Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn maja 18, 2026 11:24 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 18, 2008 4:37 pm 

Nareszcie mogę odświeżyć temat, i tym razem już myślę że z dobrymi nowinami. Ostatnim razem już dałem sobie spokój, i model leżał około 2 tygodnie. Dzisiaj postanowiłem znowu spróbować go odpalić, świeca była wyjęta, więc paliwo zdążyło sobie dobrze odparować. Wkręciłem świece i kilka razy nacisnąłem pompkę paliwa, bez skutku. Wkręciłem na maxa iglice, i od razu się zapompowało paliwo, odkręciłem troszkę iglice, i znowu zacząłem próbować odpalać. Silnik zaczął dawać dźwięki jak by chwilowego zapłonu, otworzyłem mu trochę przepustnice i ku mojemu dziwieniu, po około 2 miesiącach silnik w końcu zapalił. Od razy wyniosłem go na podwórko, zaczął odpalać od szarpnięcia, tylko musiałem trzymać przepustnice. Troszkę podregulowałem silnik, jednak nadal gaśnie jak puszcze mu przepustnice mimo iż śrubka od jałowych obrotów jest wkręcona do końca, i obroty wydają się być jakieś takie wysokie bo silnik chodzi naprawdę głośno, a może po prostu się odzwyczaiłem już po prostu. Ale zwróciłem uwagę że jak trzymam minimalnie przepustnice tak aby tylko nie zgasł to nie zasprzęgla się, a mam sprzęgło które zasprzęgla przy 6000 obrotów. A jak pamiętam jak na początku silnik chodził to można było minimalnie otworzyć bardziej na jałowych przepustnice i jeszcze nie zasprzęglał. Więc myślę ze obroty są mniej więcej ok. Silnik jeszcze pluje jak by olejem takim spalonym czarnym. Tak więc pozostaje tylko kwestia tego pompowania paliwa i myślę że poprostu silnik przeszedłem już swoje i nie może utrzymać niższych obrotów, miałem podobnie przy moim silniku nitro, w revo, mimo to z tego co wiem to do dzisiaj ten silnik jeszcze żyje. Więc myślę że można by tylko neutralnym położeniem serwa gazu to ustawić. Jednak nie jestem pewien czy nie zacieram silnika teraz, może jest zbyt uboga mieszanka, a nie chciał bym go już załatwić do końca. Jutro wkońcu zabiorę model do sklepu STIHL'a i poproszę tam pracowników aby pomogli mi w regulacji, lub chociasz rzucili okiem i powiedzieli czy można by tak na dłuższą metę jeździć na takich ustawieniach.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: So lip 19, 2008 11:28 am 

Fajnie że udało ci sie odpalic silnik :) Co do iglic, niepamiętam teraz dokładnie ale wkręcenie ich do końca powoduje pełne otwarcie kanalików. Bo tak to by się zgadzało. Że jeśli wkręcisz je do końca to otwierasz je na maxsa, ale dokładnie zapytaj gości od sthila. Co do plucia oleju to tak powinno byc, jak przystawisz rękę do wydechu, to na wolnych obrotach powinnieneś mieć mgiełke oleju. Podaj swój adres e-mail to wyśle ci instrukcje do silnika do Zenoah, lapiej opisana jak od FG :)

Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 24, 2008 5:12 pm 

Silnik już chodzi dobrze, wystarczyło przykręcić niskie obroty. Po 2 miesiącach w końcu silnik chodzi. Mimo to, mam wrażenie że jest ciut za głośny na wysokich obrotach, i jak silnik już się rozgrzeje to na wysokich obrotach jest bardzo mało dymu. Ale model ani nie dławi sie, ani nie ma spadów mocy.

Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 24, 2008 8:22 pm 

a wykręć świecę i zobacz jej kolor. Izolator powienniem mieć kolor szarej myszki ;)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2