kris185 napisał(a):
Witam, panowie a czy ma ktoś schemat jak podłączyć voltomierz i amperomierz analogowy do takiego zasilacza ATX?
Takie schematy znajdziesz w każdej książce o podstawach elektryczności. Pomiar napięcia (woltomierz) podłączasz równolegle, pomiar natężenia (amperomierz) łączysz szeregowo. Do zapoznania się:
http://fizyka.org/?teoria,19,6.
Radoslaw Fiuk napisał(a):
Zrobiłem zasilacz mniej więcej po tej instrukcji, i jak sprawdzam woltomierzem napiecie to nie wiem jak to mozliwe ale pokazuje mi 21,6v. Na etykiecie na zasilaczu napisane jest yellow +12v 14A blue -12v 0.8A przy 300W..
Możliwości są dwie. Albo masz uszkodzony zasilacz albo źle wykonałeś pomiar (nie zmierzyłeś przypadkiem napięcia pomiędzy +12V i -12V, wtedy powinieneś właśnie dostać coś około 24V). Pomiar należy wykonać między napięciem +12V (żółty) i masą (czarny).
A tak poza to od dłuższego czasu wykorzystywałem zasilacz komputerowy, i dość niedawno przerobiłem samą obudowę. Zamiast od razu przerabiać warto wydłubać piny z molexów i podłączyć krokodylkami, można też sobie zarobić te dwa przewody z końcówkami na banany, bo przeróbki obudowy są dość uciążliwe i jest później problem z upakowaniem wszystkiego w środku (u siebie musiałem wyrzucić wentylator na zewnątrz bo złącza laboratoryjne wraz z kablami haczyły o łopatki). Warto też zainteresować się gniazdem od zapalniczki samochodowej wtedy mamy uniwersalne źródło zasilania do różnych samochodowych drobiazgów (zasilam tak bez problemu np. pompkę do materaca), można też wtedy się pokusić o zrobienie kabla z gniazdem zapalniczki samochodowej do ładowarki - przydatne jeśli mamy zamiar jeździć z modelem w teren.