Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Śr cze 10, 2026 4:46 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Pt sie 05, 2005 5:08 pm 

No to napisz chociaz czy to byl bagus czy torowka, bo to zupelnie inna para kaloszy. Torowki jezdza po 80kmh , bagusy jezdza po 40kmh, i nie potrzebne im takie przelozenia jak maja torowki bo na takich przelozeniach model w terenie praktycznie stoi w miejscu.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pt sie 05, 2005 5:13 pm 

Torówką, ale to co, ty nie rozumiesz że tl-ka nie ma takich przełożeń żeby leciała 60km/h, nie mówiąc już o tym że ona sie przy tej prędkości rozleci na asfalcie.

Tytuł:
PostNapisane: Pt sie 05, 2005 9:12 pm 

Ja mam FF01 i mysle ze 60kmh to pikus przy silniku 12t.
Mad fighter tez moglby sie zblizyc do tej predkosci, na asfalcie.
To bardzo duzo jak na bagusa 2wd

Tytuł:
PostNapisane: Pt sie 05, 2005 10:13 pm 

Czytam te peplanie na temat prędkości 60km/h i mi się śmiać chce. Na oko stwierdzenie prędkości nie wiąże sie wogóle z rzeczywistością. Byłem na zawodach w rudzie śląskiej i tam modele osiągały góra 40km/h albo i mniej a wyglądało że szybciej jadą więc nie piszcie takich ***** że jakiś stockowy z silnikiem nawet 12 zwojowyml pojedzie 60km/h póki tego nie zmierzycie przyrządami np pospolitą suszarką albo pomiarem jeżeli a nie okiem!! Albo prościej jeżeli odcinek 12,5m przejedzie wam ponizej 1s to wasz model jedzie szybciej niż 45km/h albo 10m pokona w 1s to pomyka wam szybciej niż 36km/h...

Pozdrawiam was maniaków szybkości ale tej mierzonej, a nie tej naocznej :lol:

Tytuł:
PostNapisane: Pt sie 05, 2005 10:29 pm 

modele stockowe nie przejadą na silniku 12T nawet tych 10 m hehe :lol:

Tytuł:
PostNapisane: Pt sie 05, 2005 10:30 pm 

Racja :lol:

Tytuł:
PostNapisane: Pt sie 05, 2005 11:46 pm 

Nie wiem co oznacza okreslenie "stockowy".
Ja mowie o modelach z reglerem elektronicznym i full lozyska kulkowe.
To tylko kwestia odpowiedniego przelozenia i wyeliminowania oporow.
Nie porownujcie wyscigu na torze w ktorym kazdy dobiera przelozenie nie na predkosc a trase. Te proste na zawodach maja po 70m, nie ma nawet szans sie rozpedzic do sensownej predkosci a juz trzeba zwalniac.
Normalnie dajesz przelozenie na max i gaz do dechy, 60km na pewno mozna osiagnac bez wiekszych ceregieli, tylko model by sie dlugo rozpedzal.
Mowie o onroad FF01, a nie o bagusach, bo te maja wieksze opory ze wgledu chociazby na ciezsze kola, wysoko polozony srodek ciezkosci, woz jest latwo podatny na drgania i traci przez nie predkosc, to powoduje ze silnik nie moze w pewnym momencie wspiac sie na wieksze obroty bo moc idzie w ciezkie przelozenie i dodatkowe tarcie wynikajace z niestabilnosci.

Naprawde 50kmh to nie problem dla wiekszosc bagusow, a 60km to pikus dla wiekszosci onroadow, i wystarczy tylko olozyskowac ustawic przelozenie odpowiednie i wpakowac poteznego smoka z duza moca, wystarczy nawet dobrej klasy 12T, potem tylko liczyc na to ze starczy zasiegu w aparaturze ; ))
Trasa musi byc oczywiscie perfekt, bo 1 niefortunny kamyczek i model jesli nie straci polowy predkosci to dachuje z hukiem.

PS. Spotkalem sie z kiedys informacja, ze jakis gosc na mad fighterze osiagnal 104kmh *sto cztery*
Nie uwierzylbym, gdyby nie to ze kiedys widzialem filmik z bagusem ktoremu zapodali silnik chyba od robota i chyba z 18 ogniw, i pewnie wiele innych przerobek, jak zobaczylem co mozna wycisnac to pomyslalem ze powinni ich wsadzic bo tym mozna zabic czlowieka.
Wiec sadze ze jest to mozliwe, ale nie mam pojecia jak facet to zrobil, chyba ze 90% modelu przerobil za wyjatkiem karoserii ; ))
Mad fighter ma male opory, w ogole przez to modele 2wd sa szybsze od 4wd, tylko ze maja male problemy z trzymaniem sie toru.
Poza tym, przy biciu predkosci wystarczy ja osiagnac na moment, a ze pozniej juz nie bedzie pradu albo z modelu nie bedzie co zbierac, to juz nikogo nie obchodzi.
Wiec proponuje przystopowac, bo 60kmh moze budzic podziw na asfaltowej ulicy wsrod laikow, ale nie wsrod ludzi ktorych bawi zabawa w predkosc. Ja sie w predkosc nie bawie bo takim modelem nie da sie jezdzic - zadna przyjemnosc z niesamowicie mulacego sie wozu, palonego silnika, i pylu z tartych mechanizmow.

Tytuł:
PostNapisane: So sie 06, 2005 12:34 am 

Wojtek Kotlorz napisał(a):
modele stockowe nie przejadą na silniku 12T nawet tych 10 m hehe :lol:

Ja przejechalem na tym ktory mam w podpisie lacznie jakies 300m, zanim nie zaspawala sie wtyczka tamiya i nie spalil regler mechaniczny.
Model byl w fabrycznych ustawieniach, panewki, regler mech, zlaczki, kola, opony, przelozenie 8,59:1. Tylko akumulator Sanyo NiCd, silnik Team Orion Orbital Mach Mod 3 10x3 , kreci prawie 50tys.

Wiec nie gadaj takich glupstw ze nie pojedzie 10m.

Pozniej robilem proby z tym silnikiem na reglerze elektroniczym, przelozenie 8,02:1 i full lozyska. Kola i opony te same co z fabryki.
Model jedzil znacznie szybciej, niewiarygodnie szybko, nie sadzilem ze ta ceglowka moze tak szybko mieszac kolami. Myslalem ze zaraz sie rozleci, ale sie nie rozlecial, tylko regler sie spalil na amen i to w kilku miejscach.
Starczylo na pare min jazdy poszlo poltorej pakietu.

Tytuł:
PostNapisane: So sie 06, 2005 7:39 am 

No i znowu, może i szybko jechał ale ty tej prędkości jego nie zmierzyłeś.
Uwierz mi że 40km/h jest to już bardzo szybko i każdy mowie powiedzieć ze jest to 60km/h.
Tak jak mówie jak zmierzysz prędkość wtedy sie przekonasz.
Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: So sie 06, 2005 9:52 am 

cugi modele stock-owe to takie jak TL01 TT01 FF....itd
ja mam TL o1 łozyska czarne zębaty itp cały czas jeździłem na zwykłym johsonie ostatnio dla zabawy kupiłem saturna z HPI pojeździłem troche w rudzie na torze jak przyjechałem do domu to czarna zębatka była mooocno spiłowana a z atakującej zrobiła sie piła :D :lol:

Tytuł:
PostNapisane: So sie 06, 2005 12:27 pm 

Spoko, ja nie mowie ze jedze na takich predkosciach, tylko ze te modele sa w stanie ja osiagnac.
Inna rzecz ze podczas takiej jazdy sypia sie jak worek wapna.

Tytuł:
PostNapisane: So sie 06, 2005 3:26 pm 

Wojtek Kotlorz napisał(a):
cugi modele stock-owe to takie jak TL01 TT01 FF....itd

Modele stockowe to takie, ktore sa zbudowane z czesci z zestawu i wedlug instrukcji. Xray T1 Factory Kit tez moze byc modelem stockowym. Jak w dowolnym modelu zrobisz jakis tuning to znaczy ze rozni sie on od specyfikacji fabrycznej i juz nie bedzie stockowy.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2