.
Ty piszesz jak ustawić Idle, a jak przeczytasz wcześniejsze posty, nam chodzi o lekkie otworzenie przepustnicy w trakcie odpalania, by ułatwić zapłon. Dlatego jedni piszą, że przy wyłączonej aparaturze przesuwają serwo, a ja napisałem że łatwiej jest to zrobić trymem, jeśli ktoś ma źle ustawioną szczelinę to rzecz jasna że musi ją wcześniej ustawić, ale jak ma dobrze ustawioną szczeliną to głupotą jest bawienie się idle, mając trymery do dyspozycji. Mam nadzieję, że teraz się zrozumiemy.

Spektrum DX 3.0

Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 20, 2008 10:44 pm 

Gieroll napisał(a):
To zrób eksperyment, zdejmij filtr powietrza i zacznij kręcić trymem od gazu, zwróć uwagę jak zachowuje się przepustnica. Teraz weź śrubokręt i kręć IDLE i co robi przepustnica? to samo? no widzisz, to właśnie daje kręcenie trymem.
Ty piszesz jak ustawić Idle, a jak przeczytasz wcześniejsze posty, nam chodzi o lekkie otworzenie przepustnicy w trakcie odpalania, by ułatwić zapłon. Dlatego jedni piszą, że przy wyłączonej aparaturze przesuwają serwo, a ja napisałem że łatwiej jest to zrobić trymem, jeśli ktoś ma źle ustawioną szczelinę to rzecz jasna że musi ją wcześniej ustawić, ale jak ma dobrze ustawioną szczeliną to głupotą jest bawienie się idle, mając trymery do dyspozycji. Mam nadzieję, że teraz się zrozumiemy.

Przykładowo: gdybyś jeździł Fiatem 125p, to przy uruchamianiu silnika manipulował byś ssaniem i albo pedałem gazu żeby ci odpalił, czy zadbałbyś w pierwszej kolejności o prawidłowe wyregulowanie gaźnika?

Z resztą nie widzę sensu dalszego przekomarzania.
Główny zainteresowany i tak zrobi jak mu będzie najwygodniej. Oby tylko coś zrobił i poinformował nas o efektach.
Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 21, 2008 12:27 am 

zdjąłem ten filtr i tam jest szczelinka taka około 1-1,5mm ....teraz już niestety znowu go nie odpalę bo świeca mi ponownie padła (już druga )nie wiem od czego ....dokąd chodziła było tak jak pisałem wcześńiej że jak szapnką odpaliłem i trzymałem ją wyciągniętą to silnik chodził a jak ją tylko póściłem to momentalnie gaśńie.....już robiłem to z pomocą kolegi że lekko dodawał gazu i to samo gdy tylko szarpanka zostanie puszczona to gaśńie silnik......tak jak już pisałem parokrotnie ja się w tym wogóle nie orientuję dopiero zaczynam więc jak możecie to bardzo bym prosil pisać jak najprostrzym językiem (co to jest trymer?)oczywiśćie 99% z was się uśmieje ale ja niestety tego nie wiem...oddał bym to komuś do ustawienia ale nic w pobliżu mojej miejscowośći nie ma (chodzi o sklep)a najbliżej mam do warszawy(160km)i z gotówką też narazie nie za wesoło więc chciałbym w miarę możliwośći sam jakoś to odpalić.....ale najbardziej mnie zastanawia czemu te świece tak się niszczą??

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 21, 2008 12:41 am 

Gieroll napisał(a):
czy prościej?? hmm, dłubanie śrubokrętem i rozregulowanie idle?? zdecydowanie łatwiej pobawić się trymami, jednym ruchem wracamy do naszych ustawień.

Po za tym przepustnicą regulujesz dopływ powietrza a nie paliwa.

Tobie może i łatwiej, a mniej doświadczony potem pisze, że jak zahamuje to model gaśnie
ja jestem zdecydowanym przeciwnikiem kombinowania z trymerem i zawsze to odradzam
jak miałem problemy z uruchomieniem to model na skrzynkę, odbiornik wyłączony, serwo gazu ręcznie "otwarte" i odpalanie
jak zaskoczył, chwile pokręcił, rozgrzał się, wtedy włączałem odbiornik, model na koła i jazda

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 21, 2008 2:04 am 

a to ci niespodzianka, a jednak jacys filozofowie slyszeli o moim sposobie na odpalanie przy wylaczonym odbiorniku ;)

GG:2247936

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 21, 2008 7:43 am 

Draxan napisał(a):
a to ci niespodzianka, a jednak jacys filozofowie slyszeli o moim sposobie na odpalanie przy wylaczonym odbiorniku ;)

Nic nie wiem o filozofach, ale w ten sposób odpalałem swoje zabawki zanim nie przeszedłem na start box. Teraz jedną łapą naciskam gaz, a drugą odpalam.

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 21, 2008 10:11 am 

Tomasz Ostrowski napisał(a):

Tobie może i łatwiej, a mniej doświadczony potem pisze, że jak zahamuje to model gaśnie
ja jestem zdecydowanym przeciwnikiem kombinowania z trymerem i zawsze to odradzam

Nie bardzo rozumiem to pierwsze zdanie (bo nie mówimy tu o regulacji IDLE, bo tego nie robi się trymerem), a co do drugiego to skoro odradzasz, to napisz dlaczego? Trymery są po to aby ich używać, przesunięcie przepustnicy jest płynne i zdecydowanie bardziej precyzyjne, nie ciągniemy na siłę serwa, itd, nie rozumiem konieczności i tym bardziej sensu wyłączania odbiornika. Jedynym przypadkiem kiedy wyłączyłem odbiornik jest moment docierania, czyli pierwszy bak i koła w górze, ale to całkiem inna sprawa.

Wykorzystam porównanie Darka, czy mając w aucie ( np starym polonezie) ssanie łatwiej je włączyć i wyłączyć z kabiny, czy łatwiej jest otworzyć silnik i pociągnąć linkę ręcznie?

Spektrum DX 3.0

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 21, 2008 10:32 am 

Gieroll napisał(a):

Nie bardzo rozumiem to pierwsze zdanie, a co do drugiego to skoro odradzasz, to napisz dlaczego? Trymery są po to aby ich używać, przesunięcie przepustnicy jest płynne i zdecydowanie bardziej precyzyjne, nie ciągniemy na siłę serwa, itd, nie rozumiem konieczności i tym bardziej sensu wyłączania odbiornika. Jedynym przypadkiem kiedy wyłączyłem odbiornik jest moment docierania, czyli pierwszy bak i koła w górze, ale to całkiem inna sprawa.

widzisz ...
Ty wiesz jak tego trymera używać, ale nie jeden młody szczaw pokręci, nie doreguluje potem właściwe pozycji zerowej serwa i jest szczęśliwy z obrotów silnika dopóki nie przyhamuje. Serwo cofnie wtedy cięgno gazu domykając przepustnice i silnik gaśnie. Młodziak zaczyna kręcić iglicami i pisać na forum "Pomóżcie ..."
Ja wychodzę z założenia, że trymerem ustawiam położenie neutralne serwa i zapominam i nim. Przy uruchamianiu, albo dodaje gazu ręcznie mając model na podstawce z wyłączonym odbiornikiem, albo uruchamiając na boxie dodaje gazu z nadajnika. Jeśli silnik pracuje niewłaściwie reguluje obroty
Tak samo zresztą nigdy nie używałem suszarek itp do podgrzewania silnika, jeśli mam dobrze naładowaną grzałkę i dobrze dobraną świecę to silnik odpala niezależnie od pogody.

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 21, 2008 10:40 am 

Nie do końca się zgodzę, nawet jeśli niedoświadczony użytkownik zmieni pozycję trymeru i zahamuje to i tak przepustnica cofnie się do blokady szczeliny (idle). Jeśli ma źle wyregulowane IDLE to czy będzie kręcił trymerem czy ręcznie przestawiał serwo to tak czy inaczej przy hamowaniu silnik mu zgaśnie.
Ja też przy odpalaniu staram sie pulsacyjne dodawać gaz i to się sprawdza w 100%, ale faktycznie przy szarpance może być problem utrzymać wszystko w rękach, dlatego czasem warto wspomóc się trymerem, oczywiście wcześniej przyjrzeć się dokładnie i ustawić sobie trymer w pozycji neutralnej, dla ułatwienia może warto oznaczyć sobie ten punkt, chociażby małą nalepką. (czasem na aparaturach te miejsca są już oznaczone, niestety często nie pokrywają się z rzeczywistą pozycja zerową serwa i warto ten punkt oznaczyć samemu)

Spektrum DX 3.0

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 21, 2008 10:50 am 

Gieroll napisał(a):
Nie do końca się zgodzę, nawet jeśli niedoświadczony użytkownik zmieni pozycję trymeru i zahamuje to i tak przepustnica cofnie się do blokady szczeliny (idle). Jeśli ma źle wyregulowane IDLE to czy będzie kręcił trymerem czy ręcznie przestawiał serwo to tak czy inaczej przy hamowaniu silnik mu zgaśnie.

zgoda, ale może wystąpić przypadek, ze klient ma właśnie źle wyregulowany IDN, pokręci trymerem, uruchomi, skręci trymer, ale nie do zderzak tylko tak, żeby silnik nie zgasł i zacznie jeździć. Wtedy przy hamowaniu na bank gaśne silnik

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 21, 2008 11:05 am 

powiem tak ....piszecie między sobą a ja nadal nie wiem co i gdzie jest ten trymer?świecę kupiłem oznaczoną jako 3 (chyba to jest ciepła świeca)ale ona już nie działa nie wiem czy śie przepala czy co.....model odpalił się na niej może z 10 razy ale za każdym razem gasł(tak jak pisałem wczesniej)teraz po wykręceniu świeca już nie żarzy...już jest nieprzydatna....czy może być to powód że się zalewa i po jakimś czasie uszkadza?

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 21, 2008 11:22 am 

zgoda, ale może wystąpić przypadek, ze klient ma właśnie źle wyregulowany IDN, pokręci trymerem, uruchomi, skręci trymer, ale nie do zderzak tylko tak, żeby silnik nie zgasł i zacznie jeździć. Wtedy przy hamowaniu na bank gaśne silnik

Ale ta sama sytuacja wystąpi jeśli przesuniesz serwo ręką, włączysz odbiornik, serwo powędruje w pozycję neutralna i albo już wtedy zgasi silnik, albo przy hamowaniu.

fidek trymery są na aparaturze, jeden do ustawienia serwa skrętu , drugi do gazu (throttle). Musisz ustawić trym gazu w pozycję neutralną, czyli serwo nie może ciągnąć ani hamulca ani przepustnicy, kręć trymerem, patrz jak zachowują się cięgna i ustaw tak jak napisałem. teraz postaw model na jakimś podeście i odpalaj, jeśli odpala i gaśnie za chwilę daj lekko gazu (trymerem lub spustem gazu lub jak kto woli ręcznie przesuwając przepustnice przy wyłączonym odbiorniku) i powtórz odpalanie. Jeśli odpali, trzymaj jeszcze przez chwile lekko otwarta przepustnice, by silnik się zagrzał (20-30 sekund) i powoli puszczaj gaz, jeśli zacznie gasnąć oznacza to że masz źle ustawione wolne obroty tzw IDLE. Jeśli uda ci się zlokalizować śrubkę odpowiadającą za idle wkręć ją o 1/8 obrotu (zauważysz że szczelina przy przepustnicy sie powiększa), powtórz odpalanie i tak do skutku.
Co do świecy, to jak długo trzymasz grzałkę na świecy w trakcie odpalania? Zalanie silnika nie powinno spowodować przepalenia świecy, naładuj grzałkę i wtedy sprawdź świecę.

Spektrum DX 3.0

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 21, 2008 11:35 am 

ok..dzięki będe tak próbował....no grzałkę trzymałem czasem dosyć długo nawet bardzo długo na świecy

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 81 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona