Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Wt kwi 28, 2026 7:23 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 17, 2008 9:21 pm 

Powodem gaśnięcia "przez sprzęgło" jest też zużyta (czyli rozciągnięta) lub za miękka sprężynka sprzęgła (głównie dwu klockowego)
Wtedy sprzęgło cały czas "zasprzęgla" i przy zahamowaniu, lub zatrzymaniu silnik po prostu gaśnie, bo tak samo jest hamowany, sprzęgło cały czas załapuje
Pomocą w takim wypadku jest skrócenie takiej sprężynki lub jej wymiana na nową

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 17, 2008 9:25 pm 

...lub wymiana sprzęgła na 3 klockowe :wink:

Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 17, 2008 9:40 pm 

Jest też taka możliwość, aczkolwiek niekoniecznie :wink:
Jak klocki i reszta oprócz sprężyny jest dobra, to wystarczy jak pisałem nowa sprężyna, lub w jakimś tam stopniu "regeneracja" starej

Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 18, 2008 3:51 pm 

Wszystkim tym którzy mają taki sam problem jak ja, nie polecam dłużej jeździć. Podczas dzisiejszej jazdy, troszkę przycisnełem, i straciłem zębatkę odbierającą. Kto wie czy coś jeszcze nie padło. Mam nadzieję że nie.

Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 18, 2008 4:18 pm 

ale ta zębatka pękła czy się zjechała?

Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 18, 2008 4:19 pm 

jak się zjechała to możę być od wszystkiego za duzy odstęp był , kamyczek jakiś , przy koku silnik sie ruszył.

Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 18, 2008 6:39 pm 

Zjechała się, ale jeszcze nie przeskakuje. Ogólnie da sie jeszcze jeździć, odkręcam teraz silnik, i od nowa wyreguluje odstęp pomiędzy odbiorem a atakiem. I jeszcze ją pomęczę. Jednak dlaczego tak sie stało? Mimo że sam nic nie zmieniałem, pomijając teorię kamyczka, to od czego jeszcze mogło się tak stać?

Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 18, 2008 6:46 pm 

np. Ja zjechałem przy skoku jak wyskoczyłem to w trakcie lądowania dałem full gaz i zjechało ząbki .Może po prostu nie przykręciłeś silnika dobrze (wystarczająco mocno) zły odstęp.Dużo czynników wpływa na niszczenie zębatek .

Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 18, 2008 7:43 pm 

Jak by był metalowy odbiór to nie było by takiej możliwości? Nie zjechały by się przy lądowaniu jak u piotrokeja?

BTW. Mam właśnie tak samo jak Rafał Kowina. Mam wrażenie że zgaśnie po przegazowaniu, bo zwalnia bardzo. Raz może zgasnąć, raz nie, ale częśniej nie :) Może to jeszcze kwestia regulacji, ale o już latem :)

Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 18, 2008 8:59 pm 

To zależy
piotrokej nie napisał w jaki sposób mu zjechała zębatka
nie wiem czy chodzi mu o "zeżarcie" materiału czy też o wyłamanie zębów
Zębatka pewnie mu wykitowała bo nie dostosował obrotów silnika i kół do prędkości jaką miał w powietrzu i jak kola zetknęły się z ziemią to rach ciach i po zębatce
Winą zjechania zębatki lub wykruszenia zębów itp jest też zbyt mocne dokręcenie sprzęgła poślizgowego
U mnie przy mocnym silniku zębatki - plastik odbiór - metal atak po ładnych kilku litrach nie wykazują zbytnich objawów zużycia
ważne jest dokładne ustawienie silnika i jego dokręcenie np na loctitem lub innym specyfikiem o podobnym działaniu

metalowe zębatki też można zjechać :wink:

Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 18, 2008 9:28 pm 

duke14

dobrze mówisz mi zjechało zębatke do zera i w niektórych momentach po prostu wyrwało zęby .Wtedy zaczynałem śmigać na full gazie i dlatego a teraz to już wiem co trzeba robić żeby często nie zmieniać zębatek.Zbieram teraz na odbiór metalowy .

Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 18, 2008 9:42 pm 

Ja właśnie jechałem na full gazie, i może dlatego mi odbiór zjechało. A tego samego dnia wcześniej przykręcałem hamulec, może to przez hamulec? A tak przy okazji, od montowałem silnik, i pod modelem znalazłem 2 jak by uszczelki w kształcie gwiazdki z ząbkami. Może ktoś wie gdzie je się montuje? Bardzo proszę o pomoc, i tak przy okazji jeśli jakiś wyrozumiały modelarz z was posiada/ posiadał revo, i mógł by mnie pokierować jak mam dobrze ustawić teraz silnik względem atak - odbiór, to bardzo proszę o kontakt. Poniżej daję adres, do zdjęcia tych dwóch "uszczelek".

http://aycu29.webshots.com/image/42268/2002920013369316190_rs.jpg

Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 18, 2008 9:49 pm 

co do ustawiania odbioru z atakiem ustaw tak aby sie dotykały potem bierzesz kartkę papieru Xero (wycinasz potrzebny pasek)i tam wkładasz (przysuwasz kartek i kreć odbiorem az sie wsunie ) potem atak przysuwasz do odbioru ile sie da i potem wyciągasz kartkę (taka harmonijka z kartki wyjdzie)

Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 18, 2008 10:03 pm 

piotrokej napisał(a):
co do ustawiania odbioru z atakiem ustaw tak aby sie dotykały potem bierzesz kartkę papieru Xero (wycinasz potrzebny pasek)i tam wkładasz (przysuwasz kartek i kreć odbiorem az sie wsunie ) potem atak przysuwasz do odbioru ile sie da i potem wyciągasz kartkę (taka harmonijka z kartki wyjdzie)

Najpierw trzeba poluzować silnik
Tylko, że jak będzie między zębatkami ten pasek papieru to po dociśnięciu trzeba wtedy dobrze dokręcić silnik :wink:

Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 18, 2008 10:15 pm 

Z tego co widzę na zdjęciu to one są metalowe, tak? W takim razie to najprawdopodobniej są podkładki samokontrujące a nie uszczelki. Ale mogę się mylić, bo Revo nie macałem.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona