Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz kwi 23, 2026 7:50 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 68 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 02, 2006 9:55 am 

new napisał(a):
najlepsze jest to ze ten kolo nie dal mi zadnej karty gwarancyjnej bo on ten model wygral i sprzedal mi po okazyjnej cenie i twierdzil ze tam jest wszystko wszystkie papiery i to bylo robione przez allegro to moge jakies zamieszanie zrobic ze nie ma karty.

no to napisz do gościa, jak jeszcze ma tę kartę to niech Ci prześle
bez tego nie masz co zaczynać tematu

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 02, 2006 10:03 am 

Toost napisał(a):
Gieroll napisał(a):
Koniecznie powołaj się na gwarancję.

a gdzie w gwarancji jest napisane, że można samemu rozbierać silnik?

A gdzie jest napisane ,że nie można?

TRAXXAS REVO 3.3 #5308 [ 2008 EDITION ]

Spektrum DX 3.0

AUKCJE : http://www.allegro.pl/show_user_auction ... id=1576079

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 02, 2006 10:57 am 

moim zdaniem jak czegos neizabronili to mozna to robic czyli jak na gwarancji niepisze ze rozebranie silnika prowadzi do utraty gwarancji to mozna go rozebrac

tt-01 silnik 20 zwoi łozyska,23z, 58z, półka nad wałek karbonowa, aluminiowe mocowanie silnika, aluminiowe mocowanie zderzaka, radiator na silnik, regulowane drazki spretne, regulowane tyle zwrotnice, aluminiowy wałek

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 02, 2006 11:32 am 

Ja też mam ten model, też go wygrałem w konkursie HPI I Empik i ja nie dostałem żadnych papierów do niego i na 100% ten od którego go kupiłeś też jej nie dostał. Jedyne rozwiązanie skontaktować się z dyrekcją Empiku, a potem do HPI.

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 02, 2006 12:14 pm 

new napisał(a):
najlepsze jest to ze ten kolo nie dal mi zadnej karty gwarancyjnej bo on ten model wygral i sprzedal mi po okazyjnej cenie i twierdzil ze tam jest wszystko wszystkie papiery i to bylo robione przez allegro to moge jakies zamieszanie zrobic ze nie ma karty.

Witam, jestem tym "kolo",
pomijając fakt że sprzedałem fabrycznie zapakowany model i faktycznie nie miałem żadnej karty gwarancyjnej, kupujący new wiedział o tym doskonale, nawet oglądał towar przy odbiorze osobistym, wszystko było przeprowadzone jak najbardziej prawidłowo.
Pozostaje sprawa skontaktowania się z HPI i negocjować z nimi...

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 02, 2006 12:27 pm 

Prevator wiem że nie masz karty gwarancyjnej bo ja jej tez nie dostałem, wiem że NEW też o tym wiedzial, więc pozostaje mu tylko rozmowa z Empik i HPI oni musza mieć na te nasze bryki papiery. Pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 02, 2006 12:29 pm 

Musze zabrać głos w tej dyskusji, ponieważ brałem udział w docieraniu tego modelu i stało się to na moich oczach. Sprawa wyglądała tak:
Model nówka, śruby regulacyjne ustawiłem na ustwienie fabryczne (HSN wykręcona na 3 obroty, LSN na równi z płaszczyzną gaźnika), model zalany paliwkiem RT 16% odpalił po około 2 sek. kręcenia i pracował ładnie. Wypalił na podstawce z kołami w powietrzu na wolnych obrotach cały zbiorniczek - temp. nie przekroczyła 40 stopni (mierzone termometrem Duratraxa). Po wypaleniu zbiorniczka pozostawilismy silnik do ostygnięcia, przy temp. silnika około 16 stopni zalaliśmy drugi zbirniczek, model odpalił bez nnajmniejszych problemów i wypalił cały zbiorniczek tak jak wyżej opisałem, temp. nie przekroczyła 70 stopni. Ponownie silnik ostygł do około 18 stopni zalaliśmy trzeci zbiorniczek, model odpalił bez problemowo i również na postoju z kołami w powietrzu wypalił 3/4 zbiorniczka, temp. maksymalna to 84 stopnie. Pod koniec coś "cyknęło" i model zgasł, tłok zablokowało w górnym położeniu i tak został. Ściągnęliśmy głowicę ale tłok ani drgnął, było już ciemno i trochę zimno więc nie rozbieraliśmy dalej silnika tylko go spakowaliśmy i zakończyliśmy to feralne docieranie. Resztę opisał New po dokładnym rozebraniu go w domu i dostaniu się do wnętrza skrzyni korbowej.
Moim zdaniem jest to ewidentna wada fabryczna.[/url]

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 02, 2006 3:26 pm 

tak jak pisałem na początku. powodem ukruszenia sie kawałka wału było jego kręcenie gdy był zalany. powstało wtedy ukruszenie, a ponieważ ta część wału obraca sie w korbowodzie to nie od razu ukruszony fragment dostał sie do komory silnika i dalej na tłok.
wiem o czym mówie bo sam byłem tego świadkiem w przypadku silnika T-15 kolegi. - identyczne uszkodzenia. to ten bolec który wypadł razem ze sprężynką ukruszył wał, bo to on przekazuje obroty rotostartu na wał, korbowód i tłok.

moim zdaniem szansy na pozytywnie rozpatrzoną reklamacje nie ma.
ale trzeba próbować.

prawdopodobnie Empik dostał te modele od Hpi.pl
paragon jest dokumentem upoważniającym do gwarancji, a ponieważ empik kupował kilka modeli więc ma pewnie jakąś fakturę zbiorcza.

proponuje empik pominąć i od razu walić do hpi. nie sądzę zeby w hpi żądali tego paragonu w tym wypadku.

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 02, 2006 3:48 pm 

Darek Stefanowicz napisał(a):
tak jak pisałem na początku. powodem ukruszenia sie kawałka wału było jego kręcenie gdy był zalany.

Jakie zalanie człowieku o czym ty piszesz, jak by był zalany, to roto ciężko by kręciło (lub wogóle) a model odpalał po 1-2 sek kręcenia.

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 02, 2006 4:17 pm 

Forrest napisał(a):
...Wypalił na podstawce z kołami w powietrzu na wolnych obrotach cały zbiorniczek - temp. nie przekroczyła 40 stopni (mierzone termometrem Duratraxa). Po wypaleniu zbiorniczka pozostawilismy silnik do ostygnięcia, przy temp. silnika około 16 stopni zalaliśmy drugi zbirniczek, model odpalił bez nnajmniejszych problemów i wypalił cały zbiorniczek tak jak wyżej opisałem, temp. nie przekroczyła 70 stopni.
Moim zdaniem jest to ewidentna wada fabryczna.[/url]

Ogolnie temat docierania to temat rzeka. Wiec nie chcialbym poruszac kwesti czy metoda z kolkami w powietrzu na przelaniu jest ok czy nie jest ok(tak zaleca producent) mam poprostu za male doswadczenie w tym wzgledzie. Nie zmienia to faktu ze w przypadku nagrzania silnika do zbyt malej temperatury wystepuja zwiekszone sily dzialajace na korbowod,wal korbowy itd. Normalnym jest ze silnik ktory jest nowiutki bardzo trudno przekrecic ze wzgeldu na znaczna kompresje. Po rozgrzaniu nieco sie rozluznia. W waszym przypadku 40C na pierwszym zbiorniku to stanowczo za malo ... Wiec ja sklaniam sie z przykroscia w kierunku tezy mowiacej o bledzie uzytkownika ... :cry:

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 02, 2006 4:31 pm 

Chłopy docierały brykę tak jak podaje producent, więc skąd maja wiedzieć że 40 st. to za mało, ja tez tego nie wiem i co, robili wszystko tak jak pisze w instrukcji więc wg mnie to też jest wada fabryczna. Choć nie znam się jeszcze tak dobrze na spalinówkach ale ja tez tak robiłem na poczatku przy docieraniu ( w tym tygodniu ). Pozdrowionka

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 02, 2006 4:33 pm 

Jan Kornaszewski napisał(a):
Normalnym jest ze silnik ktory jest nowiutki bardzo trudno przekrecic ze wzgeldu na znaczna kompresje.

Nie wiem jak jest w innych nowych silnikach bo nie miałem okazji takowych docierać, ale wszyscy tak mówią więc chyba mają rację i coś w tym jest (z drugiej strony patrząc dobrze dotarty silnik powinien mieć lepszą kompresję niż nowy gdzie pasowanie tuleja-tłok nie jest tak idealne). Tak się składa że to był trzeci silnik T-15 jaki miałem okazję docierać, we wszystkich przed pierwszym odpaleniem dało się spokojnie poruszać tłokiem kręcąc kołem zamachowym (albo mam " potężną parę" w łapie albo tak są te silniki zrobione albo na takie akurat wybrakowane egzemplarze trafiłem). Faktem jest że poprzednie dwa silniki były docierane jak było cieplej na zewnątrz (ten był docierany przy temp. około +5 stopni w hali nie na otwartym powietrzu), wszystkie były docierane tak jak podaje to producent, poprzednie dwa dotarły się bez problemu i nadal jeżdżą, z tym jest niestety inaczej.

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 02, 2006 6:03 pm 

dzwonilem dzisiaj do HPI i powiedzieli ze to byla wina silnika ale nie wiedzial gosciu czy te modele z konkursu podlegaja gwarancji i mam zadzwonic jutro dowiedziec sie czegos wiecej. Powiedzial ze byl dobrze docierany ale wada silnika byla. trzymajcie kciuki :))

gg 5001433

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 02, 2006 6:19 pm 

Widzisz, bedzie git, powodzenia i do zobaczenia z brykami w akcji.

Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 03, 2006 12:54 pm 

Po pierwsze. Każda rzecz (nawet w promocji lub wygrana) podlega gwarancji.

Po drugie. Gwarancja to se mozna czasami podetrzec ....

Po trzecie. Jesli jestes pewien, ze model zepsul sie nie z twojej winy, zawsze mozesz zalatwic sprawe przez przepis "Niezgodnosc towaru z umowa". Nawet po przekroczeniu terminu gwarancji. W tym wypadku mozesz chciec naprawy lub wymiany na nowy. Dopiero po tym mozesz zadac zwrotu pieniedzy.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 68 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona