Michał Kowalski napisał(a):
... Zacznij od wymiany dyfrów na HD i pomyśl nad zmianą serw , to jest podstawa .
Mam chwilę czasu więc pozwolę sobie na wyjaśnienie mojego punku widzenia.
Ty radzisz aby na dzień dobry wymienić dyferencjał i wydać pieniądze.
Ja natomiast proponuję nie wydawać pieniędzy ale:
1. rozebrać fabryczny dyferencjał i poprzez zastosowanie dodatkowych podkładek wyeliminować luzy.
2. zalać dokładnie dyferencjał olejem lub niezbyt gęstym smarem.
3. aby awaria dyferencjału nie zaskoczyła zawodnika na zawodach polecam sprawdzić dokładnie model i wszystkie podzespoły przed imprezą. Ważną rzeczą jest stan łożysk.
4. a przede wszystkim należy zdawać sobie sprawę że dyferencjały najczęściej zostają uszkodzone w czasie nieumiejętnych skoków co powoduje połamanie zębów (silne przeciążenie układu przeniesienia napędu przy zetknięciu kół z ziemią) tu kłania się technika jazdy o której pisałem wcześniej a dokładnie umiejętność dopasowania prędkości obrotowej kół do prędkości modelu w czasie lądowania.
To są proste i tanie metody na długie i właściwe funkcjonowanie standardowego dyferencjału.
Jeśli komuś nie chce się tego robić, nie ma czasu, nie rozumie tego co napisałem albo nie potrafi to nic na to nie poradzimy.
Wymianę dyferencjału na wersję opcjonalną zalecamy dopiero jak standardowy dyferencjał ulegnie całkowitemu zużyciu. Stosując powyższe zalecenia nie nastąpi to szybko.
Dlatego właśnie uważam że wymiana części w nowym modelu RTR jest niepotrzebnym wydatkiem.
Jeśli natomiast ktoś bardzo chce mieć od razu model w wersji HD powinien kupić wersję SS a nie RTR. W wersji SS standardowo montowane są opcjonalne części przeniesienia napędu. Podobna zależność dotyczy wszystkich innych części.
Nie piszcie więc proszę że w nowym modelu trzeba wymieniać części na opcjonalne bo nie jest to prawda.
Wystarczy podstawowa wiedza na temat regulacji i konserwacji podzespołów modelu oraz odpowiednia technika jazdy.
Jest też jeszcze jedna stara prawda - Nie ma modeli ani części niezniszczalnych i na niewiedzę części HD też nie pomogą
Jeśli chcecie doradzać skupcie na dzieleniu wiedzą a nie tym ile trzeba wydać na tuning.