Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz kwi 23, 2026 8:07 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 16, 2008 1:40 pm 

Widzę , ze nie zrozumiałeś co napisałem więc link dla ciebie :
http://pl.wikipedia.org/wiki/Silnik_dwusuwowy
Jak znajdziesz tam gdzieś mowę o , cytują "Tłumik wytwarza pewne ciśnienie które ma za zadanie spowodować że cała mieszanka ma pozostać w cylindrze " oraz "Dla tego żaden silnik tego typu bez odpowiedniego tłumika nie będzie pracował poprawnie (nie osiągnie pełnej mocy lub będzie pracował niestabilnie)" to daj mi znać, bo może nie doczytałem. I nie myl silników modelarskich z dwusuwami, bo jednak są drobne różnice, mimo tej samej zasady działania.

TRAXXAS REVO 3.3 #5308 [ 2008 EDITION ]

Spektrum DX 3.0

AUKCJE : http://www.allegro.pl/show_user_auction ... id=1576079

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 16, 2008 6:46 pm 

Oj kolego Gieroll i znów nie do końca obejrzałeś artykuł do którego podałeś linka.
Na końcu msza piękna animacje pokazująca do czego służy odpowiedni tłumik w silniku dwusuwowym.

Ciśnienie w wytwarzane przez tłumik ma zadanie nie pozwolić mieszance wpychanej pod dużym ciśnieniem przez opadający tłok wypłynąć do tłumika. Po prostu ma je całe uwięzić w cylindrze. Czasami takie ciśnienie jest nazywane ciśnieniem wrotnym. Spotkałem się z określeniem rezonansu jeżeli chodzi o zestrajanie wydechów ale to już inżyniera wyższa.

A to że przy okazji w modelarstwie służy za pompę paliwową to inna bajka.

Mam nadzieje że teraz zrozumiesz o co w tym wszystkim chodzi.
Dla zainteresowanych tekst o silniku dwusuwowym. Tam jest dział o tłumikach.
http://www.przecinak.republika.pl/dwusuw.htm

Człowiek się głupi rodzi i głupi umiera.
Jedni tylko trochę bardziej inni mniej.

Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 16, 2008 7:10 pm 

Gieroll napisał(a):
no jak uważasz, jak ci się miesza powietrze z paliwem w cylindrze to spoko, niech tak zostanie :wink:

czas, kolego Gieroll, powrócić do książek i czytania ze zrozumieniem. Internet to nie wyrocznia.

Tak, w cylindrze (a w wypadku klasycznych silników dwusuwowych również w skrzyni korbowej) następuje mieszanie paliwa z powietrzem. Gaźnik tylko dawkuje jedno i drugie.

pozdrawiam

Savage 3.5 Custom - prawie nówka
Missiler 2WD - elektryk mojej córki
GG: 1664122

Tytuł:
PostNapisane: Pt paź 17, 2008 6:40 am 

Dobrze, niech będzie tak jak chcecie, wytłumaczcie mi tylko w jaki sposób mieszanie paliwa z powietrzem odbywa się w cylindrze, bądź skrzyni korbowa?? Przecież jeśli by to było prawdą gaźnik musiał by dozować paliwo i powietrze i puszczać je równolegle w komorę spalania, ale niestety tak nie jest, paliwo i powietrze dozowane jest w gaźniku, tam dochodzi do ich styku, czyli chcąc nie chcąc mieszania, (Zresztą sama budowa gaźnika sprzyja mieszaniu), dalej jest przepychane, już jako mieszanka do skrzyni korbowej i dalej do komory spalania, więc jak chcesz mi wytłumaczyć twierdzenie że paliwo miesza się w komorze spalania ?

Dlatego Błażeju zanim napiszesz głupi komentarz, zastanów się, bo z czytaniem u ciebie tez chyba nie jest najlepiej. ( czytanie jak czytanie, czasem trzeba ruszyć głową ) Nawet w linku który podał XAX można doczytać o roli gaźnika ( XAX zwracam honor, faktycznie z tym tłumikiem to bardziej skomplikowana sprawa, choć mam jeszcze kilka pytań , które musze wyjaśnić) )

Oto najprostsza definicja jaką znalazłem w wyroczni :

Gaźnik - urządzenie tworzące mieszankę paliwowo-powietrzną o odpowiednim składzie w silnikach spalinowych benzynowych. W gaźniku następuje dozowanie paliwa, jego odparowanie i wymieszanie par paliwa z powietrzem oraz dostarczenie odpowiedniej ilości wytworzonej mieszanki poprzez kolektor dolotowy do cylindra. Jest częścią układu zasilania silnika spalinowego.

Spektrum DX 3.0

Tytuł:
PostNapisane: Pt paź 17, 2008 8:04 am 

Gieroll

Bierzesz wszelkie zagadnienia bardzo ogólnie i z uproszczonych definicji.
Masz racje że w gaźniku głownie miesza się mieszanka ale wszelkie elementy mają duży wpływ na to jak się ona miesza i jak podróżuje do cylindra. Na przykład wyszlifowanie kanałów dolotowych w bloku silnika znacznie zmienia dynamikę silnika. Wszelkie nacięcia na wale mają za zadanie odpowiednio wymieszać i skierować mieszankę w bloku silnika. Mimo że konstrukcja jego wydaje się prosta zachodzące w nim procesy są dość skomplikowane i niełatwo je wytłumaczyć.

Jeżeli już bardzo chcesz dyskutować to najpierw liźnij trochu głębszej teorii a nie prostych regułek. Robić błędy i uczyć się to normalna rzecz. Więc jak czegoś nie rozumiesz to pytaj a nie obrażaj ludzi.

Wydaje mi się że niema co dalej pisać jeżeli nie będzie jakieś konstruktywnej dyskusji tylko obrażanie wszystkich.

Człowiek się głupi rodzi i głupi umiera.
Jedni tylko trochę bardziej inni mniej.

Tytuł:
PostNapisane: Pt paź 17, 2008 9:18 am 

Ja założyłem ten wątek i widzę, że trochę może zeszliśmy z tematu ;-)
Aczkolwiek to co piszecie jest ciekawe i sam trochę poczytałęm na ten temat... Te silniki to jednak nie jest taka prosta sprawa, te fale rezonansowe, długości i kształty tłumika mnie trochę przeraża, bo nie mam pojęcia czy kupiłem dobry... Aczkolwiek na stronie HPI tej jest dedykowany do 4.6 więc chyba jest dobry. Póki co nie miałem czasu i światłą dnia po pracy, żeby wyjsć na dwór i regulować, ale jestem pewien, że moje problemy znikną gdy się trochę pomanewruje iglicami.

ps. Czemu nie wyświetla mi obrazka przy moim profilu? Mam 80x80 i rozmiar 5kb, próbowałem gif i jpeg i cały czas jest problem :-/

Tytuł:
PostNapisane: Pt paź 17, 2008 2:29 pm 

XAX nie wiem czemu piszesz o obrażaniu, chyba zbyt emocjonalnie do tego podchodzisz, to tylko forum, wiec emocje sobie odpuść. ( obrażanie ludzi?? gdzie się pytam?? )
Po drugie nie pisz jakiś tam mądrości o szlifowaniu portów, bo chodziło mi o proste stwierdzenie że paliwo miesza się z powietrzem w gaźniku i tyle ( bo to że jeśli mieszanka przepływa,ulega cięgle mieszaniu to chyba nawet dziecko wie, (mam nadzieję, ze się nikt nie obrazi, bo teraz wszyscy jacyś wyczuleni)).
Co się z tym dzieje dalej to inna rzecz i wszystko ma w jakimś stopniu znaczenie i na ten temat można napisać pracę magisterską.
Dlatego zanim się "liźnie" głębszej teorii dobrze by było znać podstawy.

Skoro weszły w grę emocję,dyskusji już nie będzie, tylko obrzucanie się błotem, dlatego proponuję moderatorom wyczyścić temat ze zbędnych postów. Co autorowi postu na pewno pomoże w jego problemie :wink:

Spektrum DX 3.0

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2